خوب است بدانید زمانی که نطفه بسته میشود شما از آن آگاه نیستید تا زمانی که قاعدگی ماه بعد اتفاق نمیافتد و با یک تست حاملگی خبر خوش بارداریتان را میشنوید. زمانی که میفهمید حاملهاید در اصل شما در هفته 4 یا 5 بارداری قرار دارید. اما خیالتان راحت. تنها کافیست اطلاعاتی که خودتان و فرزندتان را در امان نگه می دارد به دست آورید. ما تا پایان سفر با شما هستیم و همراهیتان میکنیم
امروزه زوج هایی که قصد بچه دار شدن دارند، می توانند جنسیت فرزند خود را تعیین کنند. یکی از راه های تعیین جنسیت جنین، استفاده از یک رژیم غذایی مناسب است. برای پسر دار شدن باید محیط واژن مادر بازی یا قلیایی باشد. به عبارت دیگر PH آن بالاتر از 7 باشد. به طور کلی رژیم غذایی مادر برای پسر دار شدن، برخلاف دختر دار شدن باید سرشار از پتاسیم و سدیم و فقیر از کلسیم و منیزیم باشد. همچنین رژیم غذایی مادر باید پُر کالری باشد، اما این کالری ها نباید از موادی همچون فست فودها و مواد غذایی بی ارزش گرفته شود. از این رو، در ادامه به تفصیل، مواد غذایی که مادر باید برای داشتن فرزند پسر در رژیم غذایی اش رعایت کند، ارائه می کنیم.
- غلات صبحانه
مصرف غلات غنی شده در وعده صبحانه به همراه کره بادام زمینی که انرژی بالایی دارد، شانس پسر شدن فرزند شما را افزایش می دهد.
- گوشت قرمز
گوشت قرمز و جگر نیز برای تولد فرزند پسر مناسب می باشد.
- میوه های خشک
میوه های خشک، همانند: خرما، انجیر، برگه زرد آلو، کشمش و آلو بخارا به دلیل پتاسیم بالا، احتمال پسر دار شدن شما را افزایش می دهد.
- حبوبات
انواع حبوبات، شامل نخود، لوبیا، عدس و … منبع غنی از پتاسیم هستند و به همین دلیل با مصرف این مواد شانس پسر دار شدن شما بالا می رود.
- مواد غذایی شیرین و بدون کافئین
مصرف آبنبات، عسل و نبات برای پسر زایی بسیار موثر می باشد.
- مواد غذایی نشاسته دار
وجود مقادیر زیاد کالری در مواد غذایی نشاسته دار همچون برنج و سیب زمینی، احتمال پسر شدن جنین شما را افزایش می دهد.
- مواد غذایی شور
مواد غذایی شور، مانند: خیاشور، اسنک های شور، انواع ترشی ها (به دلیل وجود نمک فراوان در آن ها)، و … را در برنامه غذایی خود بگنجانید. اما به یاد داشته باشید که از این مواد در حد تعادل استفاده کنید، چرا که مصرف بیش از حد آن ها موجب فشار خون بالا می شود.
- میوه ها
میوه های پُر کالری مانند: موز، آناناس، انبه، انگور و میوه هایی از قبیل هلو، سیب گلابی، زردآلو، آلو، گیلاس و مرکبات را در برنامه غذایی خود اعمال کنید تا شانس پسر دار شدن خود را افزایش دهید.
- مواد غذایی فقیر از لبنیات
لبنیات به دلیل وجود کلسیم فراوان احتمال به دنیا آوردن فرزند پسر را در شما کاهش می دهد. لذا توصیه می شود تا زمان تشکیل جنین و تعیین جنسیت آن این مواد را از برنامه غذایی خود حذف کنید. اما به خاطر داشته باشید که اگر حداکثر تا 6 ماه پس از اقدام به بارداری، حامله نشدید، مصرف لبنیات را از سر بگیرید، چرا که ممکن است به دلیل حذف این مواد دچار کمبود برخی مواد معدنی شوید.
- مواد غذایی فقیر از گوشت سفید
همان طور که پیش از این گفته شد، برای پسر دار شدن توصیه به مصرف گوشت قرمز شد. لذا تا زمان تعیین جنسیت مصرف گوشت سفید را از برنامه غذاییتان حذف کنید.
در نهایت این که:
این روش و برنامه غذایی برای پسر دار شدن دارای ضمانت 100% نیست و فقط یکی از راه های افزایش دهنده شانس پسر دار شدن می باشد. لازم به ذکر است که این رژیم غذایی باید حداقل 3 ماه پیش از اقدام به بارداری رعایت شود. همچنین این نکته نیز حائز اهمیت است که پیش از اقدام به گرفتن چنین رژیمی بهتر است با پزشک خود مشورت کنید، چرا که مصرف برخی مواد، مانند: غذاهای شور، در صورت داشتن فشار خون بالا یا هر بیماری دیگر، شما را در معرض خطر قرار می دهد و عدم مصرف برخی مواد مانند لبنیات نیز بدن شما را دچار کمبود برخی مواد معدنی می کند.
با پیشرفت علم، زوج هایی که قصد بچه دار شدن دارند، می توانند جنسیت فرزند خود را تعیین کنند. یکی از راه های تعیین جنسیت جنین، استفاده از یک رژیم غذایی مناسب است. برای دختر دار شدن باید محیط واژن مادر اسیدی و یا به عبارت دیگر PH آن پایین تر از 7 باشد. به طور کلی رژیم غذایی مادر برای دختر دار شدن باید سرشار از کلسیم و منزیم و فقیر از پتاسیم و سدیم باشد. در ادامه به تفصیل، مواد غذایی که مادر باید برای داشتن فرزند دختر در رژیم غذایی اش رعایت کند، ارائه می کنیم.
- شیر و محصولات لبنی
شیر مهم ترین منبع غذایی حاوی کلسیم، می باشد. مصرف 2 الی 3 لیوان شیر در روز به دختر دار شدن شما کمک شایانی می کند. مصرف سایر محصولات لبنی، مانند: کره، خامه، دوغ، ماست، کشک، پنیر بی نمک و همچنین دسرهای تهیه شده با شیر یا محصولات لبنی نیز احتمال دختر دار شدن را افزایش می دهد. اما به یاد داشته باشید که لبنیات مصرفی تان حتماً از نوع کم چرب باشد، چرا که لبنیات پُر چرب با جذب کلسیم تداخل دارد.
- مرغ و تخم مرغ
مرغ و تخم مرغ نیز علاوه بر مقادیر بسیار پروتئین، حاوی کلسیم نیز می باشند. لذا مصرف این مواد نیز برای داشتن فرزند دختر توصیه می شود.
- سبزیجات
علاوه بر موارد گفته شده، سبزیجات، به خصوص سبزیجات برگ سبز، همانند: اسفناج، کاهو، کلم نیز شانس دختر زایی شما را افزایش می دهد. همچنین سبزیجات غده ای مانند: شلغم و چغندر نیز برای دختر دار شدن توصیه می شود.
- آجیل
دانه های آجیل، همانند: بادام فندق، گردو، احتمال به دنیا آمدن فرزند دختر را افزایش می دهد. اما به خاطر داشته باشید که این دانه ها باید فاقد نمک باشد.
