هفته های بارداری

هفته اول بارداری گیج کننده ترین زمان برای بانوان است، به خصوص کسانی که برای اولین بار مادر می شوند. از آن جایی که هیچ تغییر عمده ای در هفته های اول در بدن شما اتفاق نمی افتد که نشان دهد شما باردار هستید، تشخیص حاملگی بسیار دشوار است. با وجود از دست دادن چرخه قاعدگیتان، شما ممکن است فکر کنید که قاعدگیتان به تعویق افتاده است.

تغییرات مادر در هفته اول بارداری

تغییرات زیادی در بدن مادر در طول اولین هفته بارداری اتفاق نمی افتد. در حقیقت مادر تا 3 الی 4 هفته بعد از بارداری نیز از شرایط جدیدش آگاهی نخواهد داشت، تا زمانی که پریودش به تعویق بیفتد.

اگر چه تغییرات عمده ای در ظاهر جسمانی اتفاق نمی افتد، اما شما ممکن است با مشکلات معده، یبوست و سایر اختلالات گوارشی مواجه شوید.

حالت تهوع یا بیماری صبحگاهی اغلب شما را اذیت می کند. شما ممکن است دفعات بیشتری به توالت مراجعه کنید. با این وجود، علائم بارداری در هفته اول، از یک فرد به فرد دیگر بسیار متفاوت است.

سایر علائم بارداری در هفته اول، شامل نوسانات خلقی، حساس شدن سینه ، خستگی و تغییرات هورمونی می شود.

در طول هفته اول بارداری، تخمک، تخمدان را ترک می کند و به لوله فالوپ می رسد. شما در این زمان دقیقاً باردار نیستید، بارداری تنها دو هفته پس از آخرین چرخه قاعدگی رخ می دهد. بنابراین مهم است که جزئیات آخرین چرخه قاعدگیتان را برای محاسبه تاریخ بارداری ارائه دهید.

هنگامی که لقاح اتفاق می افتد، سلول ها شروع به تقسیم شدن می کنند. جنین در هفته اول به عنوان یک بلاستوسیت تعریف شده است. بخش خارجی بلاستوسیت به جفت تبدیل می شود و بخش داخلی بلاستوسیت در طول هفته دوم بارداری به جنین تبدیل می شود. اگر بیش از یک تخمک رها و بارور شود، تخم لقاح یافته چندگانه تشکیل می شود. تخم لقاح یافته، کروموزوم هایی دارد که رنگ پوست، رنگ چشم، رنگ مو، قد، ویژگی ها و صفات شخصیتی نوزاد را تعیین می کند. چیزی که در هفته اول بارداری مد نظر ماست، آماده سازی رحم برای بارداری است.

ویراست علمی: فائزه محمدی – کارشناس ارشد مشاوره در مامایی

شما ممکن است احساس نکنید که باردار هستید، اما بدنتان هورمون های بارداری تولید می کند و جنینتان سریع تر از هر دوره دیگر بارداری، رشد می کند. دو هفته ابتدایی بارداری برای یک خانم بسیار هیجان انگیز است، اما بخش نه چندان هیجان انگیز ماجرا زمانی است که علائم نه چندان محبوب بارداری ظاهر می شود.

یک مادر باردار باید از هفته دوم بارداری بر روی تغییر شیوه غذایی و سبک زندگی اش تمرکز کند، چرا که این زمان نقطه عطف رشد و نمو جنین است.


تغییرات جنین در هفته دوم بارداری

 جنین شما اکنون در اندازه یک تخم مرغ میکروسکوپی است. مایع آمنیوتیک قابل مقایسه با کیسه زرده یا سفیده تخم مرغ و جنین قابل مقایسه با زرده تخم مرغ است. هدف اصلی مایع آمنیوتیک، تغذیه جنین در حال رشد، تا زمانی که جفت به طور کامل تشکیل و آماده شود، می باشد.

تخمک گذاری

هنگامی که تخمک گذاری اتفاق می افتد، تخمک بارور نشده شما سفر خود را آغاز می کند. پس از رها شدن تخمک توسط تخمدان، تخمک از طریق یکی از لوله های فالوپ وارد رحم می شود و منتظر بارور شدن می ماند.

لقاح

حدود 300 اسپرم به لوله فالوپ وارد می شود، اما تنها یکی از آن ها می تواند تخمک را بارور کند. پس از نفوذ اسپرم، سطح تخمک غیر قابل نفوذ می شود. هر تخمک و اسپرم 23 کروموزوم دارند. تخمک کروموزوم x را حمل می کند و اسپرم کروموزوم x یا y را حمل می کند. این کروموزوم ها با یکدیگر ترکیب می شوند و سلول تخم را به وجود می آورند. سلول تخم حاوی 46 کروموزوم است که نیمی را از تخمک و نیمی را از اسپرم گرفته است.

سلول تخم پس از 24 ساعت از لقاح به رنگ ارغوانی در می آید. یک لایه زرد ضخیم نیز که غیر قابل نفوذ است، به دور آن تشکیل می شود.

اولین مرحله پس از لقاح

جنین در حال رشد، به غده هیپوفیز در مغز شما علامت می دهد که چرخه قاعدگیتان را خاموش کند. غده هیپوفیز، هورمون گنادوتروپین جفتی انسان را که چرخه قاعدگیتان را لغو می کند، تولید می کند. این هورمون کمک می کند تا سطح پروژسترون به اندازه مورد نیاز برای بارداری باقی بماند. هورمون پروژسترون به جنین برای زنده ماندن در رحم و در نتیجه به سلامت و رشد جنین کمک می کند.

بعد از 4 الی 5 هفتگی، جنین همه هورمون هایی را که برای حفظ زندگی ضروری است، تولید می کند. با وجود این که شما از جنین محافظت کرده و او را تغذیه می کنید، اما او تا زمانی که ژن ها و هورمون ها دچار مشکل نشوند، همانند یک انسان مستقل رفتار می کند.

تقسیم سلولی (3-1 روز)

حدود 30 ساعت طول می کشد تا سلول تخم اولین تقسیم سلولی اش را تکمیل کند. برای مثال: یک سلول تخم، به شکل یک توپ جمع و جور، به قطر 0.1 میلی متر، پس از تقسیم به 16 سلول تقسیم می شود. این 16 سلول که مورولا نامیده می شوند، به رحم شما سفر می کنند، بنابراین، وارد سومین روز می شوند. از این مرحله، سلول ها شروع به تخصصی شدن می کنند. آن ها همچنین داخل پوشش رحم کاشته می شوند.

4 روز پس از لقاح

در این مرحله، مایع درون مورولا یک لایه سلول بیرونی ضخیم و جداگانه ایجاد می کند. توده سلولی داخلی، جنین نامیده می شود و لایه خارجی، جفت. ساختار سلول کامل، متشکل از 58 سلول است که با عنوان بلاستوسیست شناخته می شود.

5 روز پس از لقاح

بلاستوسیست، روزهای بسیاری را پیش از کاشته شدن، داخل رحم سپری می کند. سطح خارجی غیر قابل نفوذ مورولا اکنون ناپدید شده است و بلاستوسیست برای کاشت می رود.


تغییرات مادر در هفته دوم بارداری

 حدود دو هفته پس از آخرین دوره قاعدگیتان، تخمک گذاری شروع می شود. اگر شما موفق به بارداری شوید، دو هفته یا بیشتر طول می کشد که شما نتیجه مثبت آزمایش بارداری را دریافت کنید.

نوزادان، معمولاً در حدود 38 هفته پس از لقاح به دنیا می آیند. اما دانستن این که چه زمانی لقاح اتفاق می افتد، دشوار است. شما باید موعد مقرر را به وسیله شمارش 40 هفته از اولین روز آخرین دوره قاعدگیتان محاسبه کنید.

زمان بندی برای رخ دادن حاملگی، حیاتی است. شما باید حدود 72 ساعت پیش از تخمک گذاری یا 24 ساعت بعد از تخمک گذاری، اقدام به برقراری رابطه جنسی کنید. طبق این روش، اسپرم 3 روز و تخمک 24 ساعت پس از تخمک گذاری، زنده می مانند.

شما پیش از برقراری رابطه جنسی، نیاز دارید تا زمان تخمک گذاریتان را محاسبه کنید. شما همچنین می توانید از حالت های مختلف آمیزش جنسی که به باروری شما کمک می کند، آگاهی یابید. اکثر زوج ها برای باردار شدن به بیش از چند تلاش نیاز دارند.

ویراست علمی فائزه محمدی – کارشناس ارشد مشاوره در مامایی

شما در حال حاضر وارد هفته سوم بارداریتان شده اید، این بدان معناست که بیش از 14 روز از اولین روز چرخه قاعدگی قبلیتان می گذرد. در این زمان تخمک گذاری و بارور شدن تخمک صورت گرفته است یا به زودی اتفاق می افتد. در پایان هفته دوم و آغاز هفته سوم، دوره بارور شدن زنان می باشد. اگر شما جزو آن دسته از زوج های خوش شانس نیستید که بارداری به طور طبیعی اتفاق بیفتد، در این زمان شانستان را امتحان کنید.

زمان اشتباه و حالت های اشتباه برای برقراری رابطه جنسی، می تواند شانس بارداری را کاهش دهد. در دوره باروری، یک اسپرم خوش شانس در میان حدود 250 میلیون اسپرم، تخمک را در لوله فالوپ بارور می کند. زمان واقعی بارداری شما پس از لقاح تنها 38 هفته به طول می انجامد. از این رو، هفته سوم بارداری، می تواند زمان واقعی شروع بارداریتان باشد.


تغییرات مادر در هفته سوم بارداری

 هنوز هیچ علامت، نشانه یا تغییر آشکاری در بدنتان وجود ندارد. در حقیقت، شما هنوز نمی دانید که در هفته سوم بارداری به سر می برید. اما تغییرات بسیاری در داخل بدنتان برای رشد و نمو مناسب جنینتان اتفاق می افتد. در این مرحله شما تخمک گذاری، لقاح، تشکیل نطفه و لانه گزینی را در بارداریتان تجربه می کنید.

در طول تخمک گذاری چه اتفاقی می افتد؟

در هفته سوم بارداری، که شما از آن بی خبرید، رحمتان با شور و شوق، برای دریافت جنین آماده است. پس از روند تخمک گذاری، در نهایت تخمک بالغ با اشتیاق، خودش را از تخمدان دور می کند. تخمک توسط زوائد نازک و مو مانندی به نام فیمبریا، طول لوله فالوپ را طی می کند.

از طرف دیگر، رحم برای تغذیه و محافظت از تخمک بارور شده، آماده می شود. آندومتر نیز که به عنوان دیواره رحم شناخته می شود، دیواره ضخیمی است که جنین در آن جای می گیرد. کل فرآیند توسط افزایش هورمون محرک فولیکول (FSH) و هورمون لوتئینی کننده یا جسم زرد (LH) که از غده هیپوفیز آزاد می شوند، اتفاق می افتد.

بارور شدن تخمک

اگر چه این رویداد اغلب در سکوت اتفاق می افتد، اما بارور شدن تخمک توسط یک اسپرم، یکی از رویدادهای جادویی در زندگیتان است. این زمانی است که کودک شما به زندگی پا می گذارد. آمپولا، وسیع ترین منطقه از لوله فالوپ است که تخمک و اسپرم با یکدیگر لقاح می یابند.

بارور شدن تخمک توسط اسپرم، در در داخل بدن شما اتفاق می افتد، می تواند بسیار پُر هرج و مرج باشد. تخمک با طول عمر 24 ساعت، بی حرکت درون آمپولا منتظر می ماند تا اسپرم برسد.

وقتی انزال صورت می گیرد، میلیون ها اسپرم از طریق واژن برای رسیدن به لوله فالوپ رهسپار می شوند. تنها چند صد اسپرم به مقصدشان می رسند، از میان آن تعداد نیز تنها یکی به تخمک در لوله فالوپ می رسد. این لحظه تعیین می کند که آیا یک کودک دوست داشتنی متولد خواهد شد یا به عنوان یک سلول تنها خواهد مُرد.

تخمکی که منتظر بارور شدن است، کار را برای اسپرم راحت نمی کند. تخمک توسط یک لایه ژله مانند پوشانده شده است که باید توسط یک اسپرم کوچک شکسته شود. اسپرم ها به شدت رقابت می کنند تا به وسیله رها کردن آنزیمی از آکروزوم شان، این لایه را بشکنند و به داخل تخمک نفوذ کنند.

این آنزیم در نهایت، غشای تخمک را می شکند و تنها یک اسپرم موفق می شود و به غشای سلول نفوذ می کند. هنگامی که در نهایت یک اسپرم وارد تخمک شما می شود، شما رسماً باردار می شوید. فرایند لقاح حدود 18 ساعت طول می کشد تا تکمیل شود.

تشکیل نطفه

تشکیل نطفه، زمانی بین ترکیب دو سلول جنسی (گامت) و لانه گزینی جنین در رحم مادر است. نزدیک به یک روز، هیچ تغییری در تخمک بارور شده در بدن شما اتفاق نمی افتد. نزدیک 30 ساعت بعد از لقاح، تخمک لقاح یافته (زیگوت)، اولین تقسیم میتوز، برای تبدیل شدن به دو سلول را انجام می دهد. سپس 2 سلول به 4 سلول تبدیل می شود و روند این تقسیمات ادامه می یابد و در نهایت منجر به رشد و نمو جنین در رحم شما می شود.

پس از حدود 72 ساعت توده سلولی، به نام مورولا تشکیل می شود و پس از 4 روز تقسیم سلولی کامل می شود و بلاستوسیست تشکیل می شود.

لانه گزینی در رحم

پس از لقاح، تخمک بارور شده، سفر خود را به سوی رحم آغاز می کند. تخمک بارور شده بدون حرکت دادن خود، توسط ساختار مو مانندی به نام مُژک، از لوله فالوپ به سمت رحم حرکت داده می شود.

سفر تخمک بارور شده، از لوله فالوپ به رحم، نزدیک یک روز به طول می انجامد، اما هنوز داخل رحم لانه گزینی نکرده است. در این مرحله تخمک بارور شده، 40% شانس دارد که به جنین تبدیل شود، اما حدود 60% نیز احتمال شکست بارداری وجود دارد، چرا که ممکن است تخمک بارور شده نتواند با موفقیت و به طور مناسب در رحم لانه گزینی کند. شما تا زمانی که همانند معمول پریود شوید، از این موضوع اطلاع نمی یابید.

گاهی اوقات تخمک بارور شده در لوله فالوپ گیر می کند و به رحم نمی رسد که منجر به بیماری شناخته شده ای، به نام حاملگی خارج رحمی، می شود.

در پایان هفته سوم بارداری یا تقریباً 5 الی 6 روز پس از لقاح، بلاستوسیست به صورتی پایدار در دیواره رحم کاشته می شود. در نهایت این سفر خطرناک پایان می یابد و جنین در منطقه ای راحت از رحم، از خطر محفوظ می ماند. اگر چه تمام این رویه بدون آگاهی شما از بارداریتان و بدون هیچ علامت و نشانه ای اتفاق می افتد، اما شما باید بدانید که این دوران در زندگی کودکتان بسیار حیاتی است. هنگامی که سفر از لوله فالوپ به رحم پایان می پذیرد، بلاستوسیست به سرعت شروع به رشد و توسعه می کند، به طوری که همه مواد مغذی مورد نیاز جنین را از طریق جریان خون به او می رساند.

تغییرات هورمونی در بدن شما

حتی اگر کودک شما، در مرحله تخمک بارور شده باشد، آن قدر باهوش است که یک علامت از وجودش به غده هیپوفیز در مغز شما ارسال کند.

با دریافت علامت از تخمک بارور شده، غده هیپوفیز با قطع چرخه قاعدگی و تولید هورمون جدیدی که هورمون گنادوتروپین جفتی انسان نامیده می شود، واکنش نشان می دهد. این هورمون بر روی جسم زرد تاثیر گذاشته و از تحلیل رفتن آن جلوگیری می کند. با ترشح این هورمون، جسم زرد دست نخورده باقی می ماند و میزان زیادی از هورمون های استروژن و پروژسترون تولید می کند. جسم زرد نقش مهمی در مراحل آغازین و پایانی بارداری بازی می کند.

تولید هورمون پروژسترون که برای روند بارداری امن بسیار مهم است، افزایش می یابد. در صورت عدم بارداری، میزان پروژسترون رو به کاهش می رود و منجر به کاهش ضخامت دیواره رحم (آندومتر) و در نتیجه  قاعدگی می شود.

هورمون پروژسترون مسئول رشد و نمو جنین در رحم است. در هفته سوم، بلاستوسیست وابسته به هورمون های شما است، چرا که هنوز قادر به ساختن هورمون های خودش نیست.


تغییرات جنین در هفته سوم بارداری

 

 پس از ترکیب دو سلول جنسی در لوله فالوپ، یک سلول تخم ایجاد می شود. این مرحله، اولین نقطه عطف در رشد و تکامل کودکتان است. دو هفته پیش از سلول تخم سپری شده است، اما سلول تخم DNA مورد نیاز را از هر دو والد می گیرد. به طوری که اسپرم و تخمک هر کدام حاوی 23 کروموزوم هستند و در نتیجه سلول تخم حاوی 46 کروموزوم می باشد.

این تمام اطلاعات ژنتیکی مورد نیاز است که به رشد و نمو فرد جدید کمک می کند. اکثر ویژگی های شخصیتی قبلاً تعیین شده اند و این اتفاق پیش از آن که آن ها به طور کامل تکامل یابند، رخ می دهد. سلول تخم در روز اول هیچ کاری نمی کند، اما بعداً خود را برای تقسیم شدن به دو سلول آماده می کند. سپس دو سلول به 4 سلول تقسیم می شود و در پایان روز سوم، 16 سلول ایجاد می شود. کودک شما در هفته سوم، یک توپ از سلول های تو خالی است که به تقسیم شدن و رشد کردن ادامه می دهد.

ویراست علمی فائزه محمدی – کارشناس ارشد مشاوره در مامایی

پس از تخمک گذاری، لقاح و بارداری موفقیت آمیز، در هفته چهارم بلاستوسیست در رحم جای گرفته است. اکنون زمان رشد و نمو بیشتر جنین است. به طور معمول، بدن شما در این هنگام آماده چرخه قاعدگی بعدی می شود، اما در دوران بارداری بدن شما، ترشحات هورمونی جدیدی را آغاز می کند که از قاعدگی جلوگیری می کند.


تغییرات مادر در هفته چهارم بارداری

 دو هفته ای که در پی تخمک گذاری می آید، به عنوان مرحله لوتئال شناخته می شود. جسم زرد که یک فولیکول از هم پاشیده است و پس از تخمک گذاری باقی مانده است، نقش عمده ای در تغییراتی که در بدن شما در طول این دوران رخ می دهد، بازی می کند.

جسم زرد، تولید پروژسترون را افزایش می دهد که به نوبه خود، باعث گرم شدن بدن و رحم برای جایگزینی جنین می شود. به طور همزمان، آندومتر (دیواره رحم) ضخیم می شود و جریان خون برای ایجاد یک جایگاه نرم برای قرار گرفتن بلاستوسیست به هنگام رسیدن، افزایش می یابد.

مغز شما نیز پیش از این برای توقف روند قاعدگی توسط دستگاه تولید مثل، مطلع شده است. بدن شما از طریق علائم هورمونی و محرک، برای هر آن چه که برای جنینتان بهتر است، دلالت می کند.

تغییر عمده دیگری که شما در بدنتان مشاهده می کنید، ترشخ هورمون گنادوتروپین جفتی انسان است. میزان این هورمون در بدن شما در طول هفته  های اول بارداری به سرعت افزایش می یابد، به طوری که روزانه تقریباً دو برابر می شود. این هورمون مسئول تشخیص حاملگی در آزمایش های بارداری است.

درون رحم

با شروع هفته چهارم بارداری، بلاستوسیست به راحتی در رحم مستقر می شود. رحم دستخوش تغییراتی می شود و بافت پوششی (اپیتلیوم) دیواره رحم برای پذیرایی از بلاستوسیست ساخته می شود. اگر سلول های اپیتلیوم دیواره رحم برای لانه گزینی به طور مناسب آماده نباشند، بلاستوسیست در اتصال به آن دچار مشکل شده و شکست می خورد.

سلول تخم تک سلولی که چند روز پیش تشکیل شده، اکنون شامل یک توده سلول داخلی شده که امبریوبلاست (توده سلولی داخلی)، تروفوبلاست (توده سلولی خارجی) و کیسه زرده اولیه را در هفته چهارم بارداری تشکیل می دهد. امبریوبلاست، جنین را و تروفوبلاست، جفت را توسعه می دهد.

در این زمان، یک حفره دوم درون توده سلولی داخلی ظاهر می شود که بعداً برای تبدیل شدن به حفره آمنیوتیک بزرگ می شود. اکثر سلول هایی که حفره آمنیوتیک را می سازند، از توده سلولی داخلی می آیند، اما برخی سلول ها از تروفوبلاست اقتباس شده اند.

سلول های جفت با شاخک های میکروسکوپی شان که پُرزهای کوریونی جفت نامیده می شوند، به پوشش داخلی رحم تونل می زنند. جفت عضوی است که تا هفته پایانی بارداری به طور کامل کاربرد خواهد داشت، اما اکنون قادر به ارائه مواد مغذی یا از بین بردن زباله های تولیدی توسط جنین در حال توسعه نیست.

جفت به آرامی شروع به رشد و جاسازی خود در دیواره رحم می کند. به همین دلیل، جفت از دو لایه مجزا ساخته شده است. سلول های جفت خودشان کاشته می شوند و فضای داخل پوشش رحم را ایجاد می کنند، به طوری که یک کانال برای جریان خون داخل جفت توسعه یافته ایجاد می شود.

کیسه آمنیوتیک از جنین به وسیله زیرسازی، از هر گونه فشار مخرب که ممکن است درون رحم به وجود آید، محافظت می کند. علاوه بر این، از کم آبی بافت های جنینی جلوگیری می کند. کیسه زرده تا زمانی که جفت توسعه یابد، مواد مغذی را به جنین می رساند. کیسه زرده همچنین شروع به تولید سلول های قرمز خون می کند.

اتصال جنین به مادر

کودک کوچک شما اکنون جنینی است که خودش را به دیواره رحم متصل می کند. موهای کوچک و ظریفی همانند پیچک که اطراف رگ های خونی کوچک و فراوان پوشش رحمتان را در آغوش گرفته اند، جفت را توسعه می دهند. این زمانی است که جنین یک غشا در اطراف خود و همچنین یک لایه درونی برای جفت در حال توسعه ایجاد می کند.

غشا که با عنوان کوریون شناخته می شود، اتصالی بین رحم و جنین ایجاد می کند که تا زمان تولد ادامه می یابد. پیچک ها، تا زمانی که جفت به طور کامل تشکیل شود، اکسیژن و مواد مغذی را برای رشد جنین فراهم می کنند.


تغییرات جنین در هفته چهارم بارداری

 کودک شما در هفته چهارم بارداری، به سرعت به مرحله جنینی رسیده است. هر چند که تقسیم سلولی سریع انجام می شود، اما کودک شما تنها به اندازه یک سر سوزن رشد کرده است. اپی بلاست (غشای خارجی جنین) و هایپوبلاست (غشای داخلی جنین) در طول این مرحله تشکیل شده و بعدها بدن و اندام های جنین را می سازند. تمام سلول های سلول تخم تا زمانی که به مرحله هشت سلولی برسند، یکسان بوده و پس از آن شروع به تشکیل سلول های بنیادی جینی می کنند. جنین در پایان هفته چهارم، با کمک مواد مغذی و اکسیژن عرضه شده توسط خون مادر شروع به فعالیت خواهد کرد.

در طول هفته چهارم بارداری، سلول های بنیادی جنینی برای توسعه سایر سلول های تخصصی که برای رشد کودک مورد نیاز است، یک انتخاب دارند. آن ها می توانند سلول های عصبی، سلول های خونی یا سلول های عضلانی را در این مرحله توسعه دهند، اما هنگامی که تخصصی شدند، باید عملکردشان را به طور انحصاری انجام دهند. آن ها پس از این مرحله نمی توانند به انواع دیگری از سلول ها تغییر یابند. پس از مرحله هشت سلولی یکسان، این سلول ها می توانند همه بافت های مختلف و مورد نیاز رشد کودک را تشکیل دهند.

 

اندازه جنین در هفته چهارم بارداری

در پایان هفته چهارم بارداری، کودک شما قابل اندازه گیری است، هر چند که بسیار کوچک است. جنین فقط یک مجموعه از سلول به اندازه 0.4 میلی متر است. اما عملکرد یک انسان را دارد.

علائم و نشانه های بارداری در هفته چهارم

اگر چه شما رسماً باردار هستید و کودکتان در رحمتان در حال رشد است، اما هنوز برای نشان دادن علائم و نشانه های بارداری خیلی زود است. با این وجود، اگر شما باردار هستید یا قصد باردار شدن دارید، باید به علائم و نشانه های بارداری در هفته چهارم، توجه کنید، چرا که بخش عمده ای از سیر تکاملی کودکتان در این مرحله اتفاق می افتد و در این زمان او بسیار آسیب پذیر است.