- غلات
مصرف جوانه گندم، گندم سبوس دار، برنج سفید و قهوه ای و ماکارونی نیز شانس دختر دار شدن را افزایش می دهد.
- کاکائو
کاکائو نیز یکی از موادی است که مصرف آن برای دختر دار شدن توصیه می شود. البته بهتر است که از نوع شیرین آن استفاده نشود، چرا که باعث اضافه وزن در دوران بارداری می شود. لذا نوع تلخ آن توصیه می شود.
- ماهی
مصرف ماهی نیز برای دختر دار شدن مناسب است، اما نباید دودی، کنسرو شده و نمک سود باشد.
- آب
آب باعث جذب کلسیم می شود، لذا آب به میزان فراوان بنوشید.
- مواد غذایی فقیر از سدیم
نمک سرشار از سدیم است و امکان زنده ماندن اسپرم های پسر زا را افزایش می دهد. لذا اگر دختر می خواهید، باید نمک و هر آن چه را که حاوی نمک است، مانند: گوشت های فرآوری شده، ماهی دودی، میگو، تن ماهی، پنیر شور، زیتون، بیسکوئیت و اسنک های شور و انواع نان های حاوی نمک را از برنامه غذایی تان حذف کنید و شیرینی های بدون نمک را جایگزین این مواد کنید.
- مواد غذایی فقیر از پتاسیم
سیب زمینی، برگه زرد آلو، حبوبات، آرد نخودچی، جگر گوساله، موز و هویج حاوی مقادیر بسیار پتاسیم هستند. لذا اگر خواهان فرزند دختر هستید، باید میزان مصرف این مواد غذایی را به حداقل برسانید.
شما همچنین باید از مصرف نوشیدنی های گازدار پرهیز کنید و مصرف کافئین را به حداقل برسانید.
در نهایت این که:
این روش و برنامه غذایی برای دختر دار شدن دارای ضمانت 100% نیست و فقط یکی از راه های افزایش دهنده شانس دختر دار شدن می باشد. لازم به ذکر است که این رژیم غذایی باید حداقل 3 ماه پیش از اقدام به بارداری رعایت شود.
رژیم غذایی مناسب در ماه اول بارداری چیست؟
اکثر زنان نمی دانند که باردارند تا زمانی که پریودشان به تعویق بیفتد و آزمایش بارداری انجام دهند. در این موقعیت، تا زمانی که نتیجه آزمایش بارداری شما مثبت اعلام شود، 2 الی 2.5 هفته از بارداری شما سپری شده است و تقریباً ماه اول رو به پایان است. اکثر زنانی که حاملگی شان 2 الی 8 هفته پس از لقاح تشخیص داده می شود، نوزادانی سالم و قوی به دنیا می آورند. اما سوال مهمی که فکر این زنان را درگیر می کند، رژیم غذایی مناسب در طول ماه اول بارداری است. در ادامه به معرفی مواد غذایی که باید در این دوران مصرف شود و مواد غذایی که از خوردنشان در این دوران باید اجتناب کرد، می پردازیم.
رژیم غذایی اولین ماه بارداری: چه چیزهایی بخورید؟
چند ماه اول بارداری، با علائمی مانند: تهوع، نفخ، استفراغ، سر درد، حساس شدن نوک سینه ها، گرفتگی های عضلانی قاعدگی مانند، گرسنگی و خواب آلودگی بیش از حد همراه است. در هر زنی، این علائم در زمان های متفاوت و به ترتیب متفاوت از سه ماهه اول بارداری پدیدار می شود. برخی از این علائم ممکن است اصلاً ناپددید نشوند و برخی ممکن است به سرعت ناپدید شوند.
در هر صورت، حفظ یک رژیم غذایی سالم و متعادل برای تضمین سلامت مادر و جنین ضروری است. بنابراین رژیم غذایی زیر را در طول ماه اول بارداری خود رعایت کنید.
- مواد غذایی غنی از فولات
حتی اگر پزشکتان قرص اسید فولیک برایتان تجویز می کند، شما همچنان به وجود مواد غذایی غنی از فولات در رژیم غذاییتان نیاز دارید، چرا که فولات برای حفظ بارداری و رشد جنین مهم است. غذاهای غنی از فولات شامل پرتقال، سیب زمینی، بروکلی، مارچوبه، تخم مرغ، حبوبات، سبزیجات و … می شود.
- ویتامین ب6
این ویتامین خاص، در رژیم غذایی ماه اول بارداری مهم است، چرا که می تواند به مهار تهوع و استفراغ کمک کند. تهوع و استفراغ، اغلب بزرگ ترین مشکل است و تقریباً همه زنان درجات مختلفی از آن را تجربه می کنند. به جای خوردن قرص برای این مشکل، از مواد غذایی غنی از ویتامین ب6، مانند: غلات کامل، سالمون، کره بادام زمینی، موز و … استفاده کنید.
- میوه ها
میوه ها مواد غذایی بزرگی هستند که حاوی مقدار کمی از همه چیز بوده و فاقد چربی اند. یک دستور غذایی عالی برای یک بارداری سالم. میوه ها غنی از ویتامین ها، آب و آنتی اکسیدان هستند. برخی میوه ها غنی از فیبر نیز هستند. مصرف حداقل 3 سهم میوه در روز، برای رژیم غذایی ماه اول بارداری روش مناسبی است.
- محصولات لبنی
اگر قادر به هضم شیر باشید، شیر منبع فوق العاده ای از پروتئین ها، ویتامین ها، کلسیم، آب، چربی های سالم و اسید فولیک و ویتامین د (اگر با یک مکمل غنی شده باشد) است. محصولات لبنی مانند: ماست و پنیر، به اندازه یک لیوان شیر مفید هستند. مصرف روزانه شیر و محصولات لبنی شما باید حدود 1 لیتر باشد.
- گوشت
تمام گوشت های بهداشتی پخته شده به جز گوشت خوک و غذاهای دریایی (به دلیل وجود جیوه) در ماه اول بارداری امن و بی خطر است. گوشت ها منابعی غنی از پروتئین و ویتامین ها هستند.
- مواد غذایی غنی از آهن
آهن حاوی مواد معدنی حیاتی برای حفظ یک جریان خون ثابت برای مادر و جنین است. جنین به یک ذخیره خون غنی از آهن جهت تامین اکسیژن و مواد مغذی نیاز دارد. مواد غذایی غنی از آهن را در ماه اول بارداری به رژیم غذاییتان اضافه کنید، چرا که پزشکتان تا ماه چهارم قرص آهن تجویز نمی کند. مواد غذایی غنی از آهن شامل چغندر، جو دو سر، سبوس، ماهی تن، حبوبات، میوه های خشک، مرغ و گوشت گوسفند می شود.
- مواد غذایی شیرین
بر خلاف باور عموم، شما در مراحل اولیه بارداری فوراً وزن اضافه نمی کنید و لازم نیست به اندازه دو نفر بخورید. با این حال، کربوهیدرات ها و قندها برای حفظ حداقل 200 الی 300 کالری اضافی در روز که بدن شما برای رشد یک نوزاد سالم نیاز دارد، ضروری است. قندهای ساده و طبیعی مصرف کنید که به شما انرژی اضافی بدهد. میوه های تازه، فرنی شیرین، پنکیک، پودینگ، آب میوه های تازه و اسموتی ها را مصرف کنید.
× رژیم غذایی اولین ماه بارداری: چه چیزهایی نخورید؟
ماه اول بارداری به سرعت سپری می شود و چیزی از آن به یادتان نمی ماند، به جز حالت تهوع های آن. بنابراین فراموش کردن چیزهایی که در این دوران نباید مصرف کنید، بسیار آسان خواهد بود. اگر موادی را که برای جنین مضر است، مصرف کنید، دچار احساس گناه خواهید شد. بنابراین از مواد غذایی زیر در طول ماه اول بارداری اجتناب کنید.
- مواد غذایی القا کننده انقباضات
ممکن است از مادر خود یا سایر زنان مسن خانواده تان این هشدار را دریافت کرده باشید که از خوردن مواد غذایی مانند آناناس و شیرین بیان در طول ماه اول بارداری اجتناب کنید. بله حق با آن هاست. این مواد غذایی قدرتی دارند که انقباضات زود هنگام در بارداری ایجاد می کنند که ممکن است موجب سقط جنین و انقباضات عضلانی جدی شود.
- غذاهای دریایی
همان طور که قبلاً گفتیم، غذاهای دریایی به طور طبیعی حاوی مقادیر بالایی جیوه هستند که می توانند به شدت مانع از رشد مغز جنین شوند. از آن جایی که ممکن است در طول ماه اول، ندانید که باردار هستید، توصیه می شود هنگامی که قصد بارداری دارید، از مصرف غذاهای دریایی اجتناب کنید.
- پنیرهای نرم
از مصرف همه انواع پنیرهای نرم اجتناب کنید، چرا که آن ها عمدتاً از شیرهای غیر پاستوریزه ساخته شده اند و می توانند حامل مسمومیت غذایی و سایر باکتری ها باشند. علاوه بر این، پنیرهای نرم القا کننده نفخ هستند.
- مواد غذایی بسته بندی و فرآوری شده
در ماه اول بارداری نباید از مواد غذایی بسته بندی و فرآروی شده، مانند: آب میوه ها استفاده کنید، چرا که آن ها می توانند مملو از باکتری های بیماری زا باشند. در عوض، آب میوه های خانگی و تازه و سالاد میوه مصرف کنید.
در نهایت این که:
این فهرست، هر چند مختصر، اما جامع است. امیدواریم شما را به استفاده از رژیم غذایی مناسب برای ماه اول بارداری تشویق کرده باشیم. دستور غذاهای متفاوتی را امتحان کنید و سفر خوبی را در طی 8 ماه آینده سپری کنید.
شما اکنون مادر شده اید و باید بدانید که مراقبت از خودتان بسیار اهمیت دارد. غریزه طبیعی مادرانه، نیازهای نوزاد را مافوق نیازهای خود قلمداد می کند. برای مثال اگر شما تب داشته باشید، نگران این موضوع هستید که مبادا بیماری را به نوزادتان انتقال دهید. بنابراین اگر شما نگران تغذیه و رژیم غذاییتان بعد از دوران بارداری هستید، در ادامه برای دریافت رژیم غذایی مناسب با ما همراه باشید.
رژیم غذایی بعد از بارداری: چه چیزهایی بخورید؟ (رژیم غذایی زیر را حداقل تا سه ماه بعد از زایمان ادامه دهید)
- آب
آب برای مادرانی که نوزادشان را با شیر مادر تغذیه می کنند، بسیار مهم است. نوزادتان مقدار بسیار زیادی آب را از شما جذب می کند و ممکن است شما دچار کم آبی شوید. مصرف بهینه آب به شکل آب تازه، سوپ ها و آب میوه های تازه برای شما ضروری است.
- سبزیجات
شما می توانید رژیم غذایی جامد را هر زمان که پزشکتان توصیه کرد، شروع کنید. تا حد ممکن مقادیر زیادی سبزیجات را در رژیم غذایی بعد از بارداریتان بگنجانید. آن ها نه تنها حاوی ویتامین ها و مواد معدنی هستند، بلکه همچنین حاوی آنتی اکسیدان ها نیز هستند. بدن شما نیاز دارد که مجدداً نیرویش را بعد از زایمان به دست آورد و سبزیجات قطعاً در این راه بسیار موثر هستند.
- پروتئین ها
مصرف اکثر پروتئین ها بعد از زایمان بی خطر هستند. با این وجود، از مصرف بیش از حد گوشت اجتناب کنید، چرا که پروتئین های سنگین گاهی اوقات می تواند روده نوزاد را تحریک کند (هر آن چه که شما می خورید، به طور مستقیم از طریق شیر مادر، به نوزادتان می رسد). تا زمانی که شما بتوانید تخم مرغ را هضم کنید، امن و بی خطر است. شما همچنین می توانید پروتئین های گیاهی، مانند: پنیر، کشک، سویا، توفو (پنیر سویا) و میوه های خشک را در رژیم غذاییتان استفاده کنید.
- محصولات لبنی
اکثر زنان می توانند شیر و محصولات لبنی را بعد از زایمان تحمل کنند. محصولات لبنی باید از شیر پاستوریزه تهیه شده باشند تا از خطر ابتلا به عفونت جلوگیری شود. شما به طور روزانه مقادیر زیادی کشک، پنیر و حداقل یک لیتر شیر را در رژیم غذاییتان بگنجانید. شیر می تواند با هر مکملی غنی شده باشد تا به شما نیروی بیشتری بدهد.
- کربوهیدرات ها و مواد قندی
اگر شما درباره اضافه وزن و رسیدن به وزن پیش از بارداریتان نگران هستید، اکنون زمان درستی برای فکر کردن به این نگرانی نیست. بدن شما در زمان شیردهی، حداقل به 300 الی 400 کالری اضافی در روز نیاز دارد. وجود موادی همچون غلات کامل، جو دو سر، نان و برنج قهوه ای در رژیم غذاییتان ضروری است. همچنین تا حد امکان قندهای طبیعی را با مصرف میوه ها و آب میوه های تازه استفاده کنید.
- آجیل
آجیل غنی از مواد معدنی، پروتئین ها و اسیدهای چرب اُمگا 3 است. اگر عمل سزارین انجام داده اید، پیش از خوردن آن با پزشک خود مشورت کنید. در غیر این صورت، بهتر است روزانه یک فنجان یا یک کاسه کوچک آجیل مصرف کنید.
× رژیم غذایی بعد از بارداری: چه چیزهایی نخورید؟
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد رژیم غذایی مناسب در دوران بعد از بارداری کلیک کنید
در دوران بارداری، سوالات بسیاری برای بانوان به وجود می آید که نمی دانند که آیا انجام آن ها برای خود و جنینشان مشکل ایجاد می کند یا خیر. در ادامه به چند مورد از آن ها اشاره می کنیم.