دانستن این که شما یک جنین قیمتی را حمل می کنید، ممکن است به شما برای تصمیم گیری های عاقلانه در این دوران کمک کند. در ادامه چند نشانه ای که ممکن است در هفته چهارم بارداری به وقوع بپیوندد، آمده است. اما بدانید که این علائم بسیار فردی هستند. برخی از زنان همه این علائم را تجربه می کنند، اما برخی دیگر حتی یک علامت را هم تجربه نمی کنند. از این رو، از حضور یا عدم حضور این علائم نگران و عصبی نشوید.

  • در این مرحله از بارداری میزان هورمون گنادوتروپین جفتی انسان افزایش می یابد که ممکن است منجر به اضطراب، سرگیجه و حالت تهوع شود.
  • سینه هایتان ممکن است حساس شوند و شما ممکن است در آن ها احساس سوزش کنید. در برخی زنان سینه ها دردناک و حساس به لمس می شوند.
  • تغییر در هورمون ها منجر به تغییر در خلق و خو، گُر گرفتگی و حملات گریه می شود.
  • تنگی نفس می تواند اتفاق بیفتد.
  • عملکرد بویایی تان بسیار حساس می شود و شما بسیاری از بوهایی را که پیش از این نمی دانستید وجود دارند، استشمام می کنید.

ویراست علمی فائزه محمدی – کارشناس ارشد مشاوره در مامایی

دانستن این موضوع که شما قرار است پدر و مادر شوید، می تواند هیجان انگیز، ترسناک و غیر قابل توضیح باشد. اولین چیزی که در هفته پنجم بارداری لازم است انجام دهید، تایید بارداریتان است. اکثر زنان اگر پریودشان بیش از یک هفته به تعویق افتد، فکر می کنند باردار هستند. با این حال، این یک روش نامطمئن در دوران مدرن است، به خصوص اگر پریودتان در چند ماه اخیر منظم نبوده باشد.

تست حاملگی خانگی

آیا می خواهید بدانید که چگونه هفته پنجم بارداریتان تایید شود؟ در ادامه به شما پاسخ خواهیم داد. راحت ترین راه این است که یک تست بارداری در خانه انجام دهید. شما می توانید تست حاملگی (بی بی چک) را به راحتی در هر داروخانه ای بیابید، علاوه بر این، بی بی چک ها به راحتی قابل درک و استفاده هستند.

همه بی بی چک ها مراحل انجام کار را به صورت گام به گام ارائه کرده اند. به طور معمول، شما باید بر روی بی بی چک، ادرار کنید و برای نتیجه چند دقیقه منتظر بمانید. اگر نتیجه آزمایش شما چه مثبت و یا چه منفی بود، عاقلانه این است که آزمایش را دوباره تکرار کنید، پیش از این که احساسات بر شما غلبه کند.

نتایج مثبت کاذب و نتایج منفی کاذب

برخی از بی بی چک ها به حضور  هورمون گنادوتروپین جفتی انسان در ادرار برای تشخیص ببارداریتان وابسته هستند. میزان هورمون گنادوتروپین جفتی انسان پس از لقاح به شدت افزایش می یابد، اما زمان لازم است تا این هورمون در تست ادرار تشخیص داده شود. در نتیجه، حتی اگر شما باردار شده باشید، ولی در دوران اولیه بارداری باشید، ممکن است نتیجه منفی کاذب باشد.

احتمال نتیجه مثبت کاذب در مقایسه با نتیجه منفی کاذب کمتر است. نتیجه مثبت کاذب، زمانی رخ می دهد که بی بی چک به شما می گوید که باردار هستید، در صورتی که این طور نیست. این پیام نادرست زمانی به شما داده می شود که در ادرار شما خون یا پروتئین وجود داشته باشد. داروهای کنترل تشنج، آرام بخش و خواب آور نیز ممکن است مسئول نتیجه مثبت کاذب در آزمایش بارداری شما باشند. بنابراین اگر شما تحت هر یک از شرایط بالا هستید، عاقلانه است که دوباره آزمایش را تکرار کنید.

علل شکست در آزمایش های بارداری خانگی

نتایج بارداری کاذب می تواند زمانی اتفاق بیفتد که:

  • شما داروهای خاصی مصرف کنید.
  • تست بارداری را خیلی زود انجام دهید.
  • دستورالعمل های داده شده در بی بی چک را به طور مناسب درک و یا عمل نکنید.
  • از بی بی چک هایی که تاریخ انقضایشان تمام شده است، استفاده کنید.

از این رو، هیچ بی بی چکی بدون اشتباه نیست. بنابراین، توصیه می شود که به نتایج به دست آمده از بی بی چک ها بسنده نکنید و با متخصص زنان خود جهت روشن شدن موضوع و تایید بارداری مشورت کنید.

تست حاملگی بالینی

از آن جایی که شما نمی توانید به طور کامل به تست حاملگی خانگی اعتماد کنید، پس در نهایت باید برای تایید بارداریتان به مطب پزشک مراجعه کنید. در آن جا علاوه بر تست ادرار، آزمایش خون نیز گرفته می شود. این آزمایش ها، یک پاسخ تایید شده به پرسش شما ارائه می کند.


تغییرات مادر در هفته پنجم بارداری

 اولین تغییر اجتناب ناپذیری که در بدن خود می بینید، به تعویق افتادن پریودتان است. نشانه های بیرونی بارداری تنها زمانی می تواند دیده شود که شکم برآمده شود که هنوز برای این اتفاق بسیار زود است. اما برخی از نشانه های اولیه بارداری که ممکن است در هفته پنجم ظاهر شوند، عبارتند از:

  • به تعویق افتادن پریود
  • نوسانات خلقی ناشی از تغییرات هورمونی
  • احساس نیاز برای ادرار کردن به طور مکرر، هر چند نتیجه می تواند اندک باشد.
  • تهوع و بیماری صبحگاهی، هر چند شدید نیست.
  • احساس درد در سینه ها
  • خستگی شدید که از انجام کارهای روزانه شما به طور منظم، جلوگیری می کند.
  • ترشح بزاق بیش از حد که دهان شما را مرطوب نگه می دارد.
  • غذاهای خاص هوس کردن و بیزاری ناگهانی از برخی غذاهای دیگر (ویار)

تغییرات جنین در هفته پنجم بارداری

 

فرزند شما که اکنون جنین نامیده می شود، درون رحم گرم و محافظ شما در حال رشد است. در این مرحله، او شبیه یک بچه قورباغه به نظر می رسد.

هر چند که جنین شما به سرعت در حال رشد است، اما طول او به اندازه 0.295 سانتی متر است. در مراحل اولیه بارداری، جنین را از تاج سر تا باسن اندازه گیری می کنند. در پایان هفته پنجم بارداری، جنین شما ممکن است به اندازه یک دانه (بذر) پرتقال باشد که بین 1تا 5 میلی متر طول دارد.

ویراست علمی فائزه محمدی – کارشناس ارشد مشاوره در مامایی

با ورود به هفته ششم بارداری به نقاط عطف نیمه سه ماهه اول بارداری می رسید. 5 نقطه عطف در هفته ششم وجود دارد که در ادامه بدان ها اشاره می کنیم.

اگر شما تا به حال زنی بوده اید که احساساتتان را تحت کنترل خود در می آوردید و بدین مساله افتخار می کردید، اکنون باید با این طرز فکر خداحافظی کنید. چرا که ممکن است خلق و خوی شما از این رو به آن رو شود و مایه شرمساری شما باشد. اما چنین احساسی نداشته باشید، چرا که این شما نیستید و تغییرات هورمونی سبب تغییر در خلق و خوی شما می شود. شما در این زمینه تنها نیستید و هزاران مادر دیگر در سراسر جهان این گونه رفتار می کنند.


تغییرات مادر در هفته ششم بارداری

 هنوز هیچ تغییر قابل مشاهده ای در بدن شما رخ نداده است، اما در درون شما، موج عظیمی از هورمون های بارداری، عملکرد اندام هایتان، مانند: رحم و مثانه را تغییر می دهند. شما ممکن است در هفته ششم بارداری 2 کلیو و 250 گرم وزن اضافه کرده باشید و یا به دلیل بیماری صبحگاهی و تهوع مقداری وزن از دست داده باشید. هر دو مورد طبیعی است و هیچ دلیلی برای نگرانی وجود ندارد.

رحم شما برای جای دادن جفت و جنین شروع به رشد می کند، اما این اتفاق از بیرون قابل مشاهده نیست. اجازه دهید جزئیات بیشتری را درباره تغییرات بارداری در هفته ششم که چند هفته دیگر هم ادامه خواهد داشت، در اختیار شما قرار دهیم.

تکرر ادرار

تکرر ادرار چیزی است که شما می توانید به راحتی متوجه شوید و آن را احساس کنید. این موضوع می تواند موجب ناراحتی شما شود، به خصوص اگر مجبور باشید در نیمه شب برای خالی کردن مثانه تان از خواب بیدار شوید. هفته ششم بارداری تنها یک نقطه شروع است و شما در ادامه بیشتر و بیشتر به توالت مراجعه می کنید.

حجم خون مادر در طول بارداری افزایش می یابد و در نتیجه کلیه ها جریان خون بیشتری دریافت می کنند. علاوه بر این خون با سرعت بیشتری جریان می یابد. افزایش حجم و سرعت جریان خون به عملکرد بهتر رحم کمک می کند و همچنین مواد مغذی مورد نیاز برای رشد جنین را فراهم می کند. اما متاسفانه تولید ادرار شما افزایش می یابد. لذا مقادیر فراوانی مایعات، به خصوص آب بنوشید.

متورم شدن

اگر احساس کردید که بدن شما متورم یا سرد شده است، وحشت نکنید و فوراً قرص یا دارو مصرف نکنید. این اتفاق نتیجه چیزی جز ورم غشاهای مخاطی نیست که با توجه به تغییرات هورمونی در دوران بارداری رخ  می دهد.

حملات عصبی غش کردن یا سرگیجه

در دوران بارداری، شما بیشتر مستعد یک واکنش عصبی واگ هستید. حمله واگ یک واکنش عصبی است که رگ های خونی را گشاد می کند و فشار خون را کاهش می دهد.

گاهی اوقات سیستم قلبی عروقی و عصبی در مقابله با تغییرات فشار خون شکست می خورد. در نتیجه افت فشار خون، ذخیره خون مغز کاهش می یابد و احساس سرگیجه رخ می دهد.

نوسانات خلقی

شما از نوسانات خلقی شدید در طول سه ماهه اول بارداری شوکه خواهید شد. شما ممکن است در یک لحظه بسیار خوشحال باشید و در لحظه دیگر بسیار ناراحت. ممکن است نگرشتان نسبت به بارداریتان تغییر کند و فکر کنید که آیا این چیزی که دارد برای شما اتفاق می افتد درست است یا خیر. به عنوان یک والد به خودتان شک نکنید، زیرا این احساسات به دلیل تغییرات هورمونی در بدن شما رخ داده است و در دوران باردراری بسیار شایع است. لذا برای رسیدن به آرامش از صحبت با همسر خود یا یک مشاور درباره احساسی که دارید و آن چه که اتفاق می افتد، دریغ نکنید. شما مجبور نیستید، به تنهایی با احساساتتان مقابله کنید.

بیماری صبحگاهی

هنگامی که شما در هفته ششم بارداری هستید، بیماری صبحگاهی احتمالاً شناخته شده ترین و یکی از بدترین نشانه هایی است که خیلی زود حضورش را احساس می کنید. شما می توانید بیماری صبحگاهی را با حالت تهوع و با سرعت به توالت رفتن، شناسایی کنید.

هیچ راه مطمئنی برای بیان علت بیماری صبحگاهی وجود ندارد. تنها می توان گفت که این  بیماری ناشی از تغییرات هورمونی است. بیماری صبحگاهی در تمام سه ماهه اول بارداری به طول می انجامد، اما خوشبختانه با پیشرفت بارداری فروکش می کند. بیماری صبحگاهی می تواند در هر زمان از روز و یا حتی در شب نیز ظاهر شود.

بسیاری از عوامل از جمله، بوی زباله معمولی، بوی چای دم کرده یا حتی بوی گُل ها می تواند باعث بیماری صبحگاهی شود. در هنگام وقوع بیماری صبحگاهی، به دلیل افزایش صفرا در گلو، شما نیاز فوری به تهوع و استفراغ پیدا می کنید.


تغییرات جنین در هفته ششم بارداری

 مهم ترین تحول در جنینتان در هفته ششم بارداری اتفاق می افتد، او در این زمان اولین جنبش هایش را آشکار می کند. تا این زمان تخمک اولیه بی حرکت بوده است، اما اکنون او قادر به حرکات ملایمی است که شما نمی توانید آن را احساس کنید، ولی آن ها وجود دارند.

تغییر مهم دیگری که در این زمان اتفاق می افتد، توسعه دهان، چشم ها، بینی و گوش های جنینتان است. چشم ها و بینی همانند لکه سیاهی روی سر ظاهر می شوند. گوش ها نیز به جای بیرون زدن، همانند فرو رفتگی در دو طرف سر قرار دارند. دست ها و پاهای او نیز همانند جوانه های کوچکی هستند. لوله عصبی و اتصال مغز و نخاع نیز در این زمان در حال شکل گیری می باشد.

میزان ضربان قلب جنینتان، بیش از دو برابر ضربان قلب شما، بین 100 الی 160 بار در دقیقه خواهد بود که خون را به درون بدن کوچکش پمپاژ می کند. ضایعات کوچکی که بعدها به شُش ها، پانکراس، کبد و روده ها تبدیل می شود، نیز وجود دارند. در نهایت، در پایان هفته ششم بارداری، جنین از یک صفحه لایه لایه به یک جسم منحنی تبدیل می شود.

در هفته ششم بارداری، اندازه تاج سر تا باسن جنین، به طور تقریبی 5 الی 6 میلی متر است که تقریباً به اندازه یک نخود فرنگی یا عدس کوچک می باشد.

ویراست علمی فائزه محمدی – کارشناس ارشد مشاوره در مامایی

با ورود به هفته هفتم بارداری، نیمه اول سه ماهه اول بارداری را پشت سر گذاشته اید. اگر مشتاق تغییرات بیرونی بارداری در شکم خود هستید، باید اعلام کنیم که این اتفاق هنوز رخ نخواهد داد. اگر چه اندازه رحم شما در هفته هفتم دو برابر شده است، اما شما هنوز نمی توانید هیچ نشانه ای مبنی بر رشد جنین از بیرون مشاهده کنید. اما شما می توانید در مقابل آینه قرار بگیرید و شکم خود را اندکی باد کنید تا روند تغییرات خود را در چند ماه آینده مشاهده کنید.


تغییرات مادر در هفته هفتم بارداری

 شما ممکن است پیش از این معاینات پیش از تولد را برای رد هر گونه اختلال در باردایتان یا حضور بیماری های مقاربتی، کم خونی و مصونیت از سرخجه انجام داده باشید. دانستن نوع گروه خونی و شمارش خون (نوعی آزمایش خون که بسیاری از بیماری ها و همچنین شرایط کلی و حیاتی بدن را تشخیص می دهد) نیز در دوران بارداری بسیار اهمیت دارد.

هر چند از بیرون تغییرات را نمی توانید مشاهده کنید، اما در درون بدن شما تغییرات بسیاری اتفاق می افتد. رحم شما در هفته هفتم، دو برابر شده است. یکی از تغییرات عمده رشد سینه هایتان است. هورمون های بارداری اندازه سینه ها را به حداکثر می رسانند.

متاسفانه این هورمون ها، سینه ها را دردناک و حساس نیز می کنند. بدن شما نمی تواند منتظر شیر دادن به نوزادتان باشد، از این رو، جریان گردش خون و ساخت چربی در سینه هایتان افزایش می یابد، به طوری که در طی 8 ماه برای تغذیه نوزاد آماده می شوند.

تهوع و استفراغ

بسیاری از زنان باردار، در مراحل اولیه بارداری، به طور مداوم تهوع و استفراغ دارند، هر چند برخی زنان نیز خوش شانس هستند و از تهوع و استفراغ رنج نمی برند. با وجود این که تهوع و استفراغ یک نشانه بارز از بارداری است، اما پزشکان معمولاً معاینات لازم برای رد هر گونه علت دیگری را انجام می دهند.

استفراغ می تواند نشانه عفونت ویروسی، مسمومیت غذایی، عدم تحمل برخی داروها، اختلالات معده و روده و بسیاری عوامل دیگر که با بارداری غیر مرتبط است، باشد.

به طور معمول، پزشکان در طول دوران بارداری به دلیل عوارض جانبی، برای شما دارو تجویز نمی کنند. پزشکان تنها در صورتی داروهای ضد تهوع تجویز می کنند که شما هر چه را که می خورید، بالا بیاورید. شما همچنین می توانید درمان های طبیعی، مانند: آب لیمو، زنجبیل یا نعنا را امتحان کنید. خوردن وعده های غذایی کوچک تر نیز اغلب به شما کمک می کند تا غذای کافی دریافت کنید و جنینتان نیز رشد کند.

تنگی نفس

نسبتاً شایع است که زنان باردار از تنگی نفس در سه ماهه اول بارداری و در برخی موارد، در مراحل پایانی بارداری شکایت کنند. اگر چه تغییرات هورمونی نیز می تواند مسئول این شرایط باشد، اما مقصر اصلی تغییرات بدنی هستند که دیافراگم را بالا می برند و حرکت رو به پایین آن را محدود می کنند.

از این رو، دشوار است که شُش هایتان به طور کامل منبسط شوند و این امر منجر به تنگی نفس می شود. شما نباید نگران شوید، چرا که می توانید نفس بکشید، هر چند ممکن است احساس متفاوتی داشته باشید. فقط آرام باشید و چند بار نفس بکشید، چرا که وحشت زده شدن، شرایط را بدتر می کند.

سوزش سر دل

سوزش سر دل به غذایی که می خورید، مربوط می شود. بنابراین مراقب غذاهایی که می خورید و زمان هایی که شروع به خوردن می کنید، باشید. شما به زودی خواهید فهمید که چه غذاهایی وضعیتتان را بدتر می کنند. لذا شما باید از مصرف غذاهایی که باعث سوزش سر دل شما می شوند، پرهیز کنید. به طور معمول، غذاهایی که تولید اسید معده را افزایش می دهند، باعث این ناراحتی در بدن شما می شوند. از این رو، از خوردن وعده های غذایی سنگین یا غذاهای تند پیش از رفتن به رختخواب پرهیز کنید. غذاهای ملایم و سالم را امتحان کنید و مقدار فراوانی آب بنوشید.


تغییرات جنین در هفته هفتم بارداری

 در هفته هفتم، تقریباً 100 سلول جدید مغزی در هر دقیقه در جنین در حال رشد تولید می شود. جای تعجب نیست که رشد شگفت انگیزی در سر جنین دیده می شود. همراه با مغز، قلب جنین نیز عملکردهای پیچیده تری انجام می دهد و با سرعت بیشتری توسعه می یابد.

دست ها و پاها نیز در نیم تنه جوانه می زند. دهان نیز با زبانی درون آن شکل می گیرد. در این مرحله، مفاصل اندام های جنین کوچکتان نیز توسعه می یابد. جنینتان اکنون آماده دفع ادرار است، چرا که کلیه ها تقریباً آماده انجام وظیفه هستند.

پلک ها تا حدی شکل گرفته اند و چشم ها را که اکنون نشانه هایی از رنگ را نشان می دهند، می پوشانند. نوک کوچک بینی نیز خودنمایی می کند. در حال حاضر کبد، وظیفه مغز استخوان برای تولید سلول های قرمز خون را انجام می دهد. آپاندیس و پانکراس نیز توسعه می یابند، به طوری که می توانند برای کمک به هضم، انسولین تولید کنند. بند ناف که مواد مغذی و اکسیژن را به جنین می رساند، شروع به ظاهر شدن می کند.

در هفته هفتم بارداری، اندازه تاج سر تا باسن جنینتان بین 5 تا 12 میلی متر است که به اندازه یک زغال اخته می باشد. وزن جنین شما در این مرحله ممکن است کمتر از یک گرم باشد، اما باید بدانید که او هم اکنون حدود 10 هزار بار بزرگ تر از زمانی است که یک تخمک بارور شده بود.

ویراست علمی فائزه محمدی – کارشناس ارشد مشاوره در مامایی

با ورود به هفته هشتم بارداری، همچنان به دلیل تغییرات هورمونی، حس بویایی شما افزایش می یابد و اندازه سینه هایتان بزرگ تر می شود و شما اغلب اوقات مجبور به تخلیه مثانه تان هستید. گاهی اوقات نیز می خواهید هر آن چه را که خورده اید، بالا بیاورید. در حال حاضر، ممکن است نوسانات خلقی شما اندکی کاهش یافته باشد، اگر چه این حالت از زنی به زن دیگر متفاوت است.


تغییرات مادر در هفته هشتم بارداری

 شما ممکن است در اطراف زیر شکم خود در هفته هشتم بارداری، احساس فشار و سفتی بکنید، چرا که رحم شما برای تطبیق دادن همه نیازهای جنینتان به سرعت در حال رشد است. رحم شما با فشار آوردن به مثانه، موجب تکرر ادرار شما می شود. این اتفاق همچنین ممکن است موجب گرفتگی های عضلانی در ناحیه شکمتان شود و شما را بترساند. علاوه بر این، سینه ها نیز رشد می کنند و برای شیردهی آماده می شوند. هر چند که جنین شما در این مرحله به اندازه یک تمشک می باشد. اکثر زنان، در اولین بارداری سینه هایشان 1 الی 2 سایز بزرگ می شوند. اگر شما رگ های واریسی را در پوست سینه خود مشاهده کردید، نگران و عصبی نشوید. این پدیده در نتیجه افزایش جریان خون به شریان های سینه اتفاق می افتد.

شما می توانید تغییراتی در رنگ پوست نوک سینه مشاهده کنید. نوک سینه به دلیل افزایش گردش خون تیره تر می شود. نوک سینه ها و غدد کوچک آرئول کاملاً برجسته می شوند و ممکن است شروع به ترشح آغوز (مایعی غلیظ و زرد رنگ که از آن با عنوان شیر اکتان بالا یاد می شود) کنند.

مادر در هفته هشتم بارداری ممکن است علائمی همچون بیماری صبحگاهی، تهوع و استفراغ، تکرر ادرار، رشد و تغییرات قابل مشاهده در سینه ها، گرفتگی عضلات در زیر شکم، ولع در مصرف یا بیزاری از مصرف مواد غذایی (ویار)، تنگی نفس، سوزش سر دل، افزایش ترشحات واژینال، نفخ شکم، یبوست، سرگیجه، سردرد و کم خونی را تجربه کند. پیش از این برخی از این علائم را به تفصیل توضیح داده ایم. از این رو، در ادامه به توضیح برخی دیگر از علائم می پردازیم.

کم خونی

نوعی از کم خونی که تنها در دوران بارداری اتفاق می افتد، کم خونی فیزیولوژیک است و طبیعی می باشد. این نوع کم خونی در حقیقت یک کم خونی واقعی نیست.

علت کم خونی در دوران بارداری، افزایش حجم پلاسمای خون در بدن مادر است. در این دوران، تعداد سلول های قرمز خون کاهش می یابد و موجب رقیق شدن خون می شود. لذا پیامی به مغز فرستاده می شود که شما دچار کم خونی شده اید و در نتیجه شما احساس خستگی می کنید. تجویز مکمل های ویتامین می تواند به شما برای مقابله با کم خونی کمک کند.

یبوست

تحرک روده ها در دوران بارداری به دلیل تغییرات هورمونی که در بدن شما اتفاق می افتد، کاهش می یابد. به همین دلیل مدفوع همانند سابق از طریق روده ها، تحت فشار قرار نگرفته و دفع نمی شود. آب مدفوع جذب روده ها شده و لذا مدفوع سفت و خشک و حرکتش دشوارتر می شود. یبوست احساس ناخوشایندی را در شما به وجود می آورد. خوشبختانه، اگر شما مایعات و فیبر کافی مصرف کنید، می توانید از بروز یبوست جلوگیری کنید.

سردرد

سردرد یکی از علائم معمول سه ماهه اول بارداری است. زنانی که پیش از بارداری میگرن داشته اند، ممکن است سردردشان در این دوران عود کند. عللی را که منجر به سردردتان می شود، بیابید. عللی همچون اختلال در خواب، نخوردن آب کافی یا بودن در یک رژیم غذایی اشتباه می تواند منجر به سردرد شود. بدون مشورت با پزشکتان داروهای بدون نسخه مصرف نکنید.