آیا زنان باردار می توانند موهایشان را رنگ کنند؟
آیا شما نیز درباره رنگ کردن موها در دوران بارداری سردرگم شده اید؟ آیا شما از این که مواد شیمیایی موجود در رنگ مو بر جنینتان تاثیر منفی بگذارد، می ترسید؟ نگرانی شما قابل درک است. سلامت جنینتان، اولویت شماست و شما نمی خواهید در این دوران هیچ خطری کنید. در ادامه با برخی از افسانه ها و حقایق درباره استفاده از رنگ مو و تاثیر آن بر جنین آشنا می شوید.
آیا استفاده از رنگ مو در دوران بارداری امن است؟
معمولاً رنگ کردن موها فعالیت امنی به حساب می آید، اما زمانی که شما باردار هستید، سطح ایمنی شما کاهش می یابد. طبق نتایج تحقیقات، مقدار ناچیزی از رنگ مو از طریق منافذ پوست شما، جذب می شود. بدن شما قادر به مقابله با عناصر سمی است. با این حال، خطر تنفس مواد مضر وجود دارد و می تواند بر رشد جنین تاثیر بگذارد. برخی از رنگ موها حاوی آمونیاک هستند که عنصر اصلی سمی بودن رنگ مو به حساب می آید. آمونیاک همچنین بسیار فرّار است و احتمال استنشاق آن نیز وجود دارد.
متخصصان درباره رنگ کردن موها در دوران بارداری چه می گویند؟
متخصصان ادعا می کنند که رنگ موهای نیمه دائم و موقت در دوران بارداری نسبتاً امن تر هستند.
- محدود کردن استفاده از رنگ مو می تواند یک راه موثر برای کاهش خطر باشد.
- توجه به فرمول نوشته شده در بسته بندی رنگ مو بسیار حائز اهمیت می باشد.
- تولیدکنندگان رنگ مو برای ماندن در بازار رقابتی به طور مکرر مواد تشکیل دهنده رنگ مو را تغییر می دهند.
- زمانی که مواد اضافی برای بهبود کیفیت به رنگ مو اضافه شود، استفاده از آن ها برای زنان باردار می تواند مضر باشد.
- تحقیقات پیشین نشان می دادند که ارتباط روشنی میان رنگ موهای مبتنی بر قطران زغال سنگ و تاثیرات مضر بر جنین وجود دارد. آن ها سرطان زا بودند و بر رشد جنین تاثیر می گذاشتند. اخیراً استفاده از رنگ موهای مبتنی بر قطران زغال سنگ محدود شده است و تولیدکنندگان مواد امن تری را جایگزین آن کرده اند.
روش های جایگزین رنگ مو چیست؟
اگر بر استفاده از رنگ مو اصرار دارید، می توانید برخی روش های جایگزین را مد نظر قرار دهید. این روش های جایگزین موثر هستند و هیچ خطر و عارضه جانبی برای شما و جنینتان ندارند. شما همچنین می توانید موهایتان را در زمان صحیح در دوران بارداری نیز رنگ کنید.
- تا سه ماهه دوم بارداری صبر کنید
اگر نمی توانید موهایتان را رنگ نکنید، زمان ایده آل برای انجام این کار، سه ماهه دوم بارداری است. همان طور که می دانید، سه ماهه اول بارداری بسیار مهم است، چرا که جنین در رحم شما به سرعت رشد می کند. (اندام های اصلی، عضلات و فولیکول های مو، همگی در این زمان توسعه می یابند.) اگر چه هیچ مدرک علمی دال بر نفوذ مواد شیمیایی موجود در رنگ مو به بدن وجود ندارد، اما عوارض جانبی خفیفی می تواند ظاهر شود. برای جلوگیری از هر گونه خطر یا عارضه جانبی، از مصرف رنگ مو در سه ماهه اول بارداری جلوگیری کنید.
- از رنگ های گیاهی استفاده کنید
رنگ موهای گیاهی، امن ترین روش برای رنگ کردن موها هستند. این رنگ ها حاوی مواد شیمیایی مضر نیستند و به موهایتان آسیب نمی زنند و مشکلات بهداشتی و سلامتی ایجاد نمی کنند. بر خلاف رنگ های شیمیایی، رنگ های گیاهی در شما حالت تهوع ایجاد نمی کنند. حنا یک رنگ موی گیاهی و طبیعی است و امن ترین گزینه برای رنگ کردن موهایتان است. حنا حاوی هیچ گونه مواد شیمیایی سرطان زا یا سمی نیست و به جنین تان صدمه نمی زند. اگر شما درباره استفاده از پودر حنا شک و تردید دارید، می توانید از برگ حنا استفاده کنید.
- از رنگ های ملایم استفاده کنید
اگر مایلید که موهایتان را رنگ کنید، از رنگ های بدون آمونیاک استفاده کنید. آمونیاک می تواند اثرات مضری بر روی چشم های شما داشته باشد و منجر به عوارض دیگر شود. بنابراین از استفاده از رنگ های آمونیاک دار اجتناب کنید. رنگ های نیمه دائمی و موقت نیز، یکی دیگر از روش های امن برای رنگ کردن موهایتان است، چرا که آن ها به نسبت رنگ های شیمیایی، حاوی مواد سمی و شیمیایی نیستند.
چند اقدام احتیاطی
- اگر چه تحقیقات حضور عناصر سمی را در مارک های معروف دائمی یا نیمه دائمی رنگ مو تایید نکرده اند، اما شما مصرف آن ها را به حداقل برسانید.
- پیش از استفاده دستورالعمل را بادقت بخوانید.
- تنها از رنگ های باکیفیت استفاده کنید و از مارک های ارزان تر چشم پوشی کنید.
- در طول استفاده از دستکش استفاده کنید.
- رنگ را به طور مستقیم روی تارهای مو اعمال کنید نه روی پوست سرتان. با این روش رنگ به سیستم گردش خون دسترسی پیدا نمی کند. همچنین پیش از رنگ کردن موها، رنگ را روی چند تار مو اعمال کنید.
- رنگ را روی مژه یا ابرویتان اعمال نکنید، چرا که ممکن است منجر به عفونت یا تورم شود.
- رنگ را مدت زیادی روی موهایتان قرار ندهید و فرایند رنگ کردن را در فضایی باز با جریان هوای مناسب انجام دهید.
- برای جلوگیری از جذب رنگ، پوست سر خود را به طور کامل بشویید.
- هرگز در طول رنگ کردن هیچ چیز نخورید و نیاشامید. چرا که خطر ورود رنگ به بدن شما افزایش می یابد.
- معمولاً در دوران بارداری تغییری در کیفیت مو ایجاد می شود. به طوری که موها مجعدتر می شوند و جذب رنگ کمتر می شود. از این رو، ممکن است مجبور به تکرار فرایند باشید.
- پیش از رنگ کردن، توصیه های پزشکی را جستجو کنید.
در نهایت این که:
استفاده مکرر از رنگ مو در دوران بارداری ممکن است مضر باشد، اما استفاده از آن در فواصل نامنظم به همراه اقدامات احتیاطی می تواند بی خطر باشد. مشورت با پزشک پیش از استفاده از رنگ مو می تواند یک اقدام خوب باشد. رنگ کردن موها در محیطی با تهویه مناسب و در حداقل زمان ممکن، از تاثیرات بلند مدت آن جلوگیری می کند. رنگ موهای باکیفیت حداقل مواد سمی را دارا می باشند، بنابراین خطر کمتری دارند.