افزایش ترشحات واژینال

تغییرات هورمونی که در بدن شما اتفاق می افتد، شامل اندام های تناسلی نیز می شود. از این رو، افزایش ترشحات واژینال در دوران بارداری، غیر معمول نیست. اما مهم است که بدانید، این افزایش ترشحات مربوط به دوران بارداری بوده و به دلیل برخی عفونت ها نمی باشد. با دیدن هر یک از علائم زیر در ترشحات واژینال خود، اقدامات احتیاطی را انجام دهید، چرا که این علائم نشان دهنده وجود عفونت  می باشند.

  • درد
  • سوزش
  • بوی بد
  • وجود خون
  • خارش

اگر شما علائم بالا را نداشتید، نگران نشوید. این علائم از زنی به زن دیگر متفاوت است.


تغییرات جنین در هفته هشتم بارداری

 شما از این که جنین دوست داشتنی تان در هفته هشتم بارداری دُم خود را به سرعت از دست می دهد و دیگر شبیه قورباغه نخواهد بود، خوشحال خواهید شد. در این زمان، راه های عصبی در مغز در حال شکل گیری است و سلول های عصبی اش  برای ایجاد ارتباط با سلول های عصبی دیگر انشعاب می کند.

اندام های دیگر، مانند: انگشت های دست و پا نیز در این مرحله ظاهر می شوند. پلک ها به طور کامل توسعه می یابند و از چشمان زیبایش محافظت می کنند. لب ها، جوانه های چشایی، بینی، پاها و کمر او همچنان با سرعت به رشد خود ادامه می دهند تا به شکل یک انسان در آید. نای و شش ها نیز برای کمک به تنفس جنینتان توسعه می یابند.

قلب جنین شما به طور کامل توسعه یافته و مشغول انجام وظیفه است و 150 بار در دقیقه می تپد که تقریباً دو برابر ضربان قلب یک انسان بالغ طبیعی است.

در حال حاضر، جنین شما همه اندام ها و بافت های کاربردی را که لازم دارد تا همانند یک انسان عمل کند، دارا می باشد، اگر چه باید بیشتر توسعه یابند. شما در مرحله آخر جنینی بارداریتان هستید و لذا فرزندتان آخرین مرحله جنینی را پشت سر خواهد گذاشت.

اندازه جنین شما اکنون بیش از 1.6 سانتی متر است و در هفته هشتم بارداری حدوداً به اندازه یک لوبیای قرمز یا یک تمشک است. او به طور مداوم در حال تغییر و حرکت در رحم شما است و دست ها و پاهای خود را جمع می کند و می کشد، اما شما متوجه نخواهید شد، چرا که او خیلی کوچک است.

در هفته هشتم بارداری، بند ناف جنینتان توسعه می یابد و یک رابط زندگی را بین شما و فرزندتان شکل می دهد.  شما اکنون جنینتان را از طریق این ارتباطی که بین شما و او شکل گرفته است، تغذیه می کنید و مواد زائد را از بین می برید.

ویراست علمی فائزه محمدی – کارشناس ارشد مشاوره در مامایی

شما هفته هشتم بارداریتان را با موفقیت پشت سر گذاشته اید و وارد آخرین ماه از سه ماهه اول بارداری شده اید. شما و جنینتان در طول این مرحله تغییرات بسیاری را تجربه کرده اید.


تغییرات مادر در هفته نهم بارداری

 شما ممکن است احساس حامله بودن کنید، اما حامله به نظر نرسید. هر چند ممکن است تغییرات جسمانی قابل ملاحظه نباشد، اما تغییرات درون بدن شما اتفاق می افتد. در این مرحله اندازه رحم شما دو برابر می شود، به طوری که به اندازه یک ملون کوچک می باشد. در ادامه به سایر تغییرات مادر در هفته نهم بارداری می پردازیم.

افزایش سایز سینه

سایز سینه های شما، به دلیل مجاری و غددی که در اوایل دوران بارداری شروع به رشد و توسعه می کنند، بزرگ می شود. شما همچنین ممکن است متوجه رگ های آبی کوچکی که معمولاً خون را در سراسر منطقه جریان می دهد، شوید. شما باید برای راحتی خود یک سینه بند مخصوص بارداری بپوشید.

درد در ناحیه شکم

با بزرگ شدن رحم، شما گرفتگی و درد را در ناحیه زیر شکم تجربه می کنید. رحم بزرگ می شود و در سراسر دوران بارداری منقبض می شود. اگر شما خونریزی واژینال همراه با درد داشتید، باید فوراً به پزشک مراجعه کنید.

نفخ

نفخ داشتن و دفع گاز در دوران بارداری طبیعی است. برای راحتی خودتان، بهتر است از خوردن مواد غذایی نفخ دار، مانند: کلم یا حبوبات، خودداری کنید. شما نباید از داروهای ضد نفخ استفاده کنید.

تغییر در حس چشایی و بویایی

اگر چه ممکن است همه زنان در دوران بارداری تغییری در حس بویایی و چشایی خود تجربه نکنند، اما برخی این تجربه را خواهند داشت. مواد غذایی و یا عطری که قبلاً عاشق آن بوده اید، هم اکنون می تواند حال شما را به هم بزند. سعی کنید از چیزهایی که باعث آزار شما می شوند اجتناب کنید. نگران نباشید این حواس شما بعد از زایمان به حالت طبیعی باز می گردند.

سوزش سر دل

هورمون هایی مانند پروژسترون به رشد بدن شما به همراه رشد جنینتان کمک می کنند. اما این هورمون ها همچنین حرکت مواد غذایی در طول دستگاه گوارش را کُند می کنند. در نتیجه سوزش سر دل اتفاق می افتد. شما می توانید از سوزش سر دل با خوردن وعده های غذایی کوچک تر و در فواصل زمانی منظم، جلوگیری کنید. خودداری از مصرف غذاهای تند و خوابیدن پس از صرف غذا نیز به جلوگیری از سوزش سر دل کمک می کند.

تکرر ادرار

بزرگ شدن رحم به مثانه فشار می آورد و لذا شما به طور مکرر نیاز به تخلیه ادرار دارید. اگر دفع ادرار بیشتر اوقات شما را آزار می دهد، بهتر است با پزشک خود گفتگو کنید. شما می توانید از نوشیدن آب دو ساعت قبل از خواب اجتناب کنید، مصرف کافئین را قطع کنید. مثانه خالی به بهبود این شرایط کمک می کند.

افزایش گردش خون

طبیعی است که 5 لیتر خون در بدن شما جریان داشته باشد، اما در هنگام بارداری این میزان به 7 الی 8 لیتر افزایش می یابد. بخش عمده ای از خون اضافه، پلاسمای مایع است. سلول های قرمز خون معمولاً در سه ماهه دوم بارداری افزایش می یابند. میزان سوخت و ساز به 25% افزایش می یابد و در نتیجه قلب شما نزدیک 40% خون اضافه به بدنتان می فرستد. گردش خون در سینه ها، رحم و کلیه ها تا زایمان افزایش می یابد. شما همچنین ممکن است احساس سرگیجه کنید، چرا که میزان حجم خونتان افزایش یافته است.

برآمدگی رگ ها

شما می توانید رگ های برآمده را در دست ها و پاهای خود بیابید. این امر به دلیل خون اضافی که در رگ ها جریان دارد، رخ می دهد. آن ها هنگامی که شما می ایستید یا دراز می کشید، از جنینتان محافظت می کنند. آن ها همچنین شما را در مقابل خونی که در زایمان از دست می دهید، محافظت می کنند.

تغییر نوک سینه ها

نوک سینه های شما بزرگ تر و تیره تر می شود و جوش های کوچکی در اطراف آن ظاهر می شود. آن ها به نوک سینه ها کمک می کنند تا برای شیر دادن آماده شوند. لذا سعی نکنید به آن ها آسیب برسانید.

افزایش ترشحات واژینال

افزایش ترشحات واژینال در دوران باردار طبیعی است و استفاده از یک پد جذب کننده ترشحات مفید خواهد بود.

افزایش وزن

شما وزن اضافه می کنید و این به احتمال زیاد ناشی از احتباس آب در بدنتان است. با این وجود، اضافه کردن وزن بیش از حد یا کم کردن وزن بیش از حد می تواند مضر باشد. اضافه وزن زیاد می تواند به شما یک بچه بزرگ بدهد که ممکن است زایمان را دشوار کند و کاهش وزن بسیار نیز می تواند یک بچه کوچک به شما بدهد. اضافه وزن بسیار می تواند خطر فشار خون بالا، دیابت بارداری، عوارض در طول زایمان و زایمان طولانی مدت را افزایش دهد. همچنین هر چقدر بیشتر وزن اضافه کنید، بعد از زایمان باید وزن بیشتری کم کنید.

میل جنسی

برخی زنان به رابطه جنسی بی علاقگی نشان می دهند، در حالی که برخی دیگر علاقه بیشتری به رابطه جنسی نشان می دهند. اگر هر گونه خونریزی تجربه کردید، باید به پزشکتان مراجعه کنید. جنین شما به طور کامل از آن چه در واژن شما اتفاق می افتد، جدا شده است.

تغییرات در مو

موهای شما ممکن است، براق و ضخیم و یا نازک و چرب شود.

سایر تغییرات

کمر درد و سر درد در هفته نهم بارداری شایع هستند. شما همچنین به احتمال زیاد خونریزی لثه و بینی را تجربه می کنید. کم آب شدن بدن، احساس نفخ و بی حالی علائم دیگری است که شما تجربه می کنید.

احساس ضعف

شما در طول این دوران ضعف کمی احساس می کنید. شما ممکن است هنوز احساس خستگی و تهوع داشته باشید، اما با پایان سه ماهه اول، احساس بهتری خواهید داشت.

احساس گناه

برخی از زنان در هفته نهم باردرای ممکن است احساس گناه کنند که قادر به غلبه بر عشق مادرانه نیستند. آن ها حتی ممکن است نگران باشند که احساسات منفی شان بر رشد جنینشان تاثیر داشته باشد. نگران نباشید، جنین شما هنوز توانایی شناختی کسب نکرده است تا احساسات شما را بفهمد.

خستگی

خستگی ممکن است بر رشد کودک تاثیر داشته باشد. لذا از انجام کارهایی که انرژی لازم برای انجام آن ندارید، پرهیز کنید.

اضطراب

واضح است که شما ممکن است درباره بارداریتان اضطراب داشته باشید. شما همچنین ممکن است درباره این که دیگران چگونه به خبر بارداری شما واکنش نشان دهند، نگران باشید.

استرس

سعی کنید هیچ نوعی از استرس را به خود راه ندهید. اگر شما مشاجره ای با شخصی دارید یا اگر خسته شده اید و به ستوه آمده اید، به موسیقی گوش دهید، دوش آب گرم بگیرید، چشم هایتان را ببندید و آرام باشید.


تغییرات جنین در هفته نهم بارداری

 هنگامی که در هفته نهم بارداریتان هستید، اندام ها و بخش های مختلف بدن جنینتان به رشد خود ادامه می دهند و به سرعت تغییر می کنند. جنینتان اکنون وارد مرحله جدیدی شده است. دم جنین ناپدید می شود و همانند یک انسان کوچک می شود. اندام های ضروری بدن جنین شما، در این ماه تحت تحول و توسعه مهمی قرار می گیرد.

پلک ها به طور کامل، چشم ها را می پوشاند. آن ها به چشم جوش خورده اند و تا هفته بیست و ششم بارداری باز نمی شوند. لاله های گوش، کوچک و قابل مشاهده هستند. بینی و سوراخ هایش و دهان مشخص تر می شوند. زبان شروع به تشکیل شدن می کند.

انگشتان دست و پا قابل مشاهده هستند. مچ دست و مچ پا شروع به توسعه می کنند. دست ها در حال رشد هستند و در نزدیکی آرنج خم می شوند.

ناحیه گردن بیشتر مشخص می شود و می تواند سر را بلند کرده و بچرخاند. همه مفاصل از جمله، آرنج ها، شانه ها، زانوها، مچ های پا و مچ های دست شروع به کار کردن می کنند و به طور آزادانه در مایع آمنیوتیک حرکت می کنند.

دستگاه گوارش و دیافراگم شروع به توسعه می کنند، به طوری که جنین نفس می کشد و سکسکه می کند.

اسکلت جنین شما در هفته نهم بارداری، شروع به سخت شدن می کند. نوک سینه ها و فولیکول های مو به آرامی تشکیل می شوند.

لوزالمعده (پانکراس)، کیسه صفرا، مجاری صفراوی و مقعد شکل می گیرد و روده طویل می شود.

اندام های تناسلی توسعه می یابند. تخمدان ها یا بیضه ها رشد می کنند، اما جنین دختر یا پسر از بیرون یکسان به نظر می رسند.

حرکات جنین شما به صورت پیچ و تاب خوردن است. او همچنین در مرحله بعد شروع به لگد زدن می کند.

قلب جنینتان در سراسر روز می تپد، اما در هفته نهم باردرای، به 4 حفره تقسیم می شود و دریچه ها شروع به شکل گیری می کنند. خون به سرعت به داخل و خارج پمپاژ می شود. بنابراین اکسیژن و مواد غذایی به بدن جنین می رساند و مواد زائد را از بدن جنین حذف می کند.

جفت توسعه یافته اکنون وظیفه نهایی تولید هورمون ها را آغاز می کند. توسعه اندام های ضروری بدن جنین در این هفته کامل می شود. در هفته های آینده، این اندام ها به طور ساختارمندتری مشخص می شوند.

اندازه جنین در هفته نهم بارداری در حدود یک دانه انگور، یعنی 2.5 سانتی متر است و وزن او کمتر از 2 گرم می باشد.

ویراست علمی فائزه محمدی – کارشناس ارشد مشاوره در مامایی

با ورود به هفته دهم بارداری، همچنان رژیم غذایی سالم خود را ادامه دهید، از دخانیات، الکل، داروهای بدون نسخه، اشعه ها و استرس دور بمانید تا یک نوزاد سالم را در آغوش بکشید.


تغییرات مادر در هفته دهم بارداری

شما ممکن است در هفته دهم، 1 الی 2 کیلوگرم وزن اضافه کرده باشید، اما به دلیل نفخ و سایر علائم ممکن است سنگینی بیشتری احساس کنید. از این رو برای داشتن احساس بهتر می توانید تمرینات کم شدت را برای بالا بردن روحیه خود در دوران بارداری آغاز کنید، اما پیش از آن حتما، با پزشک خود مشورت کنید. شنا و پیاده روی، بهترین ورزش ها در دوران بارداری هستند. اگر در این دوران از لحاظ جسمی فعال باشید، عضلات شما قوی و قدرتمند می شود و در نتیجه اضافه وزنتان را راحت تر تحمل می کنید، به خصوص در سه ماهه آخر بارداری.

برخی از علائم اولیه بارداری ممکن است از هفته دهم کاهش بیابد، اما ممکن است برخی علائم جدید ظاهر شوند. در ادامه به برخی از این تغییرات اشاره می کنیم.

سوء هاضمه و یبوست

مشکل اصلی در این مرحله، سوء هاضمه، نفخ و یبوست است. عضلات شما در دوران بارداری آرام تر می شوند، از این رو، روده همانند سابق کارش را به طور کامل انجام نمی دهد. تنبلی روده منجر به یبوست، نفخ و احساس پُف کردگی در شما می شود. خوردن مواد غذایی حاوی فیبر و نوشیدن آب فراوان از یبوست جلوگیری می کند.

پوست صاف، درخشان و براق

افزایش سطح هورمون گنادوتروپین جفتی انسان و پروژسترون، ترشح چربی روی پوست صورت شما را افزایش می دهد و شما پوستی صاف، درخشان، براق و سالم خواهید داشت. افزایش حجم خون نیز به درخشان شدن پوست شما کمک می کند و همچنین آن را فربه تر، نرم تر و برافروخته تر نشان می دهد.

آکنه یا جوش بارداری

از طرف دیگر، افزایش چربی پوست، ممکن است باعث بروز آکنه یا جوش بر روی پوستتان شود. اگر پیش از این جوش داشته اید، ممکن است وضعیت بدتر شود. به غیر از چربی پوستتان، هورمونی به نام آندروژن مقصر ظهور این جوش ها بر روی صورتتان می باشد.

هورمون آندروژن، غدد سبابه در پوست شما را تحریک می کند، به طوری که تولید یک ماده روغنی به نام سبوم را افزایش می دهد. افزایش ترشح سبوم و ترکیب آن با سلول های مرده پوست، منافذ باز روی پوست شما را مسدود می کنند و زمینه مناسبی را برای رشد و تکثیر باکتری ها ایجاد می کنند. در نتیجه پوست ملتهب، مستعد ابتلا به آکنه می شود.

التهاب لثه بارداری

افزایش سطح هورمون ها، مزایا و معایب خود را دارد. دندان ها و لثه های شما ممکن است در این دوران، درد بگیرند. افزایش سطح هورمون پروژسترون در بدنتان به واسطه افزایش جریان خون به بافت لثه منجر به نرم شدن لثه ها می شود. علاوه بر این، افزایش سطح هورمون پروژسترون، مانع از مقاومت طبیعی بدنتان در برابر باکتری ها و در نتیجه عفونت های دهان و دندان می شود.

این تغییر هورمونی همچنین ممکن است لثه ها را حساس تر و تحریک پذیرتر کند. از این رو، خونریزی و تورم لثه ها، دراین دوران، شایع است. اگر چه بسیاری از علائم دوران بارداری در سه ماهه دوم کاهش می یابد، اما التهاب لثه ممکن است با پیشرفت بارداری، افزایش یابد.


تغییرات جنین در هفته دهم بارداری

 در هفته دهم بارداری، توسعه بسیاری از اندام ها و بافت های حیاتی جنینتان به اتمام رسیده است. از هفته دهم به بعد، رشد عمده جدیدی اتفاق نمی افتد، اما جنینتان به بلوغ خود ادامه می دهد تا برای زندگی خارج از رحم آماده شود.

او تقریباً از محدوده خطر ابتلا به اختلالات مادرزادی یا بدشکلی خارج است. شما می توانید اکنون نفس راحتی بکشید، چرا که بحرانی ترین هفته های توسعه جنینتان طی شده است و همه اندام های بدنش، مانند: کبد، مغز، کلیه ها، قلب و شُش ها در حال کار کردن هستند. در ادامه به تغییرات جنین در هفته دهم بارداری می پردازیم.

مایع آمنیوتیک

اکنون جنین شما از طریق دهان کوچکش مایع آمنیوتیک را می بلعد. مایع آمنیوتیک به معده اش می رود و پیش از این که به سایر اندام ها، مانند: مغز، کبد و کلیه فرستاده شود، تجزیه می شود. با پیشرفت حاملگی، مایع آمنیوتیک دوباره به عنوان ادرار به کیسه آمنیوتیک برگردانده می شود. این عمل ممکن است غیر بهداشتی به نظر برسد، اما وجود ادرار در کیسه آمنیوتیک برای جنین کاملاً بی ضرر است. این عمل به عنوان تمرینی برای غذا خوردن، هضم کردن و از بین بردن مواد زائد بعد از تولد می باشد. این چرخه در سراسر بارداری ادامه می یابد.

مایع آمنیوتیک از 80% آب و 2% املاح و سلول هایی از جنینتان تشکیل شده است. به غیر از تغذیه نوزاد، مایع آمنیوتیک، جنین را گرم نگه می دارد. این مایع همچنین از تغییر شکل اندام های کوچک و در حال رشد جنین جلوگیری می کند. انگشتان پره دار دست و پا نیز باعث حرکت آسان در مایع آمنیوتیک می شود. مایع آمنیوتیک نقشی حیاتی در رشد و نمو اندام های تنفسی جنین بازی می کند. جنین به طور  آزادانه در مایع آمنیوتیک به اطراف حرکت و ورزش می کند، به طوری که ماهیچه ها و استخوان هایش تقویت می شوند. این مایع همچنین به رشد و بلوغ اندام ها نیز کمک می کند.

یکی دیگر از عملکردهای مایع آمنیوتیک، جذب شوک ها و ضربات و حفاظت از جنین از هر گونه تاثیر بر روی شکم مادر است. مایع آمنیوتیک، هر نیروی وارده بر رحم را پخش کرده و در نتیجه اثرات آن را کاهش می دهد.

سایر تغییرات

ناخن های کوچک بر روی انگشتان دست و پا که هم اکنون از هم جدا شده اند، در حال شکل گیری است. دیگر هیچ پره ای میان انگشتان وجود ندارد. اکنون موهای کمی بر روی سر جنین قابل مشاهده است.

همه اندام های حیاتی، مانند: مغز، قلب، کبد و کلیه ها، در مکان های مربوطه خود قرار گرفته و شروع به کار کرده اند. سلول های قرمز خون، اکنون توسط کبد تولید می شوند، چرا که با پیشرفت بارداری، کیسه زرده به سرعت ناپدید می شود.

جوانه دندان ها بر روی لثه ها ظاهر شده اند. با وجود این که پلک ها به طور کامل تشکیل شده اند، اما در این مرحله باز و بسته نمی شوند. آن ها تا هفته هفدهم بسته باقی می مانند. از هم اکنون مراقب آن چه که درباره کودک خود می گویید، باشید. او می تواند صدای شما را با گوش های کوچکش بشنود، چرا که عملکرد شنوایی گوش داخلی به طور کامل توسعه یافته است.

مفاصل جنینتان انعطاف پذیر شده است و قادر به خم کردن آن ها می باشد. دست ها معمولاً از مچ خم شده و طبق عادت دراز و کشیده بر روی قفسه سینه قرار دارد. اعصاب نخاعی شروع به کشیدن ستون فقرات کوچک جنین می کنند که از طریق پوست شفاف او اکنون قابل مشاهده است. نورون ها هم در لبه های نخاع تشکیل شده اند.

سر جنین آن قدر رشد کرده است که به تنهایی نیمی از طول کل بدن را به خود اختصاص داده است. رشد سریع مغز که در بالای سر قرار گرفته است، باعث برآمدگی در ناحیه پیشانی جنین می شود. بخش های بنیادین مغز در حال حاضر قابل مشاهده است.

اندام تناسلی تشکیل شده و به سرعت بالغ می شود، اما هنوز برای تشخیص جنسیت جنین خیلی زود است.

در هفته دهم بارداری، جنین شما به اندازه یک توت فرنگی است. به عبارت دیگر اندازه سر تا باسن او تقریباً 3 الی 3.75 سانتی متر و وزن او بین 3.5 الی 4.5 گرم است.

ویراست علمی فائزه محمدی – کارشناس ارشد مشاوره در مامایی

به هفته یازدهم بارداری خوش آمدید. در چند هفته گذشته ممکن است احساس کرده باشید که این دوران هرگز تمام نمی شود. اما در این هفته خبرهای خوبی برای شما وجود دارد. به طور طبیعی، در این مرحله، علائم اولیه بارداری، مانند: تهوع، خستگی، سرگیجه و استفراغ، کاهش خواهند یافت.

از طرف دیگر، برخی علائم خاص، مانند: یبوست، سوء هاضمه و سوزش سر دل ممکن است باقی بماند. شما قادر به انجام کارهای بسیاری هستید، به طوری که احساس انرژی فراوان کنید. یخچالتان را پُر از مواد غذایی سالم کنید، چرا که به زودی اشتهایتان باز خواهد گشت و بیزاری تان از مواد غذایی ناپدید خواهد شد. لذا از طریق این روش طبیعی در خواهید یافت که بدن شما و جنین در حال رشدتان به مواد غذایی بیشتری نیاز دارد.

به یاد داشته باشید که کیفیت مهم است نه کمیت. مواد غذایی کم ارزش برای جنینتان خوب نیست. به علاوه این مواد، باعث افزایش وزن شما خواهد شد و در آینده برای کم کردن وزنتان با دشواری مواجه خواهید شد.


تغییرات مادر در هفته یازدهم

 از نظر فیزیولوژیکی، تغییرات چند هفته گذشته همچنان غیر قابل مشاهده هستند. رحم شما رشد کرده است تا ناحیه لگن را پُر کند. لذا به زودی شاهد یک برآمدگی بر روی شکمتان خواهید بود.

به زودی علائم اولیه بارداری ناپدید می شوند و علائم دیگری ظاهر خواهند شد. اما بهتر است بدانید که با ورود به سه ماهه دوم بارداری، همه دردها و ناراحتی های ناشی از حاملگی از بین نمی رود، بلکه ممکن است علائمی وجود داشته باشد که تا زمان زایمان و چه بسا پس از زایمان هم ادامه داشته باشد. در ادامه به برخی از علائمی که در هفته یازدهم بارداری بیشتر مشاهده می شود، می پردازیم.

آروغ زدن و باد شکم

هورمون پروژسترون باعث شُل شدن بافت عضلانی و دستگاه گوارش و در نتیجه باعث ایجاد آروغ، نفخ و باد شکم می شود. شما ممکن است نتوانید آروغ زدن و باد شکم دادن خود را متوقف کنید. درباره این موضوع خجالت نکشید، چرا که دستگاه گوارش شما ضعیف شده است و هضم مواد غذایی مصرفی را با تاخیر انجام می دهد. مقصر این امر هورمون ها هستند. اما کم شدن سرعت هضم، به جذب مواد مغذی به داخل جریان خون کمک می کند، به طوری که پاسخگوی نیازهای تغذیه ای جنین در رحم شما خواهد بود.