آیا مسافرت در دوران بارداری امن است؟
اگر شما بارداری سالمی دارید و قصد سفر دارید، برای آن که بهتر آماده سفر شوید، رعایت نکات زیر به شما کمک می کند.
- پرونده پزشکی خود را که حاوی آخرین گزارش سونوگرافی، سوابق پزشکی و بارداریتان است، به همراه داشته باشید.
- بیمه نامه خود را همراه داشته باشید.
- داروهای اضافی به همراه داشته باشید.
- اطلاعات تماس پزشکتان را با افرادی که با شما مسافرت می کنند، به اشتراک بگذارید.
- از پزشکتان درباره نکات ایمنی سوال کنید.
- چمدان های سنگین را بلند نکنید.
- از داروهای جدیدی که از کشورهای خارجی خریده اید، استفاده نکنید.
نکات ایمنی درباره سفر با وسایل نقلیه مختلف
بسته به مبدا و مقصدی که دارید، گزینه های مختلفی برای انتقال شما از مبدا به مقصد وجود دارد. در مورد استفاده از هر یک از وسایل نقیله برای زنان باردار نکاتی وجود دارد، که پیش از سفر باید درباره آن ها اطلاعات لازم و کافی داشته باشند. در ادامه به نکات ایمنی که زنان باردار باید در سفرهای زمینی، هوایی و دریایی رعایت کنند، می پردازیم.
- سفر هوایی
زنان بارداری که از مشکلاتی رنج می برند، سفر هوایی احتمالاً امن ترین نوع سفر است. چرا که در سفر هوایی بدن ثابت است، توقف ناگهانی و حرکت تند و سریع وجود ندارد و از حالت های دیگر مسافرت کمتر به طول می انجامد. در ادامه به توصیه های منطقی برای زنان بارداری که قصد سفر هوایی دارند، اشاره می کنیم.
الف. پیش از بلند شدن هواپیما
همه داروهای ضروری و پودر اُ آر اس یا ماده خوراکی جبران کننده آب و املاح (ORS) و آنتی اسیدها را همراه داشته باشید. کفش راحتی بپوشید تا در صورت تورم پاهایتان راحت باشید و لباس های گشاد و راحت بپوشید.
ب. در زمان تحویل بار و دریافت کارت پرواز
یک صندلی کنار راهرو برای مراجعه راحت تر به توالت و همچنین یک صندلی نزدیک در خروج جهت داشتن فضای بیشتر برای دراز کردن پاهایتان درخواست کنید. همچنین درخواست کنید که به جای اسکن ماشینی، شما را دستی بازرسی کنند.
ج. در هوا
کمربند ایمنی خود را به طور مداوم بسته نگه دارید. برای جلوگیری از کم آب شدن بدن، مایعات فراوان بنوشید. در طول پرواز، برای جلوگیری از تورم و لخته شدن خون در پاهایتان به دلیل فشار بالای کابین، مچ پا و پاهایتان را بکشید. در صورت امکان در هر ساعت کمی قدم بزنید. مهم تر از همه، در صورت احساس تهوع، سرگیجه از درخواست کمک امتناع نکنید.
سفر هوایی می تواند برای زنان باردار در سه ماهه سوم ناراحت کننده باشد، چرا که بسیاری از شرکت های هواپیمایی تسهیلات ویژه ای برای آن ها ندارند.
مهم ترین چیزی که باید به یاد داشته باشید این است که جنینتان را در معرض خطر قرار ندهید. شما می توانید در طول پرواز، مطالعه کنید، به موسیقی گوش کنید، به چیزهای آرامش بخش فکر کنید و بخوابید.
- سفر زمینی (ماشین)
سفر با ماشین یکی دیگر از گزینه های مناسب برای زنان باردار است، به خصوص در فواصل کوتاه. سفر با ماشین از مسافران در برابر صف های طولانی دریافت کارت پرواز در سفرهای هوایی محافظت می کند. سفر با ماشین در مقایسه با سفر هوایی، خطر بیماری ارتفاع یا ارتفاع زدگی را ندارد. سفر با ماشین همچنین راحت تر است، چرا که می توانید به طور متناوب توقف کنید و در صورت بروز مشکل باز گردید یا در مکان مناسبی توقف کنید. در ادامه به نکاتی برای زنان بارداری که قصد سفر با ماشین را دارند، اشاره می کنیم.
الف. آماده شدن پیش از حرکت
چه قصد سفر درون شهری داشته باشید، چه سفر برون شهری، همیشه یک کپی پرونده پزشکیتان را همراه داشته باشید. ترجیحاً تلفن همراهی داشته باشید که مجهز به جی پی اس (GPS) باشد تا ردیابی شما آسان تر شود.
ب. در جاده
همیشه کمربند ایمنی خود را زیر شکم ببندید. اگر شما رانندگی می کنید، صندلی را تا حد امکان به عقب ببرید و اگر مسافر هستید، صندلی را به طور کامل به عقب برگردانید. مایعات فراوان بنوشید، به خصوص اگر در روزهای گرم سفر می کنید و برای جلوگیری از تهوع چیزی بجوید. گاه گاهی توقف کنید و مچ پا و پاهایتان را بکشید. یک بالش کوچک بین کمر و صندلی قرار دهید تا از کمردرد جلوگیری کنید. حتی در یک حادثه جزئی، اگر خونریزی یا انقباضاتی داشتید، در اسرع وقت به یک پزشک مراجعه کنید.
ج. در مقصد
پس از یک سفر طولانی، سعی کنید پیش از هر کار دیگری، کمی استراحت کنید. به بدنتان آبرسانی کنید و یک میان وعده سبک بخورید. از سفر طولانی دیگری بدون داشتن استراحت کامل، اجتناب کنید. با وجود این که سفر با ماشین امن است، اما همیشه احتمال تکان های شدید و توقف وجود دارد. اگر جاده بد باشد، مطمئناً اوقات بدی خواهید داشت. در سفرهای درون شهری با ماشین، معمولاً مشکلی بزرگ تر از حالت تهوع شما را تهدید نمی کند و می تواند با کمی مراقبت اضافی به راحتی انجام شود.
- سفر زمینی (قطار)
همان طور که اکثر پزشکان پیشنهاد می کنند، سفر با قطار بهترین گزینه برای زنان باردار است، چرا که حرکات سریع و شدید ندارد و توقف و شروع به حرکت آن آرام و بدون تکان است. اگر در قطار کوپه ای هستید، فضای زیادی برای دراز کردن پاهایتان و خوابیدن دارید. همچنین افراد زیادی در اطرافتان هستند که در صورت نیاز می توانند به شما کمک کنند. در سفر با قطار دچار حالت تهوع نمی شوید، حتی در سه ماهه اول. در ادامه به نکاتی برای زنان بارداری که قصد سفر با قطار را دارند، اشاره می کنیم.
الف. پیش از سفر و حرکت
یک بالش یا کوسن برای حمایت از کمرتان همراه داشته باشید. برای راحتی بیشتر در طبقه پایین مستقر شوید. در روی سکو، برای حمل چمدان هایتان از کسی کمک بخواهید. در صورت امکان از تنها سفر کردن اجتناب کنید. سعی نکنید سوار قطار در حال حرکت شوید.