بی اختیاری ادراری استرسی

یکی دیگر از نگرانی ها، ناتوانی در برابر جلوگیری از خیس کردن اندک خودتان به هنگام سرفه، عطسه یا خنده است. خروج ادرار از مثانه به وسیله عضلات اسفنکتری کنترل می شود. اما در حال حاضر به دلیل تغییرات هورمونی در دوران بارداری این عضلات دریچه مانند، ضعیف و شُل شده اند و قادر به کنترل خروج ادرار نیستند. هنگامی که فشار در اطراف مثانه زیاد شود، مثانه فشرده می شود و ادرار درون آن به بیرون راه می یابد. از آن جایی که عضلات کف لگن برای بستن انتهای مثانه بیش از حد ضعیف شده اند و عضلات اسفنکتری نیز برای جلوگیری از خروج ناگهانی ادرار کم، سست شده اند، این اتفاق رخ می دهد.

کمر درد

شما ممکن است دردی مداوم در ناحیه کمر خود احساس کنید. این اتفاق در دوران بارداری بسیار شایع است. با بزرگ شدن رحم، فشار زیادی بر عضلاتی که ناحیه پایینی کمر و لگن را حمایت می کنند، وارد می شود و در نتیجه ممکن است منجر به کمر درد شود. هنگامی که بارداریتان پیشرفت می کند، شما تمایل دارید برای حفظ تعادلتان به پشت تکیه کنید. با بزرگ شدن شکمتان، درد بیشتری در ناحیه کمر خود احساس می کنید. در شرایط عادی، رحم و جنینتان در حال رشد هستند و نمی توانند مانع از گسترش طبیعی ماهیچه ها شوند. از این رو، بدنتان هورمونی به نام ریلاکسین ترشح می کند و به عضلات اجازه می دهد که آرام و شُل شوند، به طوری که ناحیه لگن به رحمتان اجازه می دهد که به طور آزادانه رشد کند. متاسفانه، در نتیجه ترشح هورمون ریلاکسین، عضلات حمایت کننده کمر نیز شُل شده و منجر به درد کمر برای شما می شود.

عفونت دستگاه ادراری

عفونت دستگاه ادراری یکی از علائم دوران باردرای نیست، چرا که هر زمان می توانید بدان مبتلا شوید. شما در دوران بارداری نسبت به عفونت دستگاه ادراری، آسیب پذیرتر هستید، چرا که رحمتان به طور مستقیم بالای مثانه تان قرار می گیرد. هنگامی که رحم رشد می کند، به مثانه و مجرای خروجی ادرار فشار می آورد و از تخلیه کامل ادرار از مثانه جلوگیری می کند. ادرار باقی مانده در مثانه، موجب عفونت می شود.

یکی دیگر از علل ابتلا به عفونت ادراری در دوران بارداری، ترشح هورمون های بارداری است که تغییراتی را در دستگاه ادراری به وجود می آورند و موجب عفونت می شوند. اگر عفونت ادراری به موقع درمان نشود، ممکن است کلیه ها نیز آلوده شوند. عفونت ادراری می تواند منجر به وزن کم نوزادان به هنگام تولد و تولد نوزادان نارس شود. اگر عفونت ادراری که محدود به مثانه است، با یک دوره ساده آنتی بیوتیک زود درمان شود، آسیب زیادی به شما و جنین نمی رسد.

در طول دوران بارداری مراقب علائم زیر که نشان دهنده عفونت اداری است، باشید.

  • تکرر ادرار (که متاسفانه بخشی از علائم اولیه بارداری نیز می باشد)
  • احساس سوزش به هنگام دفع ادرار
  • درد مبهم یا گرفتگی عضلات در ناحیه پایینی کمر یا شکم
  • ادرار با بوی نامطبوع
  • ادرار تیره و دودی رنگ

بیان این نکته می تواند به شما کمک کند. رحم در این دوره، کمی به سمت راست می چرخد. این شرایط مسئول تراکم بیشتر و اتساع میزنای راست است. از این رو، خطر عفونت کلیه سمت راست افزایش می یابد. لذا هیچ دردی را در ناحیه پایینی سمت راست کمر یا شکم نادیده نگیرید.


تغییرات جنین در هفته یازدهم

جنینتان اکنون در حال نوشیدن از مایع آمنیوتیک و ضربه زدن به اطراف آن است. این تمرین ها به او کمک می کند تا رشد کند و واکنش نشان دهد. ناخن ها در حال شکل گیری است و به وضوح بر روی انگشتانش قابل تشخیص است. موهای در حال رشد کمی بر روی سر بزرگش وجود دارد.

جوانه دندان ها در حال رشد است. استخوان های نرم او شروع به سخت تر شدن می کند، به طوری که بدنش را به اطراف حرکت می دهد. در هفته یازدهم بارداری بدن او به طور کامل تشکیل شده است  و همانند یک انسان کامل است. تمام کاری که او باید انجام دهد، رشد کردن و بالغ شدن در چند ماه آینده است.

برآمدگی روی پیشانی کاهش یافته است. چشم ها که در کنار سر قرار گرفته بودند، اکنون به سمت وسط صورت حرکت می کنند. گوش ها که در گردن جنین ظاهر شده بودند، اکنون به کنار سر منتقل شده اند. اگر جنین شما دختر باشد، اکنون زمان آن است که تخمدان های او  به طور کامل توسعه یابد. فرزند شما با تمام تخمک های مورد نیاز در تمام طول عمرش به دنیا می آید. آن ها فقط زمانی شروع به رشد و آزاد شدن می کنند که او به سن بلوغ رسیده باشد.

اکنون طرح کوچکی از اندام تناسلی خارجی جنین در حال شکل گیری است. نقاط کوچک قابل مشاهده بر روی سینه، نماینگر نوک پستان ها است.

اندازه طول جنین شما در هفته یازدهم بارداری حدود 4 الی 4.3 سانتی متر است و وزن او ممکن است 7 گرم باشد. او اکنون به اندازه انگشت شست شما است. جنین شما پیش از این شبیه خزندگان به نظر می رسید و انگار بیگانه ای از کرات دیگر بود، اما اکنون بیشتر شبیه یک نوزاد انسان مینیاتوری با یک سر بزرگ است. سر او تقریباً نیمی از طول و وزن بدنش را تشکیل می دهد.

ویراست علمی فائزه محمدی – کارشناس ارشد مشاوره در مامایی

با ورود به هفته دوازدهم بارداری، شما به آخرین هفته سه ماهه اول بارداری رسیده اید. از هفته آینده شما وارد سه ماهه دوم بارداری که کمتر استرس زا بوده، خواهید شد و از آن با عنوان ماه عسل بارداری یاد می شود. در حال حاضر، جنین شما تقریباً تمام رشدهای حیاتی اش را انجام داده است و گام های بزرگی در زمینه رشد و نموش برداشته است. جنین شما تقریباً تمام اندام های اصلی را توسعه داده است و جفت مراقب تمام نیازهای جنین خواهد بود. همه چیزی که شما نیاز دارید، ورزش کردن، پیروی از یک رژیم غذایی سالم و قوی ماندن از لحاظ ذهنی است تا جنینتان رشد مناسبی درون رحمتان داشته باشد.


تغییرات مادر در هفته دوازدهم بارداری

 دور کمرتان ضخیم تر می شود و شما دیگر نمی توانید لباس های تنگ بپوشید. رحمتان رشد کرده و شما اکنون می توانید آن را بالای استخوان شرمگاهی تان احساس کنید.

در حالی که بسیاری از علائم وحشتناک چند هفته گذشته از بین رفته است، اما شما هنوز مجبورید با سوزش سر دل مقابله کنید. احساس سوزش تا گلو بالا می آید و آن را همانند تیری رها شده تا استخوان سینه خود احساس می کنید. علت این اتفاق تغییرات هورمونی هستند. اگر شما خوش شانس باشید، از بروز این مشکل تا اواخر دوران بارداریتان در امان خواهید ماند. اما زمانی که حجم رحم زیاد می شود، این شرایط اجتناب ناپذیر خواهد بود.

ترشحات هورمونی که موجب اختلالات عاطفی و جسمی در شما شده بود، اکنون شروع به افت و کاهش کرده اند. اگر هنوز اثرات آن را تجربه می کنید، نگران نباشید، زیرا به زودی آرامش خود را به دست می آورید.

هر چند برخی از علائم کاهش می یابند، اما‌ متاسفانه علائمی مانند: سردرد و سرگیجه افزایش می یابند. فراوانی و شدت این علائم ممکن است از هفته بعد افزایش یابد.

ترشحات واژن نیز افزایش می یابد. این روش طبیعی بدن شما برای محافظت از شما در برابر عفونت ها است.

علائم دیگری ممکن است در هفته دوازدهم بارداری دیده شوند، از جمله: کم آبی، استرس و اضطراب، کاهش سطح قند خون و اختلال دید.


تغییرات جنین در هفته دوازدهم بارداری

 درست همین چند هفته پیش، جنین شما خوشه ای از سلول های تخم بود. اما امروز او به یک انسان کامل با ویژگی های صورت، سر، دست و پا و تمام اندام های ضروری تبدیل شده است. او رفلاکس های مورد نیاز برای بقا را توسعه داده است. اگر چه نمی توانید حرکات او را درون شکمتان احساس کنید، اما بدانید حرکات او به طور مداوم در شکم شما ادامه دارد. اکنون اکثر اندام ها در جای خود قرار گرفته اند، اگر چه هنوز برای عملکرد کامل به رشد و توسعه نیاز دارند. برخی از تغییرات مهمی که در جنین در پایان سه ماهه اول بارداری دیده می شود، عبارت است از:

چهره جنین با قرارگیری مناسب چشم ها و گوش ها در جای خود، بیشتر شبیه انسان شده است. لب ها و ابروها نیز قابل مشاهده هستند.

قلب بخش های مختلف خود را توسعه داده است و خون را به بدن و اندام ها پمپاژ می کند. ضربان قلب جنین دو برابر ضربان قلب شما (حدود 160 ضربه در دقیقه) است.

روده ها نیاز به بلوغ دارند، اما اکنون می توانند در داخل شکم حرکت کنند. دستگاه گوارش جنین اکنون با انجام حرکات تمرینی و به وجود آوردن انقباضات شکمی شروع به آماده شدن برای غذا خوردن و خالی کردن اضافات خواهد کرد.

سلول های عصبی او در عرض چند هفته به سرعت در حال افزایش است و اتصالات عصبی ضروری در مغز که به عنوان سیناپس شناخته می شود، تشکیل شده است.

جنین به محرک های خارجی پاسخ می دهد.

سلول های سفید خون، به وسیله مغز استخوان تولید می شود تا او را در برابر عفونت ها ایمن کند. او برای همیشه در رحم شما نمی ماند و توسط شما محافظت نمی شود، لذا نیازمند سیستم ایمنی خود می باشد.

هورمون های تولید مثل توسط غده هیپوفیز تولید می شود، اگر چه این هورمون ها تا پایان دهه اول یا اوایل دهه دوم زندگی مورد نیاز نخواهد بود.

اکنون فاصله ای بین انگشتان دست و پای جنین ایجاد شده است. او همچنین در این زمان می تواند عضلات چشم خود را حرکت دهد و با دهان خود حرکات مکیدن را انجام دهد.

ناخن روی انگشتان دست ها و پاها قابل مشاهده است.

بند ناف و جفت توسعه یافته اند و به طور موثر عمل می کنند.

کبد نیز پیش از این به تولید صفرا مشغول بوده است.

کلیه ها شروع به ادرار کردن داخل مثانه می کنند.

اندام های تناسلی شروع به توسعه می کنند، اما هنوز خیلی زود است که جنسیت جنین تشخیص داده شود.

شما اکنون یک جنین کوچک دارید که در اطراف رحمتان می مکد و ضربه می زند.

جنین اکنون به اندازه یک آلوی بزرگ است و طول او بین 5.2 تا 5.6 میلی متر و وزن او بین 12 الی 16 گرم است.

ویراست علمی فائزه محمدی – کارشناس ارشد مشاوره در مامایی

از هفته سیزدهم شما به سه ماهه دوم بارداری وارد می شوید. به عبارت دیگر، سه ماهه اول بارداری، از هفته اول تا هفته دوازدهم طول می کشد و سه ماهه دوم بارداری، از هفته سیزدهم تا هفته بیست و هفتم ادامه دارد.

در حال حاضر، شما احتمالاً به این واقعیت پی برده اید که بدون شک باردارید و از تغییراتی که در بدنتان رخ می دهد، احساس هیجان می کنید.

در سه ماهه دوم بارداری، علائم اولیه بارداری کاهش می یابد، از این رو، این دوران را ماه عسل بارداری می نامند. در این مرحله، شما هنوز خیلی بزرگ نشده اید که قادر به انجام بسیاری از فعالیت هایی را که پیش از بارداری انجام می دادید، نباشید. خطر سقط جنین نیز در سه ماهه دوم بارداری نسبت به قبل بسیار پایین می آید.


تغییرات مادر در هفته سیزدهم بارداری

 از این به بعد، با توجه به افزایش حجم رحمتان و رشد جنینتان، شاهد تغییرات جسمی واضح تری در بدنتان خواهید بود. در ادامه به تغییرات مادر در هفته سیزدهم بارداری می پردازیم.

ضخیم شدن دور کمر

هیچ وقت بیشتر از هفته سیزدهم بارداری نمی توانید بارداریتان را پنهان کنید، چرا که از آن به بعد، ضخامت کمرتان واضح و نمایان می شود.

کاهش فشار مثانه

شگفت انگیز است که فشار مثانه و مراجعه به توالت در شما در این مرحله کاهش یافته است. این اتفاق ناشی از بزرگ شدن رحم و خارج شدن آن از ناحیه لگن شماست. رحم شما اکنون لگن شما را پُر می کند و این رشد به این معنی است که در آینده رحم به سمت شکم گسترش می یابد. از این رو، به هنگام عطسه یا خنده نگران نباشید و فوراً به توالت مراجعه نکنید. شما همچنین می توانید در آرامش بخوابید.

ترشحات واژن

شما نمی توانید با پوشیدن یک لباس زیر نازک با ترشحات واژن که بسیار رقیق و شیری بوده و بوی خفیفی دارد و در این دوران برای جلوگیری از عفونت مجرای زایمان افزایش یافته و باکتری ها را در یک تعادل سالم نگه می دارد، مقابله کنید.

درد لگن

شما ممکن است دردی در ناحیه کمر و شکم در این دوران تجربه کنید. چرا رباط های رحم با بزرگ شدن جنین کشیده می شود و موجب ناراحتیتان خواهد شد. نگران نباشید، هیچ یک از این دردها، شدید و غیر قابل تحمل نیستند.

درد لگن به همراه نشت خون و مایعات

درد لگنی را که همراه با خونریزی، یا ترشح هر گونه مایعی است، نادیده نگیرید، چرا که می تواند برای شما و جنین مضر باشد. این علامت همچنین می تواند علامت سقط جنین باشد. لذا بلافاصله به پزشک خود مراجعه کنید.

سوزش سر دل

سوزش سر دل ممکن است ادامه یابد و سمت قفسه سینه یا گلویتان بیاید. از آن جایی که دریچه ای که مانع از بازگشت اسید معده به مری می شود، در دوران بارداری شُل می شود، هیچ راهکار قطعی ای برای جلوگیری از این اتفاق وجود ندارد. لذا با این مشکل با آرامش رو به رو شوید و آن را پشت سر بگذارید.

تغییرات سینه

شکم و سینه شما اکنون رشد کرده و بزرگ شده است. اگر چه هنوز دوران شیردهی فرا نرسیده است، اما سینه هایتان با تولید آغوز در حال آماده سازی خود برای شیردهی است و لذا مجاری پستان بزرگ تر می شود. همه این تغییرات می تواند سینه هایتان را بسیار حساس و کمی دردناک کند. سینه هایتان ممکن است به علت شروع فرایند آماده سازی تولید شیر ناصاف و متورم شوند و رگ های زیر پوست سینه هایتان نمایان شوند.

تغییرات حجم و فشار خون

 هنگامی که به سه ماهه دوم بارداری وارد می شوید، افزایش حجم خونتان ادامه می یابد. افزایش حجم خون به منظور رفع خواسته های رحم برای رشد و تغذیه جنین الزامی است. یکی دیگر از علل افزایش حجم خون، از دست دادن خون زیاد در طول زایمان است.

به احتمال زیاد، فشار خون شما نیز اندکی کاهش می یابد، زیرا اکنون سیستم گردش خونتان مقاومت کمتری نسبت به حرکت و جریان خون در رگ ها دارد، به عبارت دیگر رگ های خونی گشاد شده اند و اجازه می دهند خون بیشتری درونشان جریان یابد. این وضعیت مضر نیست، مگر این که فشار خونتان خیلی پایین بیاید، زیرا فشار خون بسیار پایین می تواند جریان خون جنین را کاهش دهد. فشار خون پایین همچنین می تواند گاهی اوقات منجر به احساس سرگیجه شود. این پدیده زمانی بیشتر ملموس است که بخواهید از حالت افقی بلند شوید، زیرا بدنتان برای سازگاری با موقعیت جدید نیاز به زمان دارد و مدتی طول می کشد تا خون با فشار خون پایین به مغزتان برسد.


تغییرات جنین در هفته سیزدهم بارداری

 یکی از شگفت انگیزترین تغییراتی که در هفته سیزدهم بارداری اتفاق می افتد، ایجاد اثر انگشت بر روی دست های جنینتان است. این الگوی منحصر به فرد که بخش مهمی از هویت وی پس از تولد است، از قبل ظاهر می شود. در ادامه به بیان سایر تغییرات جنین در هفته سیزدهم بارداری می پردازیم.

جنین شما اکنون همانند یک انسان کوچک است با بسیاری از ویژگی هایی که به طور کامل توسعه یافته است و در مکان های مربوطه قرار گرفته است.

پوست او خیلی شفاف است، به طوری که شما می توانید رگ ها و اندام هایش را ببنید، زیرا در این مرحله هیچ گونه چربی ای زیر پوستش وجود ندارد. پوست او هم اکنون با موهای نرمی به نام لانگو پوشش داده شده است که از پوست در برابر آب هایی که در آن شناور است، محافظت می کند.

اگر جنین شما دختر باشد، تخمدان های وی تا کنون بیش از 2 میلیون تخمک برای استفاده وی در آینده انباشته کرده است.

کلیه ها و دستگاه ادراری عملکرد کاملی دارند، مایع آمنیوتیکی را که او پیش از این بلعیده است، اکنون از بدنش خارج و دفع می کند.

تارهای صوتی او نیز توسعه یافته است. این تارها به خوبی به او خدمت می کنند تا تمام حواسی که وی بعد از تولد می خواهد، به دست آورد.

پلک هایش بر روی یکدیگر قرار گرفته اند تا به چشم ها اجازه بلوغ و تکامل دهند. آن ها اغلب پس از تولد بسته نمی شوند و شما را شبی پس از شب دیگر بیدار نگه می دارند.

اتصالات مورد نیاز مغز او برای ارسال پیام ها به ماهیچه ها و اعصاب اکنون شکل گرفته است. از این رو، جنینتان قادر به حرکت آزادانه و استفاده از ماهیچه هایش برای قرار دادن خود در موقعیت های مختلف است. شما به زودی ضربه زدن او را در اطراف شکمتان احساس می کنید.

جنینتان هم اکنون می تواند خمیازه بکشد و سکسکه کند. اگر چه ممکن است او بتواند انگشت شستش را در دهانش قرار دهد، اما هنوز نمی تواند آن را بمکد.

در هفته سیزدهم بارداری، جنینتان به اندازه یک هلوی معمولی است و طول او حدود 7.5 سانتی متر و وزندش حدود 35 گرم است.

ویراست علمی فائزه محمدی – کارشناس ارشد مشاوره در مامایی

در هفته چهاردهم بارداری، شکم شما اندکی برآمده می شود. برای بسیاری از افراد این تغییر قابل مشاهده نیست، اما شما آن را می بینید و احساس می کنید. هیچ کس مانند خودتان، بدنتان را نمی شناسد. در این دوران سینه هایتان نیز بزرگ می شود. اگر چه از بیرون، این برآمدگی کوچک است، اما در درون بدن شما رباط ها و ماهیچه ها به طور دردناکی کشیده می شوند.

بدن شما انرژی اش را به دست می آورد و حالت تهوع و استفراغ از بین می رود. اگر شما هنوز احساس تهوع و خستگی می کنید، اندکی دیگر صبر کنید. شما ممکن است از آن دسته زنانی باشید که برای رهایی از علائم اولیه بارداری نیاز به زمان بیشتری دارند. هر زنی منحصر به فرد است و برای این که تغییراتی در بدنش رخ بدهد، به زمان خود نیاز دارد.


تغییرات مادر در هفته چهاردهم بارداری

رحم شما ناحیه لگن را پُر کرده است و به سمت شکمتان در حال گسترش است. در نتیجه این اتفاق، شکمتان اندکی دچار برآمدگی می شود که این خود نشانه اثبات وجود جنین در رحم شماست. علائم اولیه بارداری دیر یا زود از بین می روند و شما باید در این هفته منتظر تغییرات جدیدی باشید که بیشتر بر وضعیت ظاهریتان تاثیر می گذارد.

دردهای شکمی ناشی از گسترش رحم در این هفته اتفاق می افتد. اگر چه بدن شما برای تغییرات دوران بارداری آماده شده است، اما شما از این دردها به عنوان بخشی از بارداری رنج می برید. رباط های اطراف رحم به راحتی گسترش نمی یابند. کشش ها باعث ایجاد درد در شکم شما می شود.

جنین در حال رشد در شکم شما، چگونه می تواند بر چشم هایتان اثر بگذارد؟ اگر شما از آن دسته زنانی هستید که لنز می گذارید، متوجه خواهید شد که اکنون لنزها برای چشمانتان مناسب نیستند. بارداری بر روی شکل چشم ها تاثیر می گذارد و تولید اشک را کاهش می دهد. بهترین راه برای رهایی از این مشکل استفاده از عینک به جای لنز و در آوردن لنزهای زیبایی است.

از دست دادن قدرت ذهن و فراموشی در دوران بارداری یکی از علائم طبیعی برای هر مادری است. این بیماری ممکن است در سه ماهه سوم، زمانی که حجم سلول های مغزی به طور قابل توجهی کاهش می یابند، بدتر شود. این بیماری، خودش بعد از زایمان اصلاح خواهد شد. در حال حاضر، شما همانند یک فرد فراموش کار، اقدامات احتیاطی را انجام دهید. لیست کارها و قرارهایتان را بنویسید. استفاده از یادآورهای تلفن همراه تان در این زمینه بسیار مفید خواهد بود.

با فروکش کردن حالت تهوع، درد گرسنگی شما را عذاب می دهد. شما حتی ممکن است بیش از دوران پیش از بارداریتان غذا بخورید. رشد سریع جنینتان، شما را بیش از پیش گرسنه می کند. میوه ها و میان وعده های سالم در یخچال قرار دهید تا زمانی که گرسنگی به شما حمله کرد، بتوانید چیزهای سالم بخورید.

بعد از خستگی شدید شما در سه ماهه اول بارداری، انرژیتان بر می گردد و شما می توانید ورزش هایی از قبیل پیاده روی، شنا و یوگا را انجام دهید. انجام این ورزش ها برای شما و جنینتان بسیار مفید است.

موهای ضخیم و براق یکی دیگر از تغییرات هفته چهاردهم بارداری است.


تغییرات جنین در هفته چهاردهم بارداری

رحم محافظ شما، نوزادتان را تغذیه می کند و باعث تسریع رشد و توسعه وی می شود. اگر چه ممکن است به دلیل تغییرات هورمونی در بدن شما طوفانی ایجاد شود، ولی جنینتان در محیطی آرام رشد و زندگی می کند. در ادامه به تغییرات جنین در هفته چهاردهم بارداری اشاره می کنیم.

جنین شما عاشق قرار دادن انگشت شستش در دهانش است و احتمالاً در این هفته سعی می کند آن را بمکد. این کار تمرینی برای کار کردن با ماهیچه ها است که به او در بلعیدن و نفس کشیدن پس از تولد کمک خواهد کرد. جنین شما همچنین قادر خواهد بود که انگشتانش را مشت کند.

استخوان های بدن جنین، اکنون با جذب رسوبات کلسیم شروع به سفت تر شدن می کنند. شما باید در طول این هفته، میزان مصرف کلسیم خود را افزایش دهید، چرا که دو ماه آینده، زمان رشد استخوان ها خواهد بود.

جنین شما دیگر مانند گذشته نیازی به استراحت دادن چانه اش بر روی قفسه سینه خود ندارد و می تواند آن را بلند کند، چرا که گردنش توسعه یافته و طول آن بلندتر شده است. به زودی، گردن جنینتان، سرش را از بالا تنه جدا خواهد کرد. در این حالت جنین برجسته تر دیده خواهد شد.

جنین اکنون با صورتش می تواند اقداماتی نظیر اخم کردن یا چپ نگاه کردن را در پاسخ به محرک ها یا فقط برای تمرین عضلات صورت انجام دهد.

کلیه های او ادرار تولید می کند و آن را به داخل مایع آمنیوتیک می ریزد. او مایع آمنیوتیک را برای ترشح بیشتر ادرار می نوشد و این کار را هر دو ساعت یک بار انجام می دهد. خوشبختانه این یک فرآیند طبیعی بی ضرر است که به توسعه سیستم دفع ادرار کمک می کند. ادرار جنین در این مرحله شبیه آن چه که ما از بدنمان خارج می کنیم، نیست.

کُرک های جنینی که پوست وی را پوشانده است، از پوست جنینتان محافظت می کند و بدن او را گرم نگه می دارد. او می تواند هر زمان که نیاز به حرکت دارد، انگشتانش را تکان دهد. اکنون بازتاب ماهیچه هایش بیشتر بهبود یافته است. این کار به او اجازه می دهد تا برای ساختن بدنش بیشتر تمرین کند، اما شما ممکن است هنوز حرکات او را احساس نکنید.

موی سر و ابروی جنین، اکنون به اندازه کافی قابل مشاهده هستند. جفت تمام مواد مغذی برای رشد و توسعه جنین را تامین می کند. شبکه غنی از رگ های خونی موجود در جفت، به عنوان سیستم پشتیبان زندگی جنین عمل می کند. جفت با دریافت اسیدهای آمینه از بدن شما به رشد جنین کمک می کند. اسیدهای آمینه در ساخت پروتئین هایی که به رشد اندام ها و ماهیچه های جنین کمک می کنند، ضروری هستند.

ورید بزرگ (رگ) بند ناف، خون غنی از اکسیژن و مواد مغذی را برای جنینتان تامین می کند. دو رگ خونی کوچک تر نیز مسئول حمل مواد زائد و دی اکسید کربن از بدن جنین به جفت هستند. پس از این مراحل، جفت مواد زائد را پردازش می کند.

جنین شما برای مبارزه با انواع عفونت ها به آنتی بادی نیاز دارد. جفت برای مدت زمانی، آنتی بادی های مورد نیاز جنین برای مبارزه با عفونت ها از بدن شما تامین می کند.

کبد، صفرا تولید می کند و طحال شروع به تولید سلول های قرمز خون می کند. روده ها نیز در مقادیر کم مکونیوم تولید می کنند. مکونیوم بعد از تولد از بدن نوزاد خارج می شود و دلیل رنگ قیر مانند مدفوع در روزهای اول پس از تولد است.

اگر در این هفته سونوگرافی انجام دهید، قرار دادن انگشت شست در دهان، خم کردن بازوها، باز کردن مشتش و حرکت پاهایش را خواهید دید. شما همچنین می توانید حالات چهره و مکیدن انگشتش را ببیند. او اکنون توانایی گرفتن اشیا را دارد. ضربان قلب او اکنون به وضوح قابل دیدن و شنیدن است. میزان ضربان قلب او تقریباً دو برابر شماست و این مقدار برای او طبیعی است.

مشت خود را گره کنید و مقابل خود بگیرید. جنین شما اکنون حدوداً در این اندازه است. طول از بالا تا پایین حدوداً 8.5 الی 9 سانتی متر و وزن او حدود 40 تا 45 گرم است. اکنون بدن او سریع تر از سرش رشد می کند.

ویراست علمی فائزه محمدی – کارشناس ارشد مشاوره در مامایی

در هفته پانزدهم بارداری، رحم شما در حال حرکت به سمت دیافراگم است که فضای زیادی برای گسترش کامل ریه ها باقی نمی ماند، از این رو، در این زمان شما نفس کم می آورید. طوفان علائم اولیه بارداری رو به کاهش است و شما دیگر اختلالات عاطفی و جسمی را حس نمی کنید. از این به بعد، تغییراتی در راه رفتن شما رخ می دهد که در سه ماهه سوم شبیه به راه رفتن اردک می شود. 


تغییرات مادر در هفته پانزدهم باردراری

در طول هفته پانزدهم بارداری، انتظار نداشته باشید تغییرات قابل توجهی در بدنتان اتفاق بیفتد. علی رغم این که همه چیز به سرعت رخ می دهد، اما شما به سختی متوجه تغییرات می شوید. شما ممکن است چند کیلو وزن اضافه کرده باشید، از این رو، این تغییر را در شکمتان احساس می کنید. برخی از تغییرات بارداری در هفته پانزدهم ممکن است شما را شگفت زده کند. در ادامه به برخی از این تغییرات در هفته پانزدهم بارداری می پردازیم.

درد های شکمی شما ممکن است همچنان ادامه داشته باشد، چرا که رباط هایی که رحم شما را احاطه کرده اند، کشیده می شوند.

توانایی بدن شما برای مبارزه با عفونت ها در دوران بارداری کاهش می یابد. لذا با ضعیف شدن سیستم ایمنی، شما بیشتر از قبل سرفه می کنید و سرما می خورید.

رینیت دوران بارداری، سبب گرفتگی بینی می شود که ممکن است شبیه سرماخوردگی به نظر برسد. علت این اتفاق، افزایش جریان خون در غشای مخاطی شما است.

افزایش حجم خون و رگ های خونی در بینی باعث خونریزی بینی در مادران باردار می شود. روش های آرام سازی، همانند: نفس عمیق کشیدن و مراقبه را تمرین کنید، چرا که در طول دوران بارداری و همچنین در طول زایمان به شما کمک می کند.


تغییرات جنین در هفته پانزدهم بارداری

 جنین شما در این مرحله فعالیت می کند و سپس استراحت می کند و دوباره به فعالیت می پردازد. او یک لحظه در مایع آمنیوتیک حرکت و شلپ شلوپ می کند و لحظه ای دیگر خسته می شود و می خوابد. شما ممکن است هنوز فعالیت های او را حس نکنید، اما بعد از چند هفته تاثیر حرکات او را در رحمتان حس می کنید.

بزرگ ترین نقطه عطف در این هفته، شکل گیری سه استخوان در گوش داخلی جنینتان است. مراقب زبانتان و هر آن چه که می گویید باشید، چرا که جنینتان از هفته آینده صدای شما را می شنود. شما می توانید لالایی هایی را تمرین کنید، فرزندتان را صدا بزنید و با او حرف بزنید. او پس از تولد قادر خواهد بود، لالایی هایی که در دوران جنینی برایش خواندید، تشخیص داده و بدان ها واکنش نشان دهد.

به غیر از استخوان های گوش داخلی، استخوان های مهم دیگری نیز در بدن جنینتان توسعه می یابد. ستون فقرات و عضلات پشت آن به اندازه کافی قوی شده اند که به جنین اجازه دهند، سر و گردنش را راست نگه دارد. فراموش نکنید که مکمل های کلسیم را برای حمایت از توسعه استخوان های جنینتان مصرف کنید.

مژه های زیبایی بر روی پلک های بسته جنینتان رشد کرده اند. ابروها نیز شکل گرفته اند.

از آن جایی که هنوز لایه چربی زیر پوست بدن جنین تشکیل نشده است، شما می توانید رگ های خونی او را از طریق پوست شفافش مشاهده کنید.

پاهای جنین در این هفته از دست هایش بلندتر شده است. بدنش صاف و بلند شده است، به طوری که در مقایسه با سرش بزرگ تر می باشد.

وزنی که شما هفته گذشته کسب کرده اید، بین 2 الی 4 کیلوگرم می باشد، اما تنها 70 الی 75 گرم آن توسط جنینتان دریافت می شود. طول جنینتان در این هفته به 10 الی 12.5 سانتی متر و وزنش به 70 الی 85 گرم می رسد.

ویراست علمی فائزه محمدی – کارشناس ارشد مشاوره در مامایی

شما اکنون در هفته شانزدهم بارداری هستید و تقریباً نیمی از راه را سپری کرده اید. شما هم اکنون می توانید در مراجعاتتان به پزشک خود، ضربان قلب جنینتان را بشنوید.


تغییرات مادر در هفته شانزدهم بارداری

در طول هفته شانزدهم بارداری بدن شما تغییرات دیگری می کند که در ادامه به معرفی آن ها می پردازیم.

جنین شما شروع به ضربه زدن می کند و شما می توانید حرکت او را احساس کنید. این ضربات ممکن است با سوء هاضمه یا ناراحتی های معده اشتباه گرفته شوند.

سینه های شما چند سایز بزرگ تر می شوند، چرا که آن ها برای شیردهی آماده می شوند.

افزایش جریان خون در این دوران باعث می شود چهره شما درخشان و روشن به نظر برسد و هورمون های فعال پوست شما را چرب تر و براق تر می سازند.

تغییرات هورمونی می تواند خطر ابتلا به کمر درد را افزایش دهد. شما ممکن است به تمرینات کم فشار نیاز داشته باشید تا دردتان را تسکین دهید. نشستن و ایستادن و کشیدن بدن خود به طور منظم برای تسکین درد موثر است. اما پیش از اقدام به چنین فعالیت هایی، حتما با پزشک خود مشورت کنید.

علاوه بر مورد بالا، هورمون های بارداری دستگاه گوارش را غیر فعال می کنند. رحم در حال رشد بر روده ها فشار می آورد و منجر به یبوست می شود. برای مقابله با یبوست، آب فراوان بنوشید و مواد غذایی سرشار از فیبر مصرف کنید.

ترشحات واژن افزایش می یابد و این اتفاق خوب است، چرا که این ترشحات از واژن در برابر عفونت ها محافظت می کنند. شما ممکن است وسوسه شوید که از دستمال یا پَد مخصوص برای جذب این ترشحات استفاده کنید، اما به منظور جلوگیری از عفونت ها و تحریکات دستگاه تناسلی، از این کار اجتناب کنید.

رحم در حال رشد، رگ های خونی را فشرده می کند و این امر موجب رگ های واریسی دردناک می شود. مدیریت کردن وزنتان ضروری است، چرا که کسب وزن اضافی می تواند بار سیستم گردش خون را افزایش دهد که این امر موجب رگ های واریسی می شود. شما همچنین نباید در یک وضعیت یکسان برای مدت طولانی بایستید و باید در هنگام نشستن پایتان را بالا نگه دارید.

شما باید به خونریزی لثه بعد از مسواک زدن توجه کنید، چرا که هورمون های بارداری موجب التهاب می شوند که این امر لثه ها را مستعد خونریزی، تحریک و عفونت می سازد. در این دوران، رعایت بهداشت دهان و دندان و مراجعه به دندانپزشک ضرورت دارد.

شما ممکن است از گرفتگی و درد شدید عضلات پا رنج ببرید. تحرک و ورزش پاها، زانوها و مچ پا می تواند به جلوگیری از این گرفتگی ها کمک کند.

هورمون پروژسترون با رشد جنین به انبساط و گسترش بدن شما کمک می کند. این هورمون همچنین حرکت مواد غذایی در طول سیستم گوارش را کاهش می دهد و در نتیجه منجر به سوزش سر دل می شود. در طول این دوران به جای خوردن حجم زیاد مواد غذایی در سه وعده، حجم کوچک تری را در وعده های مکرر مصرف کنید. همچنین از خوردن مواد غذایی تند و دراز کشیدن پس از صرف غذا خودداری کنید.

خونریزی بینی ممکن است یک علامت هشدار دهنده باشد، اما خونریزی بینی در هفته شانزدهم بارداری، به دلیل جریان خون اضافی در بدن است که رگ های خونی کوچک بینی را پاره می کند.

شما ممکن است کمی فراموش کار شوید و یا با مشکل تمرکز مواجه شوید. اگر چه دلیل اصلی این اتفاق مشخص نیست، اما می تواند ناشی از عوامل زیستی یا نتیجه افکار بی پایان در ذهن شما باشد.

یکی دیگر از اثرات هورمون های بارداری، خشک شدن و خارش چشم ها است. این مشکل می تواند پس از مشورت با پزشک، با قطره استریل چشم درمان شود.


تغییرات جنین در هفته شانزدهم بارداری

تغییرات بزرگی در رشد جنینتان در راه است. در سه هفته آینده او فعال تر می شود و بسیاری از دستگاه های پیچیده بدنش شروع به کار می کنند. در ادامه به معرفی این تغییرات می پردازیم.

پوست جنینتان شفاف و صورتی است و رگ های خونی زیر پوست قابل مشاهده است.

پاهای کوچک او می توانند ضربه بزنند و دستانش عمل چنگ زدن را انجام می دهند. ناخن های پایش شروع به رشد کردن می کنند. او هم اکنون همچنین می تواند انگشت شستش را بمکد.

چشمان جنینتان به طور فزاینده ای به نور حساس می شود.

یک شیار عمودی که فیلتروم یا شکاف میانی نام دارد، در وسط لب بالا ظاهر می شود که باعث تمایز از قوس کوپید (خط بالایی لب بالا) می شود.

ماهیچه ها و استخوان ها سازماندهی می شوند و عضلات صورت به بیان حالات چهره می پردازند.

سیستم عصبی به توسعه خود ادامه می دهد و جنینتان با توجه به کنترل عصبی، رفلاکس نشان خواهد داد. او همچنین بند ناف را می گیرد و با آن بازی می کند.

سر و گردن جنینتان قوی تر می شود، چرا که ستون فقراتش تقویت می شود. الگوی پوست سر ظاهر می شود، اگر چه هنوز موهایش قابل مشاهده نیست.

قلب روزانه حدود 25 لیتر خون پمپاژ می کند و این میزان وقتی که جنین رشد می کند، افزایش می یابد.

جفت رشد می کند تا به منظور کمک در تبادل اکسیژن و مواد غذایی، رگ های خونی بیشتری را در خود جای دهد.

جنین شما در هفته شانزدهم بارداری حدوداً به اندازه یک آووکادو است و می تواند در کف دست شما قرار گیرد. طول او 11.5 سانتی متر و وزنش 100 گرم است.

ویراست علمی فائزه محمدی – کارشناس ارشد مشاوره در مامایی

برجسته ترین اتفاقی که در هفته هفدهم بارداری رخ می دهد، عرق کردن جنینتان است. غدد عرق او در این هفته توسعه یافته و کاملاً کاربردی هستند. همان طور که شما به آرامی احساس توازن عاطفیتان را به دست می آورید، احساس تعادل جسمانیتان اندکی به هم می خورد. اگر چه جنین شما هنوزز خیلی کوچک است، اما شکمتان به اندازه کافی رشد کرده است تا مرکز ثقل شما را تحت تاثیر قرار دهد، لذا مراقب گام برداشتنتان باشید. سقوط یا افتادن در طول هفته هفدهم بارداری می تواند زندگی شما و جنینتان را تهدید کند.


تغییرات مادر در هفته هفدهم بارداری

از هفته شانزدهم تا بیستم، شما می توانید در هفته حدود 450 گرم، وزن اضافه کنید. شما در طول این مدت می توانید حدود 1800 تا 2700 گرم، وزن به دست آورید. با افزایش رشد ناگهانی نوزادتان، استخوان ها، عضلات و مفاصلتان به منظور آماده شدن برای رشد جنین، شروع به تغییر می کنند. این تغییرات ممکن است به گرفتگی و تورم پاها، ظاهر شدن رگ های واریسی و کمر درد منجر شود.

تغییرات پوست

علائم کشیدگی دور از دسترس نیست. اما خارش و لینیا نگرا (خط عمودی تیره ای که از شکم تا ناحیه شرمگاهی کشیده شده است) ممکن است پیش از این رخ داده باشند. کشیدگی پوست سینه و شکمتان ممکن است موجب خارش شود که می تواند آزاردهنده باشد، اما مضر نیست.

تغییرات رحم

شکل رحم شما نیز تغییر می کند. رحم شما هم اکنون ناحیه لگن را پُر کرده و به روده هایتان فشار می آورد و ممکن است داخل شکمتان را تغییر دهند. بالای رحم شما گردتر می شود و طول آن نیز افزایش می یابد. این تغییرات ممکن است به کمر درد و سایر ناراحتی های جسمانی منجر شود. در داخل رحم شما، ضخامت جفت تقریباً 2.5 سانتی متر می باشد که به طور خستگی ناپذیری اکسیژن و مواد غذایی را به جنین منتقل کرده و مواد زائد را حذف می کند.

درد عصبی سیاتیک

درد عصبی سیاتیک، یکی دیگر از ناراحتی هایی است که شما ممکن است در طول هفته هفدهم بارداری تجربه کنید. این یک درد دوره ای در پاهای شما می باشد. عصب سیاتیک، بزرگ ترین عصب در بدن شما است که عملکرد حسی و حرکتی بخش پایینی بدن را بر عهده دارد. رحم و جنین در حال رشد به این عصب فشار وارد می کنند و در نتیجه شما دردی در پاهایتان احساس می کنید.

سرگیجه

این که شما گاهی اوقات سرگیجه داشته باشید، کاملاً طبیعی است. زیرا تنظیم شدن بدن با تغییراتی که در طول چند ماه گذشته اتفاق افتاده است، کار راحتی نیست. سعی کنید، حالت و موقعیت بدنتان را به آرامی تغییر دهید. اعمال طبیعی، مانند: ایستادن، نشستن یا خوابیدن را به آرامی و بدون هیچ حرکت ناگهانی ای انجام دهید.

تغییر در اشتها

اشتهای شما پس از پشت سر گذاشتن دوره بیماری تهوع آور صبحگاهی، با انتقام باز می گردد. نسبت به بیشتر غذا خوردن خود، احساس گناه نداشته باشید. علت اشتهای بیشتر شما، جهش در رشد جنین درون شکمتان می باشد.

به یاد داشته باشید که شما نباید به اندازه دو نفر غذا بخورید. غذاهای سالم بخورید و از خوردن مواد غذایی که چربی های غیر ضروری در بدن شما می سازند، اجتناب کنید.

حرکت جنین

اگر شما هنوز لرزش یا تکانی را در شکم خود احساس نکرده اید، مراقب باشید، چرا که پیش از رسیدن به هفته بیستم آن را احساس خواهید کرد. برخی جنین ها در طول روز فعال تر هستند، در حالی که برخی دیگر دوست دارند زمانی که شما قصد استراحت دارید، ضربه بزنند. ضربه و حرکت جنینتان، به شما می فهماند که او فردی مستقل است و ذهن خودش را دارد. این لحظه می تواند احساسات عاطفی شما را برانگیزاند.

آغوز

پستان های شما برای شیردهی آماده می شوند و مایع غلیظ و زرد رنگی را تولید می کنند که ممکن است از نوک پستانتان نشت کند. شما اکنون برای شیردهی به نوزادتان آماه هستید، اگر چه برای شیردهی واقعی باید چند ماه دیگر منتظر بمانید.


تغییرات جنین در هفته هفدهم بارداری

جنین شما همچنان به رشد خود ادامه می دهد. یک لایه چربی قهوه ای زیر پوست او شروع به رشد می کند. این چربی نوزادتان را پس از این که از رحم گرم و نرم شما خارج شد و وارد جهان سرد بیرون شد، گرم نگه می دارد. این لایه چربی، همچنین برای جنینتان انرژی تولید می کند. جنینتان دیگر به طور کامل برای محافظت از پوستش به کرک های نازک و مو مانند بر روی پوستش وابسته نیست.

ورنیکس کازئوزا، در پایان هفته هفدهم بارداری شروع به توسعه می کند. ورنیکس ماده ای سفید رنگ و پنیر مانند است که بر روی پوست نوزادان تازه متولد شده پوشیده شده است. تحقیقات واقعیت های شگفت انگیزی را درباره ورنیکس ثابت کرده اند. از این رو گفته می شود که نباید نوزادان را بلافاصله پس از تولد به حمام برد. به غیر از خواص ضد باکتریایی، ورنیکس حاوی مواد مرطوب کننده بسیاری است که توجه صنایع آرایشی و بهداشتی را به خود جلب کرده است. ورنیکس به طور عمده دارای خواص ضد میکروبی گوناگون است که به محافظت از نوزاد تازه متولد شده در برابر انواع عفونت های مختلف کمک می کند.

اسکلت جنین شما از غضروف نرم به استخوان قوی تغییر می کند. او هم اکنون می تواند مفاصلش را به راحتی حرکت دهد.

ماده محافظی که میلین نامیده می شود، توسعه می یابد و شروع به پیچیدن حول نخاع جنینتان می کند.

بند ناف که شاهراهی به سوی جفت است، روز به روز قوی تر و ضخیم تر می شود.

راهروهای هوایی در سیستم تنفسی جنینتان، انشعاباتش را تکمیل کرده است. شُش های جنینتان به زودی آماده مصرف اکسیژن خواهند شد.

سر، پاها و بدن جنینتان هم اکنون کامل تر از قبل شده است.

حرکات جنین در داخل رحم افزایش یافته است. اگر به این لرزیدن ها و تکان خوردن ها عادت کرده اید، از این لحظات خاص با جنینتان لذت خواهید برد.

جنینتان دهانش را به منظور تنفس باز و بسته می کند. او برای به دست آوردن مهارت های تنفس، تمرین می کند و به مکیدن ادامه می دهد.

ضربان قلب او قوی و مداوم است و به راحتی در طول سونوگرافی قابل تشخیص است.

اگر چه جنینتان هم اکنون داخل رحم شما قرار دارد، اما آن جا برای او بسیار پر سر و صدا است. او می تواند صدای شما، ضربان قلبتان، صدای شکمتان در هنگام گرسنگی یا هضم غذا را بشنود. صداهای بلند می تواند جنینتان را شگفت زده و صدای آرام شما می تواند او را آرام کند.

گفته می شود، جنین می تواند لمس کردن مادرش را حتی در این مرحله حس کند. سعی کنید هنگامی که شکمتان را به آرامی در حرکات دایره وار مالش می دهید، برای جنینتان لالایی بخوانید.

با ورود به هفته هفدهم، جنین شما تقریباً به اندازه یک پرتقال بزرگ است. طول او حدود 12 الی 14 سانتی متر و وزنش حدود 140 گرم است.

ویراست علمی فائزه محمدی – کارشناس ارشد مشاوره در مامایی

شما هم اکنون در هفته هجدهم بارداری به سر می برید. در این هفته تغییرات زیادی در بدن شما اتفاق نمی افتد. شکم شما به آرامی بزرگ می شود و باردار بودن شما را به همه اطلاع می دهد. شما ممکن است 3 تا 6 کیلو وزن اضافه کنید. اما اگر احساس می کنید که وزن بیشتری کسب کرده اید، بدون مشورت با پزشکتان رژیم غذایی لاغری نگیرید. هنگامی که شما خودتان را با تغییرات بدنتان وفق می دهید، (که کار سختی است) جنینتان درون رحم گرم و نرم شما رشد می کند و بزرگ می شود.


تغییرات مادر در هفته هجدهم

کمر درد باعث ناراحتی شما می شود، علت این امر، رحم شماست که با پایین کشیدن کمرتان به سمت پایین و فشار دادن شکمتان به سمت بیرون، مرکز ثقل بدنتان را تغییر می دهد. اگر چه این امر سخت و دشوار است، اما برای رشد و توسعه مناسب جنینتان ضروری است. در این هفته رحم در حال رشد شما شروع به مداخله در سیستم گردش خونتان می کند. اگر شما به پشت دراز بکشید، رحم ممکن است به رگ های پشت شکمتان فشار وارد کند و مانع از جریان خون آزاد شود. این اتفاق ممکن است فشار خونتان را کاهش دهد و منجر به مشکلات دیگر شود. بنابراین تا روز زایمان به پهلو بخوابید، زیرا این تنها گزینه شما است.

سایر تغییراتی که در هفته هجدهم بارداری در رابطه با سیستم گردش خون شما رخ می دهد. عبارت است از:

  • تورم پاها
  • تورم دست ها
  • گرفتگی عضلات پا
  • فشار خون پایین
  • کمر درد
  • رگ های واریسی
  • خونریزی بینی

شما ممکن است اولین نشانه های کشیدگی را که بر روی پوست شکمتان به دلیل بزرگ شدن رحم ظاهر شده است، در این هفته مشاهده کنید.


تغییرات جنین در هفته هجدهم بارداری

چهره جنینتان با مژه ها و ابروها سرزنده و باروح است.

پاهای جنینتان در حال رشد است و هم اکنون با سایر اندام های بدنش در تناسب است.

استخوان های جنینتان سخت تر شده است.

استخوان های گوش داخلی جنینتان سخت تر شده است و قدرت شنوایی اشت بهبود یافته است. او اکنون به صداها، بیش از پیش واکنش نشان می دهد.

او می تواند انگشتان کوچکش را مشت کند. او همچنین می تواند با دستانش کف بزند.

ارتباط بین اعصاب و ماهیچه ها در حال رخ دادن است و حرکاتش برجسته تر می شود.

یک لایه چربی که با نام میلین شناخته می شود، اعصاب را می پوشاند، به طوری که آن ها قادر به انتقال پیام ها از مغز به بدنش و بالعکس خواهند بود.