ب. در راه
تا آن جا که می توانید به پاها و کمرتان استراحت بدهید. از خرید مواد غذایی از دست فروش اجتناب کنید. در ایستگاه ها از قطار پیاده نشوید. سعی نکنید بین واگن ها راه بروید. از توالت در حین حرکت قطار استفاده نکنید. لباس و کفش راحت بپوشید. برای جلوگیری از ورم پا، پاهایتان را دراز کنید و قدم بزنید.
ج. در هنگام پیاده شدن
برای جلوگیری از شلوغی، ابتدا اجازه دهید دیگران از قطار پیاده شوند. در هنگام پیاده شدن، مراقب پله های لغزنده باشید.
- سفر دریایی
سفر دریایی تا زمانی که شما بیشتر از حالت معمول از دریازدگی رنج نبرید، خوب است. اگر شما احساس امنیت و راحتی می کنید، یک سفر دریایی را برنامه ریزی کنید و لذت ببرید. در ادامه به نکاتی برای زنان بارداری که قصد سفر دریایی را دارند، اشاره می کنیم.
الف. پیش از شروع سفر
میزان بیشتری از همه داروهایتان را برای کل سفر به همراه داشته باشید. پرونده پزشکی خود و لیستی از مواد غذایی که می توانید و نمی توانید از آشپزخانه کشتی بخورید، همراه داشته باشید. برنامه کل سفر و مدت زمان توقف های کشتی در بندر و اقدامات ایمنی کشتی را بررسی کنید.
ب. در کشتی
مدت زیادی روی عرشه نمانید تا از آفتاب سوختگی و گرمای بیش از حد جلوگیری کنید. به بدنتان آبرسانی کنید. مواد غذایی مغذی بخورید. روزانه 30 دقیقه پیاده روی کنید.
ج. موارد اجتنابی
از خوردن غذای دریایی پرهیز کنید، چرا که حاوی متیل جیوه است که می تواند به توسعه مغز جنین آسیب برساند. از مکان های لغزنده که خطر سقوط و لیز خوردن وجود دارد، دوری کنید. از خوردن غذاهای محلی در بندرها خودداری کنید. از شنا در استخرهای عمومی پرهیز کنید تا دچار عفونت نشوید. از کلیه ورزشهای آبی و ماجراجویانه اجتناب کنید.
د. در مقصد
به محض پیاده شدن از کشتی، برای هر چیزی که در کشتی موجب سختی و آزار شما شده بود، به پزشک مراجعه کنید.
در نهایت این که:
سفر در دوران بارداری، برای زنان باردار سالم مشکلی به وجود نمی آورد، اگر تمام اقدامات احتیاطی لازم را انجام دهند. اگر پزشکتان اجازه سفر دهد، سه ماهه دوم بارداری امن ترین زمان برای مسافرت است. اما به یاد داشته باشید که هیچ چیز نباید برای شما ارزشمندتر از امنیت جنینتان باشد. بنابراین برای مسافرت از توصیه ها و دستورالعمل های پزشکتان پیروی کنید و اگر درباره مسافرت رفتن شک دارید و یا امکان به تعویق انداختن آن را دارید، بهتر است پس از به دنیا آمدن فرزندتان به مسافرت بروید.
برای مطالعه بیشتر در مورد بایدها و نباید ها در دوران بارداری کلیک کنید
ویار در دوران بارداری
زنان باردار اغلب میل به خوردن مواد غذایی خاص یا عجیب و غریب پیدا می کنند. علت این خواسته مرموز چیست؟ آیا ویار و هوس کردن مواد غذایی مختلف در دوران بارداری مضر است یا بی خطر؟ برای آگاهی بیشتر در مورد جزئیات ویار زنان باردار مقاله زیر را مطالعه نمایید.
ویار در دوران بارداری به چه معناست؟
تمایل ناگهانی به خوردن مواد غذایی خاص در دوران بارداری، ویار نامیده می شود. این مواد غذایی می تواند شور، ترش، شیرین یا تند باشند. گاهی اوقات نیز زنان باردار به مواد غیر خوراکی میل پیدا می کنند. ویار در زنان باردار در سه ماهه اول و دوم، به حداکثر میزان خود می رسد.
علل ویار در بارداری
بیش از نیمی از زنان باردار ویار را تجربه می کنند. برخی متخصصان معتقدند که ویار نماد کمبود در رژیم غذایی است. زمانی که بدنتان کمبود یک ماده غدایی خاص را داشته باشد، میل و اشتیاق نسبت به خوردن آن افزایش می یابد. از طرف دیگر، برخی کارشناسان معتقدند که ویار نتیجه تغییرات هورمونی است. استروژن و پروژسترون بر مغز تاثیر می گذارند و می توانند موجب امیال غیر قابل مقاومت شوند. این متخصصان همچنین معتقدند که تغییرات هورمونی باعث افزایش حس بویایی و چشایی در زنان باردار می شود که می تواند یکی دیگر از عوامل ویار باشد.
ویار بارداری چه زمانی شروع می شود؟
ویار در سه ماهه اول شروع می شود و در سه ماهه دوم شدت می یابد و در نهایت در سه ماهه سوم کاهش می یابد. برخی ویارها حتی پس از زایمان نیز ادامه می یابند و گاهی اوقات ممکن است آن را در سراسر طول زندگیتان به همراه داشته باشید.
ویار بارداری چقدر طول می کشد؟
برخی از زنان در سراسر بارداریشان ویار دارند، برخی برای مدت محدودی ویار را تجربه می کنند و برخی اصلاَ ویار ندارد. شما ممکن است یک روز، یک هفته و یا یک ماه ویار داشته باشید. این بستگی به سیستم بدن شما دارد.
ویارهای رایج در دوران بارداری
مواد غذایی شیرین، شور، تند و ترش، رایج ترین ویارها در دوران بارداری هستند.
- ویار شور
اگر رژیم غذایی کم نمک داشته باشید، ممکن است ویار غذاهای شور و تند داشته باشید. علاوه بر این، بارداری حجم خون شما را افزایش می دهد و حجم خون زیاد می تواند یکی از دلایل ویار شما به مواد غذایی شور باشد. برخی از مواد غذایی شوری که زنان در دوران بارداری ویار آن ها را می کنند، عبارت است از: سیب زمینی سرخ کرده، پاپ کرن، انواع سُس ها، آجیل و … .
- ویار شیرین
شکلات، بستنی، شیرینی و دونات مواد غذایی شیرینی هستند که زنان در دوران بارداری ویار آن ها را می کنند. به دلیل کاهش قند خون در دوران بارداری، بدن به انسولین بیشتر پاسخ می دهد. لذا ویار شیرینی میزان قند خون را تنظیم می کند.
- ویار تند
اگر چه ویار تندی، همانند ویار شیرینی و شوری معمول نیست، اما برخی زنان این ویار را دارند.
- ویار عجیب و غریب
گاهی اوقات زنان باردار ترکیبات عجیبی را هوس می کنند، مانند: ترشی با بستنی، کیک اسفنجی با سُس گوجه، ترشی با کره بادام زمینی و ماهی تون با موز.