شُش ها کاملاً توسعه یافته اند، اما اکسیژن هنوز از طریق جفت به جنین می رسد.

جنینتان هر لحظه مشغول پشتک زدن است.

او می تواند پاهایش را بر روی هم بیاندازد، خم کند و حول خود تکان دهد.

اگر جنین درون رحمتان دختر است، لوله های فالوپ و رحمش اکنون در موقعیت مناسب قرار می گیرند.

و به طور کلی جهش رشدی جنینتان کُند شده است.

طول جنین شما اکنون حدود 12.5 تا 14 سانتی متر و وزنش تقریباً 150 است. هم اکنون جنینتان به اندازه کافی بزرگ شده است تا حرکات او را درون رحمتان احساس کنید.

ویراست علمی فائزه محمدی – کارشناس ارشد مشاوره در مامایی

شما هم اکنون در هفته نوزدهم بارداری به سر می برید. اندام شما ممکن است اندکی زمخت شده باشد و مرکز ثقلتان تغییر کرده باشد. نگران نباشید. شما همچنان می توانید تعادلتان را حفظ کنید. شما باید مراقب راه رفتنتان باشید، زیرا افتادن از هر جایی برای شما و جنینتان می تواند بسیار خطرناک باشد. شما همچنین باید بدانید که تغییر در طرز ایستادنتان نیز منجر به کمر دردتان خواهد شد.


تغییرات مادر در هفته نوزدهم بارداری

اکنون رحم شما رشد بیشتری کرده و به نافتان رسیده است. شما نباید نگران اضافه وزنتان باشید، زیرا پس از زایمان با اندکی تلاش به وزن ایده آل خود باز خواهید گشت. در ادامه به ارائه تغییرات مادر در هفته نوزدهم بارداری می پردازیم.

درد رباط گرد رحمی

شما ممکن است درد شدیدی در ناحیه شکم یا لگن، در یک طرف و یا در هر دو طرف احساس کنید. این درد رباط گرد است که در دوران بارداری طبیعی می باشد. رباط گرد، قسمت جلویی رحم را به کشاله ران متصل می کند و رحمتان را نگه می دارد، لذا این رباط تحت فشار جنین در حال رشد داخل رحم قرار گرفته و درد می گیرد.

خستگی و نفس تنگی

خستگی و نفس تنگی برای شما یک اتفاق جدید نیست. سیستم گردش خونتان بیش از حد کار می کند، به طوری که نه تنها خون را به سراسر بدن شما، بلکه از طریق بند ناف به جنینتان نیز پمپاژ می کند. این اتفاق یکی از دلایل خستگی شما می باشد.

دلیل دیگر خستگی و نفس تنگی شما کمبود مواد غذایی مغذی می باشد. شما در طول دوران بارداری به ویتامین ث و آهن کافی برای رشد جنین و سلامت خودتان نیاز دارید. لذا رژیم غذایی شما باید سرشار از مواد مغذی مختلف باشد. از این رو، در این دوران باید گیاه خوار شوید. مصرف مقادیر قابل توجهی سبزیجات برگ سبز برای بدن شما مواد مغذی زیادی، مانند: ویتامین ث، آهن، فیبر، کلسیم و فولات فراهم می کند. گوشت قرمز، میوه های تازه، عدس و غلات نیز باید در رژیم غذاییتان جای داشته باشند تا از خستگی شما جلوگیری کنند.

سوزش سر دل دائمی

سوزش سر دل اکنون همانند یک پدیده ابدی به نظر می رسد که هرگز شما را ترک نخواهد کرد. معده شما حساس تر شده است و تحت تاثیر هورمون های جدیدی که در بدنتان ترشح می شود، قرار گرفته است. این هورمون ها همچنین باعث شُل شدن دریچه مسدود کننده شکاف بین معده و لوله های غذایی شده اند و غذا به سمت بالا و مری هدایت می شوند. لذا صرف هر وعده غذایی، باعث سوزش دردناک سینه تان خواهد شد.

احساس چسبندگی و عرق کردن

اغلب زنان باردار، در طول این دوران، دمای درونی بدنشان افزایش می یابد و عرق می کنند. از این رو، ممکن است برای مقابله با این افزایش دما، به لباس های نازک تر و هوای خنک تر نیاز داشته باشید.

ارتفاع رحم

یکی از ساده ترین راه های حساب رشد جنین و بدنتان، دانستن ارتفاع رحمتان است. پیش از بارداری، رحمتان به اندازه یک مشت دستتان است و به راحتی در لگنتان جای می گیرد و بخش پایینی آن تحت عنوان دهانه رحم (سرویکس) به واژنتان می چسبد. بخش بالایی رحم که تحت عنوان فوندوس شناخته می شود، در دوران بارداری بزرگ می شود. با محاسبه ارتفاع رحم از رشد جنین و تغییرات بدنتان اطمینان می یابید.

انقباضات براکستون هیکس

شما باید با اصطلاحی به نام انقباضات براکستون هیکس در ادبیات بارداری آشنا باشید تا از ترس و وحشت بی مورد خود در طول هفته نوزدهم بارداری جلوگیری کنید. گاهی اوقات در حدود هفته نوزدهم بارداری ماهیچه های رحم شما سفت می شوند. اگر شما دستتان را روی شکمتان بگذارید، ممکن است سفت شدن و انقباض رحمتان را احساس کنید. این انقباضات ممکن است حدود 30 دقیقه طول بکشد و یک بار در هر 30 الی 50 دقیقه اتفاق بیفتد. این انقباضات معمولاً برای شما هیچ ناراحتی ایجاد نمی کنند، بنابراین شما ممکن است حتی متوجه آن ها نشوید.

این انقباضات شبیه انقباضات تمرینی رحم است که به قوی تر شدن عضلات رحم کمک می کند. انقباضات براکستون هیکس به شیوه ای مشابه بر روی جنینتان نیز عمل می کند، به طوری که یک ماساژ سریع بر روی پوستتان اتفاق می افتد. این انقباضات همچنین به سیستم گردش خون جنین کمک می کند و او را هوشیار نگه می دارد.

انقباضات براکستون هیکس ممکن است در اواخر بارداری با انقباضات زایمان اشتباه گرفته شوند. آشنا بودن با این انقباضات به جلوگیری از ترس و اضطراب شما کمک می کند. با پیشرفت بارداری، ممکن است انقباضات براکستون هیکس شدیدتر و حتی دردناک تر شوند. این انقباضات ممکن است با زایمان زودرس نیز اشتباه گرفته شوند. شما می توانید با تغییر در فعالیت هایی که انجام می دادید و یا کمی راه رفتن، انقباضات براکستون هیکس را تسکین دهید.


تغییرات جنین در هفته نوزدهم بارداری

تغییر بزرگ در جنین شما در هفته نوزدهم بارداری این است که قد او دیگر از سر تا باسنش اندازه گیری نخواهد شد، بلکه قد او از سر تا انگشتان پاهایش اندازه گیری می شود. در ادامه به ارائه برخی از تغییرات قابل توجه جنین در هفته نوزدهم بارداری می پردازیم.

مهارت های حرکتی

جنین شما در این هفته ترجیحش بر راست دستی یا چپ دستی را نشان می دهد.

رشد شناختی سریع

مغز جنینتان بسیار فعال است و در حال توسعه میلیون ها نورون حرکتی (اعصابی که به عضلات مغز برای برقراری ارتباط کمک می کنند) است. او همچنین در حال تشکیل اتصالات پیچیده مورد نیازی است که سلول های عصبی را برای تقویت حس لامسه، چشایی، بویایی، بینایی و شنوایی توسعه می دهد.

الگوی خواب

جنین شما اکنون در رحمتان به راحتی حدود 20 ساعت می خوابد و ممکن است پس از تولد گهواره ای راحت تر از این پیدا نکند. انتظار نداشته باشید که او پس از تولد این الگو را تکرار کند. او زمانی فعال تر می شود و ضربه می زند که شما تصمیم به استراحت کردن گرفته باشید.

تخمدان های توسعه یافته

یک جنین دختر، بیش از 6 میلیون تخمک خواهد داشت که نقش مهمی در تولید مثل بازی می کنند.

تغییرات قابل توجه بدن

بدن جنین در این مرحله شروع می کند تا به شکل مناسبی دست یابد و دست ها و پاهای کوچکش به نسبت رشد بیشتری خواهند کرد.

عملکرد کلیه ها

کلیه های جنینتان ادرار را به داخل کیسه آمنیوتیک می ریزد و وی دوباره از آن می نوشد.

حس شنوایی

در این مرحله مراقب باشید که خودتان را در معرض صداهای بلند و ناخوشایند قرار ندهید، چرا که جنینتان می تواند آن ها را احساس کند و اگر آن صداها بلند باشند، وی را ناراحت می کنند. سعی کنید تا حد امکان در محیطی خوشایند باشید. جنینتان بیشتر و شدیدتر از آن چه که شما باور دارید، صداها را احساس می کند. به اعضای خانواده تان اجازه دهید تا با شکمتان صحبت کنند تا جنینتان صدای آن ها را بشنود و پس از تولد آن ها را تشخیص دهد. همچنین خوب است که به موسیقی های آرامش بخشی که شما را آرام می کند، گوش دهید.

جنین شما در هفته نوزدهم بارداری، به اندازه یک سیب می باشد. طول او حدود 15 سانتی متر و وزنش حدود 250 گرم است.

ویراست علمی فائزه محمدی – کارشناس ارشد مشاوره در مامایی

با ورود به هفته بیستم بارداری، شما در نیمه راه دوران بارداری خود قرار می گیرید. شما شجاعانه با بزرگ شدن شکمتان، دردهای شکمی، کمر درد، گرفتگی عضلات پا و تشویش و نگرانیتان دست و پنجه نرم می کنید و به زودی نوزادتان را در آغوش می گیرید. زمان به سرعت می گذرد و تغییرات سریع اتفاق می افتند. رویای شما به زودی به واقعیت تبدیل می شود.


تغییرات مادر در هفته بیستم بارداری

یکی از بزرگ ترین افسانه های دوران بارداری این است که یک زن باردار باید به اندازه دو نفر غذا بخورد. متاسفانه عمل به این افسانه یکی از دلایل عمده چاقی پس از زایمان است. شما در دوران بارداری تنها به 300 کالری بیشتر در روز نیاز دارد. خوردن مقدار مناسب مواد غذایی غنی از مواد مغذی برای رشد جنینتان بسیار اهمیت دارد. پُر خوری کردن باعث اضافه وزن بیش از حد شما می شود. در ادامه به ارائه تغییرات مادر در هفته بیستم بارداری می پردازیم.

افزایش وزن

با پیشرفت بارداریتان، شکم شما نیز رشد می کند. اما ممکن است این سوال به ذهن شما خطور کرده باشد که چه میزان افزایش وزن ایده آل است. شما ممکن است تا کنون 4.5 کیلوگرم وزن اضافه کرده باشید که البته این مقدار از شخصی به شخص دیگر متفاوت است. شما از این به بعد در هر هفته 450 گرم وزن اضافه می کنید. در پایان هفته چهلم، مجموع وزنی که شما می توانید به دست آورده باشید، حدود 11 تا 16 کیلوگرم می باشد.

افزایش وزن مناسب در دوران بارداری به ساختمان بدن شما بستگی دارد. اگر شما قد و وزن متوسطی داشته باشید، افزایش وزن 13.5 کیلوگرمی با 2 کیلوگرم بالاتر یا پایین تر، یک افزایش وزن مناسب است. اگر وزن شما پیش از بارداری کمتر از حد متوسط بود، باید وزن بیشتری کسب کنید و بالعکس. با پزشک خود در این باره مشورت کنید تا به وزن ایده آل خود برسید.

خارش شکم

شکم شما نمی تواند بدون کشیده شدن پوستتان بزرگ شود. اکنون پوست شکمتان احساس خارش می کند و شما اولین علائم کشیدگی را مشاهده می کنید. هر چه شکمتان بزرگ تر شود، میزان خارش بیشتر می شود. شما نمی توانید با خاراندن از شر خارش خلاص شوید. شما می توانید برای مبارزه با خشکی و خارش‌ پوست شکمتان از کرم ها و مرطوب کننده ها استفاده کنید.

علائم کشیدگی

علائم کشیدگی بخشی از یک بارداری طبیعی است. علائم کشیدگی به دلیل کشش طبیعی پوست ایجاد می شود. در حالی که ممکن است در ابتدا رنگ این کشیدگی ها، بنفش یا صورتی باشد، اما در نهایت به رنگ سفید در می آیند. علائم کشیدگی تنها روی شکم شما نمایان نمی شوند، آن ها بر روی سینه ها و ران های شما نیز ظاهر می شوند.

اگر برای خلاص شدن از شر علائم کشیدگی کاری انجام ندهید، برای همیشه بر روی بدن شما باقی می مانند. اگر چه علائم کشیدگی به طور کامل از بین نمی رود، اما مرطوب کردن و آب رسانی به سطح پوست به کاهش اثرات آن بر روی پوستتان کمک می کند.

افزایش حجم خون

همراه با بزرگ شدن شکم، سینه ها، رحم و بدنتان، حجم خونتان نیز افزایش می یابد. شما در طول زایمان خون زیادی از دست می دهید، لذا افزایش حجم خون به شما کمک می کند تا با این مشکل مقابله کنید. افزایش حجم خون همچنین جهت تامین مقدار خون مورد نیاز برای رشد جنینتان ضروری می باشد.

سیستم گردش خون شما برای این افزایش حجم خون آماده نیست، از این رو، رگ ها جهت افزایش تولید خون گشاد می شوند. اما اِشکالی که وجود دارد، این است که ممکن است فشار خون شما کاهش یابد. هنگامی که فشار خون شما کاهش می یابد، ممکن است احساس سرگیجه کنید. گاهی اوقات انقباضات سیستم گردش خون ممکن است جریان خون به جنین را کاهش دهد. شما فقط باید به آرامی از یک حالت به حالت دیگر  تغییر وضعیت دهید. کاهش سرعت رفلاکس هایی مانند: نشستن و ایستادن، به مقابله با این شرایط کمک می کند.

نفس تنگی

شما در این دوران بیشتر احساس نفس تنگی می کنید. میزان تنفس شما نیز افزایش می یابد. اندام های شکمی داخلی شما به دیافراگمتان فشار می آورد، زیرا رحم در حال رشد شما به شکمتان که اندام های دیگر را در خود جای داده است، فشار وارد می کند. با این که کبد، روده ها و معده شما آواره شده اند، اما نگران نباشید، چرا که این اتفاق کاملاً طبیعی است. دیافراگم شما به دلیل جا به جایی اندام ها، نمی تواند به طور کامل بالا و پایین رود، از این رو، شما ممکن  است به سرعت نفس بکشید و احساس نفس تنگی کنید.

پاهای متورم

شکم متورم شما ممکن است زیبا باشد، اما پاهای متورم که یکی از عوارض دوران بارداری است، جالب به نظر نمی رسند. پاهای متورم یکی از ناراحتی های زنان باردار است که می خواهند آن را برطرف کنند.

ترومبوز وریدهای عمقی

درد پاها را نادیده نگیرید، اگر متوجه شدید که تورم پاهایتان ناهموار است یا با خارش و قرمزی همراه است. این پدیده ممکن است نشانه ترومبوز وریدهای عمقی باشد که در نتیجه لخته شدن خون در رگ هایتان اتفاق می افتد. شما در دوران بارداری در معرض خطر ترومبوز وریدهای عمیقی قرار دارید، از این رو، علائم هشداردهنده را نادیده نگیرید. تا زمانی که لخته در پای شما باشد، خطری وجود ندارد، اما هنگامی که لخته به سمت قلب یا شُش های شما حرکت کند، می تواند منجر به یک بیماری قلبی-ریوی مرگبار شود.


تغییرات جنین در هفته بیستم بارداری

جهش رشدی جنینتان اکنون پایان یافته است و برای مدتی رشد کُندتری خواهد داشت. او به زودی وارد جهش رشدی دیگری می شود. جنین شما دوست ندارد که دیوارهای رحم شما او را از ماجراجویی متوقف کنند. لذا شما می توانید ضربه زدن های او را به دیواره رحمتان احساس کنید. در ادامه به ارائه تغییرات جنین در هفته بیستم بارداری می پردازیم.

مکونیوم

جنین شما یک ماده چسبناک به رنگ سبز تیره تولید می کند که مکونیوم نام دارد. مکونیوم شامل تمام موادی است که هنگامی که در رحم شما وقت می گذراند، به شکمش فرو می برد. این مواد، با گذشت زمان با اولین مدفوع از بدنش خارج می شوند. مکونیوم از سلول های مخاطی، پرزهای مو مانند، مخاط، مایع آمنیوتیک، صفرا و آب تشکیل شده است. همه این مواد با یکدیگر مخطوط می شوند و شبیه قیر به نظر می رسند، ولی خوشبختانه بدون بو می باشد.

حس شنوایی

سعی کنید، محیط اطرافتان در صلح و آرامش باشد، چرا که جنینتان به 20 ساعت خواب در روز نیاز دارد. از آن جایی که گوش های او به طور کامل توسعه یافته است و کار می کند، صداهای بلند یا محیط های پُر سر و صدا او را اذیت می کند. گوش های خارجی او به طور کامل شکل  گرفته است و او قادر به حرکت امواج صوتی به گوش داخلی است. هر صدای در اطراف شما از طریق شکم شما صاف و پالوده می شود و به گوش داخلی جنینتان می رسد.

توسعه شُش ها

شُش های جنینتان راه طولانی ای برای تکامل در پیش دارند، اما آن ها اکنون برای نفس کشیدن به اندازه کافی خوب هستند.

توانایی بلع

جنینتان اکنون می تواند مایع آمنیوتیک بیشتری ببلعد تا برای نوشیدن شیر پس از تولد آماده شود. این عمل، تمرین خوبی برای سیستم گوارش وی خواهد بود، به طوری که مهارت هایی را که پس از تولد بدان ها نیاز دارد یاد بگیرد، اکنون تمرین می کند. او می تواند حدود 300 میلی لیتر از مایع آمنیوتیکی را که در آن شناور است، بخورد.

تولید ورنیکس بیشتر

ورنیکس چرب از پوست جنین داخل رحمتان محافظت می کند.

جنین شما در هفته بیستم بارداری به اندازه یک موز است. اگر طول وی را از سر تا باسنش محاسبه کنیم، حدود 16 الی 17 سانتی متر است، اما اگر طول او را از سر تا انگشتان پا محاسبه کنیم، حدود 25 سانتی متر است. وزن وی نیز تقریباً 310 گرم می باشد.

ویراست علمی فائزه محمدی – کارشناس ارشد مشاوره در مامایی

زمانی که در حالا کنار آمدن با بالا و پایین های بارداریتان هستید، ناگهان به خود می آیید و می بینید که نیمی از آن را پشت سر گذاشته اید. شما اکنون در هفته بیست و یکم بارداری قرار دارید. هورمون های بارداری، نه تنها به نیازهای جنین در حال رشد شما کمک می کند، بلکه در ساختار بدن شما نیز مداخله می کنند. این هورمون ها، تمام مفاصلتان را شُل می کنند، حجم خونتان را افزایش می دهند، مرکز ثقلتان و فشار خونتان را تغییر می دهند. شکم رو به رشدتان، خوابیدنتان را با مشکل و ناراحتی مواجه می کند.


تغییرات مادر در هفته بیست و یکم بارداری

اکنون شما در نیمه دوم بارداری خود قرار دارید. سوزش سر دل و انقباضات براکستون هیکس همچنان ادامه و افزایش می یابند. تغییرات باورنکردنی دیگری در بدن شما رخ می دهد که در ادامه به معرفی آن ها می پردازیم.

گرفتگی و درد

تغییرات در بدن شما موجب دردها و گرفتگی های ناخوشایند در پاهایتان می شود. لذا پاهایتان را بالاتر از حالت معمول قرار دهید. و کفش های تخت را جایگزین کفش های پاشنه بلند کنید.

بالا رفتن روحیه

نیمه دوم بارداری، حس امنیت و صلح را برای شما به ارمغان می آورد. دانستن این نکته که شما از نقطه عطف بزرگی در دوران بارداریتان عبور کرده اید، روحیه تان را افزایش می دهد و حس مثبتی در شما به وجود می آورد. هم اکنون شما می توانید احساساتتان را کنترل کنید و با علائم بارداری کنار بیایید.

کلوآسما یا ملاسما یا ماسک بارداری

کلوآسما وضعیتی است که لکه های تیره بر روی پوست صورتتان ظاهر می شود. افزایش این لکه های تیره بر روی پوست ناشی از تغییرات هورمونی در بدن شما می باشد. این لکه ها معمولاً گونه ها و پیشانی شما را می پوشاند. نگران نباشید، زیرا 50% زنان تحت تاثیر این تغییرات پوستی قرار می گیرند. شما می توانید با زدن کرم ضد آفتاب و محافظت از پوستتان در برابر اشعه های تند و مستقیم خورشید از کلوآسما پیشگیری کنید، چرا که اشعه های خورشید احتمال ابتلا به این لکه های تیره را افزایش می دهد.

تا کنون به علائمی پرداختیم که علی رغم خطرناک بودنشان، بخش طبیعی بارداری بودند. اما از این پس به علائمی می پردازیم که هرگز نباید نادیده گرفته شوند، به خصوص در هفته بیست و دوم بارداری. در صورت مشاهده این علائم فوراً به پزشکتان مراجعه نمایید.

افزایش تشنگی

در دوران بارداری، طبیعی است که اشتهایتان افزایش یابد، از این رو افزایش تشنگی جزئی قابل انتظار است. اما اگر افزایش ناگهانی تشنگی را که ممکن است با رنگ زرد تیره ادرار همراه باشد، احساس کردید، ممکن است نشانه از دست دادن آب بدنتان باشد.

مایعات فراوان را جایگزین آب از دست رفته بدنتان کنید. کم آب شدن بدن برای شما خوب نیست، چه باردار باشید، چه نباشید. از طرف دیگر، دیابت بارداری، به طور هم زمان تشنگی و تولید ادرار را افزایش می دهد.

شکم درد

شکم درد در سه ماهه دوم بارداری می تواند به معنای پره اکلامپسی یا مسمومیت بارداری باشد. این وضعیت خطرناک زمانی اتفاق می افتد که جفت به درستی کار نکند. لذا شما باید برای جلوگیری از هر گونه آسیب دائمی به جنینتان فوراً تحت درمان قرار گیرید.

جنینتان بدون عملکرد مناسب جفت، از اکسیژن و سایر مواد مغذی برای رشد و توسعه اش در نیمه دوم سه ماهه دوم بارداری محروم می ماند.

علائم مسمومیت بارداری، شامل فشار خون بالا و وجود پروتئین در ادرار می باشد. این علائم ممکن است فوراً مورد توجه شما قرار نگیرد، چرا که اندازه گیری این تغییرات برای شما دشوار است. لذا شما می توانید مراقب علائم ثانویه زیر باشید.

  • افزایش ناگهانی تورم پاها و دست ها
  • تورم صورت
  • تهوع و استفراغ
  • درد در ناحیه بالایی یا میانی شکم (فقط زیر دنده ها)
  • سر درد
  • تاری دید
  • فلاش هایی که در برابر چشم ظاهر می شوند
  • وجود احساس بدی در بدن

علائم بالا را نادیده نگیرید. یک درمان زودهنگام می تواند بارداری ایمن شما را تضمین کند. درد در ناحیه پایینی و طرفین شکم نیز نباید نادیده گرفته شود. معمولاً دردها بدون هیچ گونه درمانی، فروکش می کنند، مگر این که یک عضله یا رباط کشیده شود. اما درد مداوم یا شدید می تواند نشان دهنده موارد زیر باشد:

  • زایمان زودرس
  • سقط جنین
  • حاملگی خارج رحمی
  • جدا شدن جفت از رحم
  • خونریزی فیبروئید
  1. افزایش دمای بدن

به طور معمول، شما نباید با هر بار بالا رفتن جزئی جیوه دماسنج نگران شوید، اما در دوران بارداری برای جلوگیری از هر گونه آسیب به جنینتان باید بیشتر مراقب باشید. تب ممکن است نشان دهنده برخی عفونت ها باشد که برای شما و جنینتان امن و بی خطر نیست. لذا در این صورت از داروها تجویز شده توسط پزشک استفاده کنید و تا زمانی که احساس بهتری می کنید و دمای بدنتان به حالت عادی بر می گردد، استراحت کنید.

خونریزی

هر شکلی از خونریزی واژینال نباید نادیده گرفته شود و باید به پزشک اطلاع داده شود. زمان هایی وجود دارد که هورمون هایی که موجب قاعدگی شما می شوند، ادامه می یابند و موجب لکه بینی یا خونریزی خفیف شما می شوند. این وضعیت که ممکن است در طول بارداری اتفاق بیفتد، بی ضرر است. با این حال، خونریزی که علائم زیر را به همراه دارد، می تواند نشان دهنده مشکلات جدی باشد.