- ویار ترش
ویار مواد غذایی ترش می تواند نشانه کاهش اسیدهای معده باشد. اسیدهای معده با تجزیه مواد غذایی به پروتئین به استریل شدن آن ها کمک می کنند. تمایل به مرکبات می تواند نشان دهنده نیاز بدن به برخی ویتامین ها، مانند: ویتامین ث، ویتامین دی و برخی میکرو ارگانیسم های ضروری در مواد غذایی باشد. لیمو، سرکه، ترشی و برخی غذاهای ترش از جمله مواد غذایی هستند که زنان باردار با ویار ترش، هوس آن ها را می کنند.
- ویار غیر خوراکی
برخی زنان برای برخی چیزهای غیر خوراکی ویار می کنند. این ویار که ویار پیکا نامیده می شود، منجر به بروز مشکلاتی برای مادر و جنین می شود. این وضعیت معمولاً نشان دهنده کمبود آهن یا عدم وجود هر گونه ماده مغذی ضروری یا معدنی می باشد. این نوع ویار همچنین باعث احساس سیری زنان باردار می شود و آن ها را از مصرف مواد غذایی سالم تر دور نگه می دارد. موادی که شامل این نوع ویار می شود، عبارت اند از: خاک، یخ، موم و … .
- ویار غیر سالم
برخی زنان به مواد غذایی ناسالم، مانند: قهوه، الکل، پیتزا، چیپس، فست فودها و … تمایل پیدا می کنند. تمایل به این مواد غذایی بیشتر از زمانی است که آن ها باردار نبوده اند.
- ویار سالم
اگر شما خوش شانس باشید، ممکن است ویار غذاهای سالم را داشته باشید. در این شرایط شما بیشتر میوه ها (سیب، هندوانه، گلابی، انگور)، سبزیجات (سبزیجات برگی، لوبیا و نخود سبز، سیر)، گوشت، غذاهای دریایی، آبمیوه و لبنیات را هوس می کنید.
چگونه ویار را در دوران بارداری کنترل کنید؟
اقدامات زیر به شما کمک می کند تا ویارهای ناسالم در دوران بارداری را کنترل و مدیریت کنید.
- صبحانه را از دست ندهید
روز خود را با مقدار مناسبی از مواد مغذی شروع کنید، به طوری که انرژی کافی داشته باشید و گرسنه نشوید.
- در فواصل منظم بخورید
تا زمان گرسنه شدن صبر نکنید. وعده های کوچکی را در فواصل منظم در سرتاسر روز بخورید، به طوری که سراغ مواد غذایی کم ارزش نروید. حدود 4 الی 6 وعده کوچک در روز بخورید.
- به طور منظم ورزش کنید
فعالیت جسمانی شما را در خلق و خوی خوبی قرار می دهد و سطح هورمون هایتان را کنترل می کند.
- سهم های غذاییتان را کنترل کنید.
اگر شما نمی توانید با خوردن مواد غذایی مبارزه کنید، سعی کنید میزان سهم های مصرفی خود را کنترل کنید. به جای این که تمام یک پاکت اسنک را بخورید، مقداری از آن را در یک ظرف کوچک بریزید و بخورید.
- تنقلات سالم را انتخاب کنید
تنقلات سالم بخرید و در دسترس نگه دارید. هنگامی که گرسنه می شوید این تنقلات سالم، مانند: آجیل، میوه و … را مصرف نمایید.
- از مواد غذایی کم ارزش دور بمانید
بهترین روش پرهیز از مواد غذایی کم ارزش، دور از دسترس نگه داشتن آن هاست. اگر این مواد دور از دسترس باشند، به احتمال زیاد به سراغ آن ها نمی روید و آن ها را مصرف نمی کنید.
- دستور پخت های سالم و جدید را امتحان کنید
سعی کنید برای هر وعده غذایی یک دستور پخت سالم و جدید را امتحان کنید. هر چقدر بیشتر از غذایتان لذت ببرید، کمتر احساس گرسنگی می کنید.
- جایگزین های سالم انتخاب کنید
غذاهای سالم را جایگزین غذاهای ناسالم کنید. اگر شما هوس شیرینی یا کیک کرده اید، میوه را جایگزین آن کنید. اگر شما میل دارید نوشیدنی بخورید، آبمیوه بنوشید. شما همچنین می توانید به جای شیر کاکائو، شکلات تلخ مصرف نمایید.
- اسیدهای چرب ضروری دریافت کنید
مکمل های روغن کتان یا روغن ماهی، به طور قابل توجهی ویار راکاهش می دهد.
- حواس خود را منحرف کنید
اغلب بهترین راه برای مقابله با ویار توجه نکردن به آن است. توجه بیش از حد به ویار غذایی می تواند برای مادر و جنین مضر باشد.
دیابت بارداری: علل، علائم و راه های درمان آن
بدن شما در دوران بارداری شکننده تر از همیشه است. اگر چه برخی مشکلات در حد یک مزاحمت است، اما برخی دیگر می توانند خطرناک باشند. یکی از مشکلات شایع در دوران بارداری، دیابت بارداری است. دیابت بارداری می تواند منجر به مشکلات بسیاری شود و لازم است به موقع درمان شود. در ادامه به معرفی علل، علائم و راه های درمان دیابت بارداری می پردازیم.
دیابت بارداری چیست؟
دیابت بارداری، میزان بالای قند خون در دوران بارداری است. این بیماری در مراحل آخر بارداری تشخیص داده می شود و می تواند در زنانی که سابقه دیابت نداشته اند، نیز اتفاق بیفتد.
علل دیابت بارداری
متخصصان درباره علل دیابت بارداری مطمئن نیستند، اما خوب است که درباره تاثیرات گلوکز در بدنتان در هنگام بارداری اطلاعاتی داشته باشید.
غذای هضم شده، گلوکز تولید می کند و آن را به جریان خونتان وارد می سازد. در نتیجه پانکراس (لوزالمعده) انسولین (هورمون مهمی که گلوکز را از جریان خون به سلول ها منتقل می کند.) می سازد. سلول ها از گلوکز برای تولید انرژی و سوخت مورد نیاز بدن استفاده می کنند.
اما زمانی که شما باردارید، همه چیز تغییر می کند. اکنون جفت شروع به پمپاژ کردن برخی هورمون ها می کند. بسیاری از این هورمون ها، مانع از کار انسولین می شوند و در نتیجه میزان گلوکز در جریان خون افزایش می یابد. در آغاز بارداری، تغییرات اندک است، اما با پیشرفت بارداری، جفت به طور فزاینده ای تولید هورمون انسولین را مسدود می کند. زمانی که میزان قند خون از خط هشدار عبور کند، شما دیابت بارداری را تجربه می کنید.