  • درد در یک طرف شکم
  • لخته شدن خون
  • خونریزی شدید
  • درد شکم و پشت که از بین نمی رود
  • خونریزی بدون درد و ناگهانی

خونریزی واژینال می تواند نشان دهنده موارد زیر باشد:

  • پره اکلامپسی یا مسمومیت بارداری
  • بارداری خارج رحمی
  • سقط جنین
  • جفت جدا شده از رحم
  • جفت سر راهی (وضعیتی که جفت پایین قرار می گیرد)
  • زایمان زودرس

هیچ نوع مایع نشتی از واژن خود را نادیده نگیرید. چرا که ممکن است نشان از پاره شدن کیسه آبتان باشد. این علامت خوبی نیست، مگر این که هفته 37 بارداریتان را گذرانده باشید.


تغییرات جنین در هفته بیست و یکم بارداری

 جنین شما درون رحمتان به راحتی در حال رشد است. در ادامه به معرفی تغییراتی که جنینتان در رحمتان می کند، می پردازیم.

تحرک

جنینتان لگدها و سقلمه های پُر قدرتی به شما می زند، به طوری که ممکن است فکر کنید که او متخصص هنرهای رزمی است. او همچنین درون مایع آمنیوتیک شنا می کند.

حس بینایی

جنینتان دارای ابروها و مژه های فراوانی است که به چشمان بسته اش زیبایی خاصی می بخشد. اگر چه پلک های او بسته است، اما می تواند بین تاریکی و نور تمایز قائل شود و به محرک های نوری پاسخ دهد.

تولید ورنیکس

جنینتان ناخن های تیزی دارد که اگر با پوشش ضخیمی به نام ورنیکس کازئورا محافظت نمی شد، می توانست پوستش را پاره کند.

دستگاه گوارش بالغ

دستگاه گوارش برای آماده شدن جهت زندگی خارج از رحم بالغ می شود. مقدار مکونیوم نیز افزایش می یابد.

بلوغ واژن

جنین دختر، بلوغ واژن را از این مرحله به بعد آغاز می کند.

توانایی های بلع

ممکن است برای شما تعجب برانگیز باشد که مزه مایع آمنیوتیک به تناسب مواد غذایی که شما می خورید، تغییر می کند. بنابراین، هر آن چه که شما مزه می کنید، جنینتان نیز از طریق مایع آمنیوتیک می بلعد.

جنین شما در هفته بیست و یکم بارداری به اندازه یک ذرت بزرگ یا موز است. طول او به اندازه 26.7 سانتی متر و وزنش حدود 360 گرم است.

ویراست علمی فائزه محمدی – کارشناس ارشد مشاوره در مامایی

شما هم اکنون در هفته بیست و دوم و تقریباً در اواسط بارداریتان هستید. شما راهی طولانی را از هفته های اول بارداری طی کرده اید. آن سلول های کوچک، اکنون قلب، مغز، دستگاه گوارش، دستگاه دفع دارد و با صورتش، احساساتش را ابراز می کند.

از زمانی که جنینتان از درون به شما ضربه می زند ، بارداریتان واقعی تر شده است. در این دوران طبیعی است که احساس کنید اندکی از حافظه کوتاه مدتتان را از دست داده اید. شما ممکن است در تواناییتان برای تمرکز کردن بر روی کارهایتان، احساس مشکل کنید. نگران و هراسان نشوید، چرا که به این پدیده فراموشی بارداری می گویند و یک اتفاق طبیعی در ماه های خاصی از بارداری است.

در طول این دوران تغییرات بزرگی در درون ذهن و بدن شما اتفاق می افتد. همه این اتفاق ها طبیعی است، مگر این که شما ناراحت باشید یا واقعاً احساس کنید که چیز اشتباهی در حال رخ دادن است.


تغییرات مادر در هفته بیست و دوم بارداری

در طول این هفته تغییر چشمگیری در بدن شما رخ نمی دهد، زیرا رشد به آرامی و به طور پیوسته ادامه خواهد داشت. شکم شما در حال حاضر خیلی بزرگ نیست که شما را غیر فعال یا بسیار خسته کند. این حالات ممکن است با ورود به سه ماهه سوم بارداری رخ دهد. به طور متوسط شما هر هفته 225 گرم وزن اضافه خواهید کرد. لذا افزایش اشتهای شما به این روند کمک می کند. در ادامه به معرفی برخی از تغییرات اصلی در بدنتان در هفته بیست و دوم بارداری می پردازیم.

ترشحات واژن

شما ممکن است در دوران بارداری در نواحی پایینی تان احساس رطوبت بیشتری کنید و حساس تر شوید. این یکی از دلایلی است که برخی از زنان باردار در دوران بارداریشان، به خصوص در سه ماهه دوم بارداری، هنگامی که هنوز خیلی بزرگ نشده اند، از رابطه جنسی بیشتر لذت می برند. در دوران بارداری، جریان خون به سمت ناحیه واژن افزایش می یابد. این اتفاق باعث عملکرد موثرتر و افزایش ترشحات واژن می شود.

تنگی نفس

رحم شما به بیرون فشار می آورد و فضای بیشتری را اشغال می کند، به طوری که چند سانتی متر بالاتر از ناف شما قرار می گیرد و این روند تا هفته بیست و ششم ادامه می یابد. این اتفاق ممکن است موجب نفس تنگی شما شود، به طوری که نمی توانید شُش هایتان را به طور کامل از هوا پُر کنید. لذا باعث می شود شما برای انجام فعالیت هایتان خسته و کمتر مشتاق باشید. این اتفاق موجب کمر درد نیز می شود. با رشد بیشتر رحم، قفسه سینه تان به سمت بالا حرکت می کند تا فضای بیشتر برای رشد راحت تر جنین فراهم شود. دنده های پایین نیز طوری قرار می گیرند تا فضای بیشتری برای رحمتان به وجود آورند. هنگامی که تغییرات تکمیل شد، شما می توانید آزادانه نفس بکشید.

تورم پاها

شما ممکن است هنگامی که ایستاده اید، متوجه تورم و احتباس آب در پاهایتان شوید. این وضعیت ممکن است دردناک باشد. دلیل تورم پاها، مایعات اضافی در بدن در دوران بارداری است. با توجه به نیروی جاذبه، هنگامی که ایستاده اید، همه مایعات اضافی در پاهای شما قرار می گیرند. لذا تا جایی که امکان دارد، پاهایتان را بالا بگیرید تا از تورم جلوگیری کنید. دلیل دیگر تورم پاها می تواند ترشح هورمون ریلاکسین باشد که به استخوان های پاهایتان اجازه می دهد نرم شوند و بسط یابند. اگر چه ممکن است تورم پاها بعد از زایمان از بین رود، اما رشد پاها ممکن است دائمی باشد.

دستگاه گوارش

شما ممکن است با تغییراتی که در بدنتان اتفاق می افتد، آرام نگیرید، اما قطعاً دستگاه گوارشتان این گونه خواهد شد. از این رو، در سه ماهه دوم، شما همچنان شاهد ادامه دردهای گوارشی، یبوست، سوزش سر دل خواهید بود.

در این مرحله، شما باید به رژیم غذاییتان بیشتر توجه کنید، زیرا هورمون پروژسترون دستگاه گوارش را شُل می کند. هدف اصلی هورمون پروژسترون، رباط های ناحیه لگنی هستند که مانع رشد رحم می شوند. این هورمون، به طور کلی، دستگاه گوارش را شُل می کند که این برای شما مشکل است، به خصوص اگر هوس غذاهای سنگین کنید. این یکی از دلایل عمده ایست که زنان باردار در معرض هموروئید قرار می گیرند. با مصرف مقدار فراوان آب و مواد غذایی حاوی فیبر می توانید این مشکل را به شدت کنترل کنید.


تغییرات جنین در هفته بیست و دوم بارداری

جنین شما در طول یک هفته نه تنها رشد فوق العاده ای می کند، بلکه به طور همزمان به بلوغ می رسد و توسعه می یابد. در ادامه به معرفی تغییرات جنین در هفته بیست و دوم بارداری می پردازیم.

عضلات جنینتان قوی تر می شود. لذا مراقب ضربات او باشید، چرا که ممکن است شما را بترساند.

جنینتان همچنین یاد می گیرد که به محرک هایی که ارائه می کنید، پاسخ دهد. شما ممکن است پاسخ نوزادتان به صدای بلند، موسیقی آرام و لالایی را احساس کنید. لالایی که در دوران بارداری برای جنینتان می خوانید، پس از تولد او را آرام خواهد کرد. به غیر از صدا، مغز جنینتان برای حس لامسه نیز به اندازه کافی توسعه یافته است. توسعه بیشتر در هفته های آتی اتفاق خواهد افتاد.

در این زمان، اندام های تولید مثل نیز در جنینتان بالغ می شوند. اگر جنینتان پسر باشد، بیضه هایش شروع به خارج شدن از شکم می کنند. هم اکنون آن ها در بستر امن خود، یعنی در کیسه بیضه قرار می گیرند. اگر جنینتان دختر  باشد، اندام های تولید مثلش بیشتر از پسرها توسعه می یابد و بالغ می شود. رحم و تخمدان هایش، پیش از این در مکان های خاص خود قرار گرفته اند و واژن وی در هفته بیست و دوم به خوبی توسعه می یابد. بلوغ بیشتر در هفته های آتی اتفاق می افتد.

توسعه چشمگیر پلک و ابرو، تشکیل کامل ناخن، لب های متمایزتر، توسعه لوزالمعده، بلوغ جوانه های دندان، بلوغ مغز، توسعه سیستم ایمنی و تشکیل و ذخیره سازی بافت چربی، از دیگر تغییرات جنین در هفته بیست و دوم بارداری می باشد.

جنین شما در هفته بیست و دوم بارداری به اندازه یک خیار بزرگ است. طول او به اندازه 27.8 سانتی متر و وزنش حدود 430 گرم است.

ویراست علمی فائزه محمدی – کارشناس ارشد مشاوره در مامایی

شما اکنون در هفته بیست و سوم بارداری به سر می برید. عشق شما به فرزندتان از هر احساس دیگری که تا به حال تجربه کرده اید، قوی تر است. به عبارت دیگر این احساس که شما هر کاری را برای فرزندتان انجام می دهید، درست از همان لحظه ای که از بارداریتان اطلاع می یابید، شروع می شود. برای مثال، شما در این دوران برای سلامت فرزندتان، درست می خورید، درست می خوابید و از سبک زندگی سالمی پیروی می کنید. بنابراین فرزندتان حتی پیش از تولد نیز در بهترین وضعیت ممکن قرار دارد. در هفته بیست و سوم تغییرات جالبی در بدن شما و جنینتان اتفاق می افتد که در ادامه به برخی از آن ها اشاره می کنیم.


تغییرات مادر در هفته بیست و سوم بارداری

به یاد داشته باشید که هر زنی می تواند بارداری را به گونه ای متفاوت تجربه کند و در نتیجه تغییرات بدنش متفاوت باشد. لذا شما نباید بر اساس شنیده هایتان از دیگران در سبک زندگی و رژیم غذاییتان تغییر ایجاد کنید و برای این کار تنها باید با پزشکتان مشورت کنید.

یکی از تغییراتی که به وضوح در بدن شما دیده می شود، تغییر شکل و اندازه شکمتان است. شکم شما بر خلاف ماه های اول، هر روز رشد می کند. اکنون شما به طور متوسط حدود 5 الی 7 کیلوگرم باید وزن اضافه کرده باشید. در ادامه به معرفی سایر تغییرات مادر در هفته بیست و سوم بارداری می پردازیم.

رشد رحم

رحم شما اکنون تقریباً تا 4 سانتی متر بالاتر از نافتان گسترش یافته است. متاسفانه قسمت زیرین رحم مستقیماً بر روی مثانه قرار می گیرد و باعث نشت ادرار می شود. این اتفاق کاملاً طبیعی است. مایع آمنیوتیک اغلب مایعی بی بو است. اما فراموش نکنید که اگر نشت ادرار برای مدت طولانی ادامه پیدا کرد، حتما علت آن را بررسی کنید.

تغییرات در حجم خون

شما اغلب ممکن است برای رفتن به توالت عجله داشته باشید، چرا که حجم خون در قسمت پایینی بدن شما افزایش یافته است. افزایش جریان خون باعث ایجاد تکرر ادرار و افزایش ترشحات واژن در شما می شود. این اتفاق کاملاً طبیعی است، مگر این که یک خونریزی عمده رخ دهد و شما احساس ناراحتی کنید. در این صورت، باید فوراً به پزشکتان مراجعه کنید.

رویاهای عجیب و غریب

آیا دیدن رویاهای عجیب و غریب تصادفی است؟ نگران نباشید، دیدن رویاهای عجیب و غریب و فانتری بخش دیگری از علائم سه ماهه دوم بارداری است. رویاهای شما ممکن است درباره فرزندتان باشد، و یا ممکن است حتی به تجربیات روزانه شما هم نزدیک نباشد. گفته می شود، افزایش فعالیت مغز در دوران بارداری مسئول رویا دیدن شما است. سعی نکنید این رویاها را به عنوان نشانه هایی از چیزهایی که اتفاق خواهند افتاد، در نظر بگیرید و آن ها را به هر چیز مرتبط کنید. آن ها فقط رویا هستند و تا حد ممکن از آن ها لذت ببرید و در غیر این صورت آن ها را فراموش کنید.

عصبی بودن

شما در طول دوران بارداری باید با تغییرات ذهنی، عاطفی، هورمونی، ارتباطی و جسمانی مقابله کنید. از طرف دیگر مسئول امنیت کودکتان نیز هستید. از این رو، کاملاً طبیعی است که عصبی باشید. اما نفس عمیق بکشید و آرام باشد. این دوران نیز سپری خواهد شد.

ضربات وارده به دنده ها

حقیقت این است که جنینتان در یک فضای کوچک درون بدن شما زندگی می کند، از این رو، حرکات وی می تواند به دنده ها و اندام های داخلی بدن شما ضربه وارد کند. به همین دلیل شما ممکن است گهگاه دچار درد در ناحیه دنده ها شوید.

خطر زایمان زودرس

اگر زایمان زودرس را تجربه کردید، هراسان نشوید. اگر خونسرد و آرام باشید، راحت تر می توانید موقعیت را اداره کنید. فقط کمی آب بنوشید و مدتی استراحت کنید تا از این مرحله گذر کنید. شما همچنین می توانید روی تختخواب دراز بکشید و بخش پایینی بدنتان را برای کاهش خطر زایمان زودرس بلند کنید. اگر همچنان مشکل ادامه داشت، فوراً با پزشک خود تماس بگیرید، زیرا ممکن است برای ادامه یک بارداری امن به خدمات پزشکی نیاز داشته باشید.


تغییرات جنین در هفته بیست و سوم بارداری

درون بدن شما، برای جنینتان کاملاً شلوغ و پُر سر و صدا است. او می تواند سر و صداهای شکم شما، ضربان قلبتان، صدای شما و سایر صداها را با گوش های کوچکش بشنود. قدرت شنوایی او به شدت بهبود یافته است. اما این بدان معنا نیست که شما باید استفاده از مخلوط کن را متوقف کنید یا صدای تلویزیون را کم کنید. صداهای خارج از رحم شما، کودکتان را که در محیط امن رحم محافظت می شود، اذیت نمی کند. از طرف دیگر، او با این صداها آشنا خواهد شد و پس از تولد از شنیدن آن ها شگفت زده نخواهد شد. در ادامه به تغییرات جنین در هفته بیست و سوم بارداری می پردازیم.

سیستم دهلیزی مغز جنین که تشخیص حرکات را بر عهده دارد، کار می کند. لذا او می تواند حرکات شما را حس کند. از این رو، سعی کنید جنینتان را کمتر تحت تاثیر حرکاتتان قرار دهید.

جنین شما اکنون خود را برای استشمام هوای تازه بیرون رحم آماده می کند. شُش های او برای تنفس سریع تر آماده می شوند. اکنون ماده ای به نام سورفکتانت توسط شُش ها تولید می شود که به شُش ها اجازه می دهد تا بدون چسبندگی به یکدیگر از هوا پُر و خالی شوند.

جنین شما اکنون به راحتی در حال بلعیدن و ادرار کردن درون مایع آمنیوتیک است، اما برای مدفوع کردن و خالی کردن روده ها باید تا خارج شدن از رحم صبر کند.

مایع آمنیوتیک 6 الی 7 بار در روز خود را پاکسازی می کند. لذا شما باید نگرانی درباره آن چه را که جنینتان می بلعد، متوقف کنید.

چشم ها و دندان های جنینتان برای عملکرد مناسب به بلوغ رسیده است.

نوک سینه های جنینتان اکنون توسعه یافته است.

جنینتان به دلیل رگ ها و شریان هایی که در سراسر پوستش ظاهر می شود، قرمز رنگ می شود.

جنینتان به زودی وزن اضافه می کند، تا جایی که وزنش در 4 هفته آینده دو برابر می شود.

پوست چروکیده جنینتان اکنون با رشد لایه های چربی، شروع به صاف و پُر شدن خواهد کرد.

همه اندام های داخلی جنینتان به خوبی توسعه یافته است و تنها به بلوغ پیش از تولد نیاز دارند.

جنین شما در هفته بیست و سوم بارداری، به اندازه یک انبه متوسط است. طول جنینتان حدود 28 سانتی متر و وزنش حدود 500 گرم می باشد.

ویراست علمی فائزه محمدی – کارشناس ارشد مشاوره در مامایی

شما اکنون وارد هفته بیست و چهارم بارداری خود شده اید. اگر چه بارداری یک تجربه فوق العاده است، اما می تواند چالش برانگیز نیز باشد، چرا که تغییرات جسمانی، ذهنی، عاطفی بسیاری درون شما به وقوع می پیوندد. اما نگران نباشید، زیرا شما برای رسیدگی به این چالش ها به اندازه کافی محکم آفریده شده اید. در ادامه به معرفی برخی از تغییرات مادر و جنین در هفته بیست و چهارم بارداری می پردازیم.


تغییرات مادر در هفته بیست و چهارم بارداری

شما نمی توانید بسیاری از تغییراتی را که در بدنتان اتفاق می افتد، پیش بینی کنید. تمام تغییرات جسمانی و عاطفی از یک زن به زن دیگر متفاوت است. بنابراین در مورد تغییرات منفی بدن خود، مانند: علائم کشیدگی، خارش شکم و غیره نگران نباشید. زیرا اگر خوش شانس باشید، دچار آن ها نمی شوید. اگر چه ممکن است بزرگ شدن شکم یک تغییر زیبا باشد، اما برخی از تغییرات خوشایند شما نیست.

تغییر قدرت بینایی

زنان زیادی از تغییرات چشم و قدرت بیناییشان در دوران بارداری آگاه نیستند. در طول بارداری بینایی شما به دلیل تغییرات هورمونی و جسمانی که در بدنتان اتفاق می افتد، تحت تاثیر قرار می گیرد. احتباس آب نیز که یکی از علائم شایع بارداری است، ضخامت و انحنای قرنیه در چشمان شما را تحت تاثیر قرار می دهد. این اتفاق چیزی نیست که درباره آن نگران شوید، مگر آن که دریابید، قدرت عینکتان به شما کمکی نمی کند. خشکی چشم مشکل دیگری است که ممکن است با آن مواجه شوید. خشکی چشم ها ممکن است با علائم دیگر بارداری در هفته بیست و چهارم، همانند: سوزش، خیس شدن و رطوبت بیش از حد چشم ها همراه شود. این تغییرات اغلب ناچیز است و پس از زایمان خود به خود بهبود می یابد. هرگز در دوران بارداری اقدام به لیزیک نکنید. اگر تغییر بینایی باعث ناراحتی شما می شود، به پزشکتان مراجعه کنید، چرا که می تواند نشانه پره اکلامپسی یا دیابت بارداری باشد.

بواسیر یا هموروئید

بواسیر یا هموروئید یکی از تغییرات ناخوشایند‌ در دوران بارداری است. اگر شما پیش از بارداری آن را تجربه کرده باشید، در طول بارداری یا پس از آن نیز آن را تجربه خواهید کرد و اگر آن را تجربه نکرده باشید، ممکن است برای اولین بار بدان مبتلا شوید. بواسیر می تواند هنگامی که در طول زایمان نوزادتان را به بیرون هل می دهد، رخ دهد. بواسیر همچنین می تواند در دوران شیردهی، زمانی که شما به دلیل کمبود مایعات دچار یبوست شده اید، اتفاق بیفتد. فقدان فیبر و مایعات کافی در رژیم غذاییتان ممکن است منجر به یبوست شود و در نتیجه خطر ابتلا به بواسیر افزایش می یابد. فشار وارد آمده بر رگ های زیر رحم در حال رشد نیز یکی دیگر از دلایل اصلی بواسیر یا هموروئید است.

خبر خوب این است که مشکل بواسیر اغلب پس از زایمان خود به خود از بین می رود. اگر چه در برخی موارد، این مشکل تقریباً تا یک سال پس از زایمان هم ادامه دارد، اما به ندرت اتفاق می افتد.

اگر بواسیر یا هموروئید شدید باشد، ممکن است پس از دفع مدفوع، خون مشاهده کنید. در این صورت نیازمند مداخلات پزشکی خواهید بود.

تغییرات روانشناختی و عاطفی

شما ممکن است در طول سه ماهه دوم و سوم بارداری دچار استرس شوید و نگرانی هایی را تجربه کنید. در ادامه نگرانی ها و استرس هایی که فکر مادران باردار را به خود مشغول می کند، آورده ایم:

  • آیا پس از زایمان قادرم اضافه وزنم را از بین ببرم؟
  • آیا با وجود تغییرات بدنم کمتر جذاب هستم؟
  • درد زایمان چقدر خواهد بود؟
  • آیا قادرم زایمان طبیعی داشته باشم؟
  • آیا لازم است سزارین کنم؟
  • آیا قادرم بدون اشتباه از پس چالش های فرزندپروری برآیم؟
  • آیا فرزندم روی روابط من با همسرم تاثیر می گذارد؟
  • آیا من و همسرم به راحتی می توانیم از پس نیازهای مالی تربیت فرزندمان برآییم؟

استرس مفید نیست، اما این بدان معنا نیست که بارداری سالم، بارداری بدون استرس است. در حقیقت، اگر شما این افکار طبیعی را در دوران بارداری نداشته باشید، باید نگران باشید. تحقیقات اخیر نشان داده اند که استرس و ترشح هورمون های استرس در دوران بارداری و زایمان، تا حدی به رشد جنینتان کمک می کند و مغز مادر را برای مادر بودن آماده می کند.

در نهایت برای کاهش استرس و نگرانی هایتان، با همسر یا کسی که با او نزدیک هستید، صحبت کنید و یوگا را امتحان کنید.

تغییرات بدن

بدن شما در هفته بیست و چهارم بارداری شاهد تغییرات زیر خواهد بود.

رحم شما تقریباً تا 5 سانتی متر بالاتر از نافتان گسترش یافته است.

شما ممکن است مجبور به مقابله با خارش پوستی در ناحیه سینه ها و شکمتان باشید.

اگر احتباس آب در بدنتان وجود داشته باشد، شما شاهد تورم خواهید بود.

اگر مقدار کافی آب یا فیبر مصرف نکنید، دچار یبوست خواهید شد.

تکرر ادرار، سوزش سر دل و علائم کشیدگی خفیف در ناحیه سینه ها، شکم و باسن از دیگر تغییرات بدن در هفته بیست و چهارم بارداری هستند.


تغییرات جنین در هفته بیست و چهارم بارداری

تنها 16 هفته تا پایان بارداری و دیدن تغییرات جنینتان باقی مانده است. در ادامه به ارائه تغییرات جنین در هفته بیست و چهارم می پردازیم.

جهش رشدی در مغز جنینتان به وجود می آید.

شُش ها بالغ می شوند و شاخه های اصلی آن شروع به تشکیل شدن می کنند.

جنینتان با استنشاق مایع آمنیوتیک به درون شُش هایش، نفس کشیدن را تمرین می کند.

پوست جنینتان خاصیت شفافیتش را از دست می دهد و مات و کدر می شود.

مویرگ های خونی کوچک شروع به تشکیل شدن می کنند.

مشت و لگد زدن های جنینتان افزایش می یابد.

چربی ها زیر پوست جنینتان قرار می گیرد، به طوری که وی می تواند گرما را حفظ کند و درجه حرارت خارج از رحم شما را پس از تولد مدیریت کند. شما همچنین می توانید چربی های کف دست کودکتان را به خوبی مشاهده کنید.

پلک های جنینتان کاملاً برجسته می شود و همه ویژگی های چهره اش توسعه یافته است.

ماهیچه ها، توده استخوانی و سایر اندام های جنینتان به سمت رشد کردن و بالغ شدن پیش می روند.

جنین شما در هفته بیست و چهارم تقریباً به اندازه یک گریپ فروت بزرگ است. طول جنینتان حدود 30 سانتی متر و وزنش حدود 600 گرم است.