علائم دیابت بارداری
- وجود قند در ادرار
- تشنگی بیش از حد
- تکرر ادرار
- خستگی
- حالت تهوع
- عفونت های مکرر مثانه، واژن و پوست
- تاری دید
عوارض دیابت باردرای
دیابت بارداری منجر به برخی عوارض زیر می شود:
- وزن بیش از حد به هنگام تولد
اگر شما دیابت بارداری داشته باشید، به احتمال زیاد، نوزادتان با وزن بالا متولد می شود. زیرا گلوکز اضافی در خون شما، پانکراس جنینتان را ترغیب می کند تا انسولین اضافی بسازد، در نتیجه باعث اضافه وزن وی می شود. اگر شما به دنبال زایمان طبیعی هستید، دیابت بارداری این کار را با مشکل مواجه می کند. وزن بیش از حد به هنگام تولد، نیاز به سزارین دارد. علاوه بر این، نوزادانی که با وزن زیاد متولد می شوند، به احتمال زیاد، در آینده اضافه وزن خواهند داشت.
- زایمان زودرس و سندرم دیسترس تنفسی
اگر قند خون شما بالا باشد، شما در معرض خطر زایمان زودرس قرار دارید. نوزادانی که زودرس متولد می شوند، به احتمال زیاد از مشکلات تنفسی رنج می برند. اگر شما مبتلا به دیابت بارداری باشید، نوزادتان در معرض خطر سندرم دیسترس تنفسی قرار دارد، حتی اگر به موقع متولد شود.
- قند خون پایین
اگر شما مبتلا به دیابت بارداری باشید، نوزادتان ممکن است کمی پس از تولد به افت قند خون دچار شود. افت قند خون می تواند به تشنج منجر شود.
- دیابت نوع 2
اگر دیابت بارداری دارید، نه تنها فرزندتان، بلکه خودتان نیز بعدها در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع 2 قرار دارید.
- زایمان بچه مرده
اگر دیابت بارداری درمان نشود، می تواند منجر به زایمان بچه مرده یا مرگ نوزاد بلافاصله پس از تولد شود.
- مسمومیت بارداری (پره اکلامپسی)
اگر مبتلا به دیابت بارداری باشید، در معرض خطر فشار خون بالا و مسمومیت بارداری قرار دارید.
چه کسانی در معرض خطر دیابت بارداری هستند؟
هر کسی می تواند به دیابت بارداری مبتلا شود، اما اگر در هر یک از دسته بندی های زیر جای می گیرید، این خطر افزایش می یابد.
- سن
اگر بیش از 25 سال دارید، دیابت بارداری تهدیدی واقعی برای بارداری شما خواهد بود.
- سابقه خانوادگی
اگر هر یک از اعضای خانواده تان دیابت دارد، خطر دیابت بارداری در شما افزایش می یابد.
- پیش دیابت
اگر میزان گلوکز خون شما افزایش یافته است، هر چند اندک، خطر ابتلا به دیابت بارداری در شما افزایش می یابد.
- سابقه دیابت بارداری
اگر شما در بارداری گذشته دیابت بارداری داشته اید، احتمال ابتلا به دیابت بارداری در این نوبت نیز افزایش می یابد.
- وزن بیش از حد
اگر شما اضافه وزن دارید یا چاق هستید، به احتمال زیاد در معرض ابتلا به دیابت بارداری هستید.
- قومیت و نژاد
زنان سیاه پوست، آسیایی و آمریکای لاتین بیشتر در معرض ابتلا به دیابت بارداری هستند.
راه های درمان دیابت بارداری
دیابت بارداری را می توان به راحتی مدیریت کرد. در ادامه به برخی از این روش ها اشاره می کنیم.
- کنترل قند خون
اگر دیابت بارداری دارید، باید میزان قند خونتان را هر روز بررسی کنید. این کار کمک می کند تا میزان قند خونتان را پایین نگه دارید.
- مراقبت از جنین
پزشک مراقبت میزان قند شما خواهد بود، زیرا قند خون بیش از حد شما باعث می شود، پانکراس جنینتان انسولین ترشح کند و در نتیجه پس از تولد میزان قند خون او پایین بیاید. این مراقبت ها پس از تولد نیز باید ادامه داشته باشد.
- دارو
اکثر اوقات شما برای درمان دیابت بارداری نیاز به دارو نخواهید داشت. اما اگر موارد بالا، عمل نکردند، شما باید تزریق کنید. پزشکتان ممکن است تزریق انسولین را برای کاهش میزان قند خون به شما توصیه کند. برخی پزشکان نیز داروهای خوراکی تجویز می کنند. نگران نباشید، اکثر داروهای دیابت در دوران بارداری بی خطر هستند.
پیشگیری از دیابت بارداری
اگر می خواهید دیابت بارداری با شما فاصله زیادی داشته باشد، موارد زیر را امتحان کنید.
- رژیم غذایی سالم داشته باشید
زمانی که قصد باردار شدن دارید، یا باردار هستید، مطمئن شوید که رژیم غذایی سالمی دارید. رژیم غذایی خود را غنی از فیبر و مواد غذایی کم چرب کنید.
- ورزش کنید
شما باید ورزش کنید تا سالم بمانید. یک برنامه ورزشی داشته باید و به آن پایبند باشید. لازم نیست که به باشگاه بروید تا سالم بمانید. شما می توانید پیاده روی، شنا یا دوچرخه سواری کنید و همان نتیجه را بگیرید. اگر حتی دوست ندارید این کارها را انجام دهید، می توانید کارهای خانه را انجام دهید و از پله ها استفاده کنید. این گام های کوچک نیز به حفظ سلامت شما کمک خواهد کرد.
- پیش از بارداری وزن کم کنید
اگر اضافه وزن دارید، سعی کنید پیش از باردار شدن به تناسب برسید.
- مراقب علائم باشید
اگر متوجه علائم دیابت بارداری شدید، به پزشک مراجعه کنید.
رژیم غذایی ویژه برای مبتلایان به دیابت بارداری
مواد غذایی که می خورید، تاثیر زیادی بر سلامت شما دارد، به خصوص اگر دیابت باردرای دارید. لذا شما باید درست بخورید، زیرا رژیم غذایی سالم و متعادل می تواند میزان قند خون بالای شما را مدیریت کند.
توصیه اساسی به همه زنان باردار این است که روزی 300 کالری اضافی مصرف کنند تا نیاز های جنینشان را تامین کنند. اما این 300 کالری اضافی باید به نحوی باشد که منجر به افزایش قند خون نشود. در ادامه به معرفی مواد غذایی که باید در رژیم غذایی زنانی که از دیابت بارداری رنج می برند، باشد یا باید از رژیم غذاییشان حذف شود، می پردازیم.
- چه مواد غذایی را باید مصرف کنید؟
- غلات کامل
- گوشت بدون چربی
- میوه هایی، مانند: سیب، گوجه فرنگی و موز
- سبزیجات، به خصوص سبزیجات برگ سبز
- محصولات لبنی بدون چربی، مانند: ماست یونانی
- ماهی به خصوص قزل آلا
- تخم مرغ
- مرغ
- حبوبات
- از چه مواد غذایی باید اجتناب کنید؟
- نوشیدنی های الکلی
- کیک، کلوچه، مافین، کوکی و شیرینی
- نوشیدنی های شیرین، مانند: نوشابه، آبمیوه و شیک ها
- آب نبات ها
- فست فود
- مواد غذایی نشاسته دار، مانند: برنج سفید و سیب زمینی
برای مطالعه بیشتر در مورد مسائل و مشکلات دوران بارداری کلیک کنید