ویراست علمی فائزه محمدی – کارشناس ارشد مشاوره در مامایی

شما تا چند هفته دیگر به سه ماهه سوم بارداری نزدیک می شوید. لذا برای تجربه کردن سه ماهه آخر به صبر و حوصله بیشتری نیازمندید. از این دوران لذت ببرید و نگران زمان باقی مانده نباشید. در ادامه به معرفی تغییرات مادر و جنین در هفته بیست و پنجم بارداری می پردازیم.


تغییرات مادر در هفته بیست و پنجم بارداری

هر چقدر که به سه ماهه سوم بارداریتان نزدیک تر می شوید، رشد و تغییرات جسمانی در شما واضح تر می شوند. رحم شما بالای نافتان قرار می گیرد و تقریباً به اندازه یک توپ فوتبال شده است و ضربات وارده به شما از سوی جنینتان همچنان ادامه دارد.

جلوگیری از افتادن

با رشد شکمتان، مرکز ثقل شما تغییر می کند. شما ممکن است متوجه شوید که تعادلتان مانند قبل نیست. دلایل عدم تعادل و ناپایداری شما می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • افزایش قطر شکم
  • تغییر مرکز ثقل بدن
  • تغییراتی در ستون فقرات
  • تنگی ماهیچه ها
  • سطح بالای هورمون ریلاکسین در دوران بارداری که منجر به شُل شدن مفاصل می شود.
  • سرگیجه و غش ناشی از فشار خون پایین، کم خونی، کاهش قند خون و تغییرات سوخت و ساز.

خطر سقوط و افتادن با پیشرفت بارداری افزایش می یابد. افتادن در هیچ زمانی خطرناک تر از دوران بارداری نیست. به عبارت دیگر احتمال افتادن در دوران بارداری 25% و تقریباً برابر با خطر افتادن افراد بالای 65 سال است. لذا اقدمات احتیاطی لازم را برای حفظ ایمنی و سالم نگه داشتن جنینتان انجام دهید.

راه رفتن

در این دوران راه رفتن شما دچار مشکل می شود، ولی این تغییر دائمی نیست و شما می توانید پس از به دنیا آوردن فرزندتان به راحتی راه بروید. اما اکنون باید در موقعیتی قرار بگیرید که تعادل داشته باشید. اگر شما پیش از بارداری ورزش می کردید، اکنون باید با دقت آن را ادامه دهید. ورزش های تعادلی را کنار بگذارید و هرگز ورزش های پیچیده جدید را امتحان نکنید. افتادن و ضربه بر روی شکم می تواند برای جنینتان کشنده باشد، لذا در صورت وقوع این اتفاق، فوراً به پزشکتان مراجعه کنید. کارهایتان را به آهستگی انجام دهید و از عجله کردن پرهیز کنید. هنگام بالا رفتن از پله ها از نرده ها کمک بگیرید. کفش های تخت و بدون پاشنه بپوشید. از به هم ریختگی خانه و مسیر رفت و امدتان اجتناب کنید، چرا که ممکن است پایتان به وسیله ای گیر کند و خطر افتادن افزایش یابد.

خُر و پُف کردن

شایع است که با پیشرفت بارداری خُر و پُف کردن شروع شود. افزایش جریان خون به غشای مخاطی بینی شما می تواند منجر به انسداد بینی شود. خُر و پُف کردن همچنین می تواند مربوط به افزایش وزن یا آپنه خواب باشد. در برخی موارد نیز خُر و پُف کردن ممکن است ناشی از دیابت بارداری باشد.

شما می توانید برای رد هر گونه مشکل جدی مربوط به خٌر و پُفتان به پزشک مراجعه کنید. شما تا زمانی که فرزندتان به دنیا نیاید، برای خلاص شدن از شر خُر و پف هایتان کار زیادی نمی توانید انجام دهید. اما برای مقابله با خُر و پُف، اقدامات زیر پیشنهاد می شود.

  • استفاده از بالش های اضافی برای بالا بردن سر خود
  • جلوگیری از افزایش وزن بیش از حد
  • استفاده از اسپری ها و نوار بینی
  • استفاده از بخور برای مرطوب کردن محیط بینی و باز نمودن حفره های آن

سیاتیک

با رشد رحم، بر پشت و ناحیه لگن فشار وارد می شود و باعث بروز سیاتیک می شود. در این وضعیت اعصاب پایینی کمر و پاها بر اثر فشاری که سر جنین به استخوان های لگن وارد می کند، فشرده می شوند و منجر به عوارض زیر می شوند:

  • بی حسی پاها یا کمر
  • سوزن سوزن شدن یا درد شدید در ناحیه پایینی کمر، پاها یا باسن

اگر درد و ناراحتی ناخوشایندی داشتید، روش های زیر را برای تسکین درد سیاتیک انجام دهید:

  • حرکت دادن پاها به اطراف
  • ننشستن در یک وضعیت برای مدت طولانی
  • گذاشتن کمپرس یخ یا آب داغ بر روی ناحیه درد
  • فشار وارد نکردن به ناحیه درد
  • جلوگیری از خم شدن بیش از اندازه تا حد ممکن
  • ایجاد موقعیتی راحت برای خود با قرار دادن بالش های کافی
  • ماساژ دادن
  • بلند نکردن اشیای سنگین

تغییرات جنین در هفته بیست و پنجم بارداری

با گذر هفته ها، تغییرات در روند رشد جنین ادامه پیدا می کند. از این رو در ادامه به معرفی تغییرات جنین در هفته بیست و پنجم بارداری می پردازیم.

بافت چربي زیر پوست جنینتان به وجود می آید و قيافه باريك و نحيف او تغيير خواهد كرد، پوست نسبتاً چروكيده او صاف مي شود و شباهت او به يك نوزاد كامل بيشتر و بيشتر خواهد شد.

ستون فقرات جنین شما در حال حاضر 150 مفصل، 33 حلقه و 1000 رباط دارد.

عروق خونی در ریه های جنینتان در این هفته تکامل می یابد.

جنینتان اکنون ریتم منظم تری برای خواب دارد، مادر می تواند این را حس کند، زیرا جنین برای مدتی به طور کامل بی حرکت است.

در این هفته جنینتان برای اولین بار چشم هایش را باز می کند، اما خیلی خوب نمی بیند.

سوراخ بینی جنینتان باز می شوند.

در این مرحله هنوز در رحم جا برای حرکت آزادانه جنین و قرار گرفتن در جایی راحت وجود دارد.

قلب جنینتان دو برابر بیش تر از قلب شما می تپد.

احتمالاً اكنون مي توانید موهاي جنینتان را ببینید كه هم رنگ و هم حالت گرفته اند، هر چند كه رنگ و حالت موهاي او ممكن است بعد از تولد تغيير كنند.

جنینتان دست‌ هایش را مشت می کند و به راحتی دست‌های خود را به طرف پاهایش دراز می کند. در این زمان او کار با دست چپ یا راست را انتخاب می کند و از این زمان مشخص می شود که در آینده چپ دست خواهد بود یا خیر.

جنین شما در هفته بیست و پنجم بارداری به اندازه یک طالبی است. طول جنینتان تقریباً 34.5 سانتی متر و وزنش حدود 660 گرم است.

ویراست علمی فائزه محمدی – کارشناس ارشد مشاوره در مامایی

شما به زودی یک مادر فوق العاده می شوید و همه درد ها و نگرانی هایی که داشتید با در آغوش گرفتن فرزندتان از بین خواهد رفت

درباره درد زایمان و داستان های ترسناکی که در این باره شنیده اید فکر نکنید، در عوض به فرزندتان و لحظه در آغوش گرفتنش بیاندیشید.


تغییرات مادر در هفته بیست و ششم بارداری

هنگامی که جنینتان پاهایش را درون رحم شما می کشد، شما ممکن است دردی زیر دنده هایتان احساس کنید. پاهای جنینتان به دنده هایتان فشار وارد می کند. بدن شما در دوران بارداری قادر است تا حد زیادی کشیده شود، اما محدودیت های خاصی نیز وجود دارد. بدن شما نمی تواند به طور کامل با رشد جنین درون رحمتان انطباق یابد. رحم شما بیش از 6 سانتی متر بالاتر از نافتان گسترش یافته است. در ادامه به معرفی سایر تغییرات مادر در هفته بیست و ششم بارداری می پردازیم.

براکستون هیکس

شما متوجه خواهید شد که انقباضات براکستون هیکس به طور مداوم افزایش می یابد. این انقباضات مانند گرفتگی عضلات در دوران قاعدگی است.

پره اکلامپسی یا مسمومیت بارداری

اگر چه افزایش اندک فشار خون بعد از هفته بیست و چهارم بارداری طبیعی است، اما می تواند نشانه مسمومیت حاملگی نیز باشد. پره اکلامپسی یک بیماری جدی است که حدود 5% زنان باردار را تحت تاثیر قرار می دهد و معمولاً پس از هفته بیستم بارداری شروع می شود. علائم مسمومیت حاملگی، شامل فشار خون بالا، وجود پروتئین در ادرار، نارسایی در کبد یا کلیه، سر درد مداوم یا تغییرات بینایی است. اگر چه مسمومیت حاملگی در اواخر دوران بارداری (اغلب 3 الی 4 هفته آخر بارداری) رخ می دهد، اما کنترل منظم و دقیق فشار خون و وزن به دست آمده برای مادر و جنین امن تر است. اگر پره اکلامپسی تحت درمان قرار نگیرد، می تواند یک بیماری تهدید کننده زندگی باشد. اگر علائم مسمومیت بارداری شدید باشد و سلامت شما یا جنینتان در خطر باشد، ممکن است پزشکتان زایمان پیش از موعد را توصیه کند.

سیاتیک

اگر یک روز صبح از خواب بیدار شُدید و درد مبهمی در پشت خود احساس کردید که شما را از انجام کارهای روزمره تان باز می داشت، تردید نکنید که درد سیاتیک است. رحم یا سر جنینتان ممکن است به عصب سیاتیک فشار وارد آورد و منجر به درد شدید در ناحیه پایینی کمر، باسن و پاهایتان شود. عصب سیاتیک از ستون فقرات شما تا لگن و قسمت بالایی پاهایتان کشیده شده است. از این رو، هنگامی که رحم به سمت پایین فشار می آورد، این نواحی دچار درد می شوند. سیاتیک اغلب سمت راست و چپ بدن شما را تحت تاثیر قرار می دهد.


تغییرات جنین در هفته بیست و ششم بارداری

جنین شما از تمام فعالیت هایی که در رحمتان انجام می دهد، لذت می برد. تمام اعضای بدن او، مانند: قلب، شُش ها، دستگاه گوارش، دستگاه دفع ادرار، پاها و … برای زندگی در خارج از رحم شما آماده می شوند. هر حرکت و ضربه ای که جنینتان به شما وارد می کند، نشان می دهد که اوضاع خوب است. در ادامه به معرفی تغییرات جنین در هفته بیست و ششم بارداری می پردازیم.

آیا می دانستید که جنین شما حتی در شکم شما راه می رود؟ مشاهده شده است که جنین ها حرکاتی مانند پدال زدن را درون رحم شما انجام می دهند.

ضربه زدن های جنین به شکم شما ادامه دارد.

اعصاب پیچیده و کوچک گوش های جنینتان به سرعت تکمیل می شوند. او به صداها بیش از هر زمان دیگر واکنش نشان می دهد.

جنینتان می تواند زبانش را بیرون بیاورد و شما را مزه کند.

جنینتان آماده است تا چشمانش را به سوی شگفتی های زندگی باز کند.

قدرت بلع جنینتان به سرعت تکمیل می شود، به طوری که نه تنها دستگاه گوارش و دستگاه دفع ادرار تمرین داده می شوند، بلکه شُش ها نیز برای تنفس بالغ می شوند. پس از تولد، هوا جایگزین مایع آمنیوتیک در شُش ها خواهد شد.

همچنان چربی زیر پوست جنینتان انباشته می شود و به سرعت وزن به دست می آورد.

مغز به سرعت تکامل می یابد. لذا مراقب رژیم غذایی خود برای توسعه مغز فرزندتان باشید.

آنتی بادی های شما به جنینتان کمک می کنند تا یک سیستم ایمنی قوی برای مبارزه با چالش های موجود در جهان بیرون از رحم ایجاد کند.

بند ناف جنینتان قوی تر و ضخیم تر می شود تا همه مواد غذایی ضروری را به وی برساند.

اگر جنین شما پسر است، زمان آن است که بیضه هایش از کیسه بیضه سرازیر شوند.

ستون فقرات جنینتان نیز قوی تر می شود.

جنینتان در هفته بیست و ششم بارداری، به اندازه یک کدو سبز بزرگ است. طول او تقریباً 36.5 سانتی متر و وزنش حود 760 گرم است.

ویراست علمی فائزه محمدی – کارشناس ارشد مشاوره در مامایی

هر هفته از بارداری برای شما خاص و ویژه است. شما پیشرفت و روند رو به رشد جنینتان و همچنین دستیابی به نقاط عطف وی را مشاهده می کنید. حاملگی شما را تغییر می دهد و حتی پیش از این که نوزادتان را در آغوش بگیرید، از شما یک مادر می سازد. از این رو، شما دیگر همان فرد سابق نیستید.


تغییرات مادر در هفته بیست و هفتم بارداری

در سه ماهه سوم بارداری، روند تغییرات بدن شما سریع تر می شود. از این رو، ممکن است شما دچار ترس و وحشت شوید. نگران نباشید این تغییرات طبیعی هستند و از رشد و توسعه جنینتان خبر می دهد. در ادامه به معرفی تغییرات مادر در هفته بیست و هفتم بارداری می پردازیم.

درد در ناحیه قفسه سینه و تنگی نفس

درد در ناحیه قفسه سینه و تنگی نفس ممکن است شما را به وحشت بیاندازد. اما نگران نباشید. این اتفاق ناشی از رحم در حال رشد شما و پیشروی به سوی قفسه سینه تان است. جنین شما به سرعت بزرگ می شود و به سمت فضای متعلق به ریه های شما گسترش می یابد. از این رو، شما ممکن است حتی برای انجام فعالیت های ساده نیز احساس نفس تنگی کنید. آرام باشید و سعی کنید نفس های عمیق بکشید، به طوری که هم بدن و هم جنینتان از اکسیژن مورد نیازشان محروم نشوند.

خارش پوست

با برزگ شدن جنینتان، پوست شما بیشتر از پیش کشیده می شود. کشیده شدن پوست ممکن است احساس خارش را در شما به وجود آورد. شما می توانید با استفاده از کرم های نرم کننده یا روغن های ملایم این خارش را تسکین دهید. شما همچنین نباید لباس های تنگ بپوشید، زیرا این لباس ها احساس خارش را تقویت می کنند. از حمام کردن یا دوش گرفتن با آب داغ نیز پرهیز کنید و همچنین از صابون استفاده نکنید، چرا که صابون و آب داغ پوست شما را خشک و دچار خارش می کنند.

خسته و خواب آلود بودن

ممکن است وقتی بیدار می شوید، بسیار خسته و خواب آلود باشید و تنها کاری که می خواهید انجام دهید، خوابیدن است، اما وقتی که به تختخواب می روید، خوابتان نمی برد. بهترین کار در این شرایط، انجام دادن کاری است که حقیقتاً شما را خواب آلود می کند. لذا بودن در تختخواب به شما کمکی نخواهد کرد.


تغییرات جنین در هفته بیست و هفتم بارداری

جنین موجود در رحم شما کم کم برای یک زندگی مستقل آماده می شود. از این رو، در ادامه به معرفی تغییرات جنین در هفته بیست و هفتم بارداری می پردازیم.

اکثر اندام های جنینتان بالغ شده اند و توانایی عملکرد مستقلانه را دارا می باشند، اگر چه مغز و شش های وی هنوز نیاز به بلوغ بیشتری دارند.

پس از 4 ماه که پلک های جنینتان روی هم قرار داشتند، او اکنون می تواند پلک هایش را باز کند. او پلک هایش را در فواصل منظم باز و بسته می کند و بسیار سخت تلاش می کند تا مژه های تازه ظاهر شده اش را نمایش دهد. او همچنین از الگوی خواب منظمی پیروی می کند.

مغز جنینتان به سرعت بالغ  می شود و بافت آن توسعه می یابد. او به زودی قادر خواهد بود، رویاهای خود را داشته باشد. همچنین بخش تصویری مغز او تا کنون بالغ شده است.

جنینتان گاهی اوقات سکسکه می کند، اما دلیلی برای نگرانی وجود ندارد.

لایه های چربی زیر پوست جنینتان شکل گرفته است. این لایه های چربی به تنظیم دمای بدن و گرم نگه داشتن او بعد از تولد کمک می کنند.

کش آمدن، غلت زدن، ضربه زدن، مکیدن انگشت شست، نوشیدن مایع آمنویتیک و ادرار کردن همچنان ادامه دارد.

در این هفته، اگر متوجه شدید که جنینتان درون رحمتان حرکت نمی کند، فوراً به پزشکتان اطلاع دهید.

جنین شما در هفته بیست و هفتم بارداری به اندازه سر یک گل کلم است. طول جنینتان تقریباً 36.6 سانتی متر و وزنش حدود 875 گرم است.

ویراست علمی فائزه محمدی – کارشناس ارشد مشاوره در مامایی

در هفته بیست و هشتم بارداری، جنین شما شروع به خواب دیدن می کند، حرکت سریع چشم ها در طول خواب نشان از این حقیقت دارد. شما باید از تغییرات بدن خود و جنینتان آگاه باشید تا بارداری سالم و بهتری داشته باشید.


تغییرات مادر در هفته بیست و هشتم بارداری

در طول هفته بیست و هشتم ممکن است در بدن شما تغییراتی رخ دهد، در ادامه به معرفی تغییرات مادر در هفته بیست و هشتم بارداری می پردازیم.

مشکل به خواب رفتن

با نزدیک شدن به زمان زایمان، به خواب رفتن دشوارتر می شود. شما ممکن است به دلیل تغییرات هورمونی یا تغییر در سیستم عصبی، خُر و پُف کنید.

نفس تنگی

جنین رو به رشد شما به شُش ها و دیافراگم فشار وارد می آورد که منجر به نفس تنگی شما می شود.

درد و تیر کشیدن

تغییرات و نوسانات هورمونی موجب ناراحتی شما می شود، به خصوص اگر دو قلو باردار باشید. حرکات کششی، یوگا، راه رفتن، شنا یا ماساژهای پیش از زایمان می تواند در بهبود این دردها کمک کنند. شما همچنین برای کاهش این دردها و فشارها می توانید از کمربرند بارداری استفاده کنید. اما پیش از انجام ورزش های ذکر شده با پزشک خود مشورت کنید.

انقباضات براکستون هیکس

انقباضات براکستون هیکس به بدن شما کمک می کنند تا برای انقباضات زایمان آماده شوند. انقباضات براکستون هیکس گه گاه اتفاق می افتند، اما اگر این انقباضات در فواصل منظم رخ دادند، می توانند انقباضات زودرس باشند و شما باید به پزشک خود مراجعه کنید.

ترشحات سینه

سینه ها آغوز (ماده ای زرد رنگ) تولید می کنند که اولین غذای نوزاد است.

جا به جایی و گسترش رحم

هنگامی که به زمان زایمان نزدیک می شوید، رحم حدود 9 سانتی متر به سمت بالای ناف حرکت می کند. رحم کشیده می شود و رباط هایی که از آن حمایت می کنند، کشیده می شوند.

یبوست

یبوست وضعیتی است که رحم به روده فشار می آورد و حرکات روده را کُند می کند. فشار بیش از حد ممکن است منجر به هموروئید یا بواسیر شود. از این رو، مقدار فراوانی فیبر و آب را در رژیم غذایی خود بگنجانید.

سوزش سر دل

رحم به سمت بالای ناف گسترش می یابد و به معده فشار می آورد و با عمل هضم تداخل پیدا می کند. در نتیجه سوزش سر دل یا ترش کردن اتفاق می افتد.

نفخ و گاز معده

فشار وارده بر بخش انتهایی روده و سیستم هضم ناکارآمد منجر به نفخ و گاز معده می شود. از این رو، توصیه می شود برای جلوگیری از این اتفاق، 6 وعده غذایی کوچک را در فواصل مساوی بخورید.

سندرم پای بی قرار

شما ممکن است ناراحتی موقتی را در پاهای خود به همراه حس سوزن سوزن شدن تجربه کنید که حرکت دادن پاها را دشوار کند. برای تسکین این درد پاهایتان را ماساژ دهید و بکشید و همچنین مصرف کافیئن را کاهش دهید. پزشک ممکن است برای درمان سندرم پای بی قرار برای شما مکمل آهن تجویز کند.

علائم کشیدگی یا ترک های پوستی

پوست شکم شما کشیده و دچار خارش می شود. شما ممکن است علائم قرمز رنگی روی شکمتان مشاهده کنید که همان ترک های پوستی هستند و به مرور زمان برجسته تر خواهند شد. این ترک ها تا پایان زندگی همراه شما خواهند بود.

سیاتیک

جنین برای این که در وضعیت مناسبی در هنگام زایمان قرار گیرد، به سمت پایین می چرخد. از این رو، سر جنین و رحم در حال رشد شما به عصب سیاتیک فشار اضافی وارد می آورند که منجر به درد در ناحیه کمر، بخش پایینی باسن و پاها می شود و حتی ممکن است این نواحی دچار بی حسی شوند.

حرکات ریتمیک رحم

هنگامی که جنینتان درون رحم شما سکسکه می کند، حرکاتی احساس می شود. برخی مادران در این شرایط احساس خارش کرده اند. این حرکات به پیوند میان مادر و جنین کمک می کند.


تغییرات جنین در هفته بیست و هشتم بارداری

همه دستگاه ها و اندام های اصلی جنین تشکیل شده اند و آماده استفاده هستند. اما برخی از آن ها نیاز به توسعه دارند. از این رو، در ادامه به معرفی تغییرات جنین در هفته بیست و هشتم بارداری می پردازیم.

جنینتان مهارت هایی، مانند: مکیدن، حرکت دادن پاها، راه رفتن، نفس کشیدن، سرفه کردن و سکسکه کردن را به دست آورده است.

شُش های جنینتان برای زندگی در خارج از رحم قوی تر شده اند و بیشتر توسعه یافته اند.

ورنیکس و پرزهای مو مانند برای بهبود ظاهر پوست شروع به ناپدید شدن می کنند.

چین و چروک های مغز جنینتان توسعه می یابد و برجسته تر می شود.

ضربان قلب جنینتان کاهش می یابد و به حدود 140 ضربه در دقیقه می رسد که دو برابر ضربان قلب شماست.

آنزیم ها و فرایندهای غدد درون ریز با سرعت بیشتری توسعه می یابند. غده فوق کلیوی جنین شما آندروژن و استروژن تولید می کنند که هورمون های مادر را برای تولید شیر تحریک می کنند.

جنین شما زمان زیادی را در خواب حرکات سریع چشم (REM) سپری می کند که باعث حرکات بدن می شود.

جنین شما می تواند طاس یا با موهای ضخیم متولد شود.

عضلات جنینتان هم از لحاظ وزن و هم از لحاظ نیرو توسعه می یابد.

جفت رشد می کند و جریان خون در آن برای حمایت از رشد سریع تر جنین در سه ماهه پایانی افزایش می یابد.

چشم ها و مژه های جنینتان توسعه می یابد و می توانند اشک تولید کنند.

جنین شما در هفته بیست و هشتم بارداری به اندازه یک بادمجان است. طول جنینتان تقریباً 37.6 سانتی متر و وزنش حدود 1005 گرم است.

ویراست علمی فائزه محمدی – کارشناس ارشد مشاوره در مامایی

این هیجان انگیز نیست که شما در هفته بیست و نهم بارداری هستید؟ دست ها و پاهای جنینتان رشد می کند و به همان اندازه شکم شما بزرگ تر می شود. شما ممکن است احساس کنید که بدون از هم پاشیدن شکمتان نمی توانید بزرگ تر شوید، اما باید بدانید که بدن شما به اندازه کافی برای حمل جنین انعطاف پذیر است. بر اساس مطالبات بارداری، بدن شما کش می آید. شما همچنین باید بدانید که هر هفته تغییرات ضروری در بدن شما و جنینتان اتفاق می افتد.


تغییرات مادر در هفته بیست و نهم بارداری

در طول هفته بیست و نهم زمانی که می ایستید، پاهایتان زیر شکمتان ناپدید می شود و شما معنای واقعی حاملگی را درک می کنید. در هفته های آینده شکمتان بزرگ تر می شود و جنینتان از هفته بیست و نهم تا روز زایمان دو برابر می شود. به غیر از این تغییرات ظاهری، تغییرات دیگری در بد شما نمایان می شود که در ادامه به معرفی آن ها می پردازیم.

نفس تنگی

از آن جایی که رحم شما به سرعت رشد می کند و به سمت قفسه سینه گسترش می یابد، (حدوداً 10.5 سانتی متر به بالای ناف گسترش می یابد) ممکن است در نفس عمیق کشیدن با مشکل مواجه شوید.

تکرر ادرار و دردهای لگنی

رحم نه تنها به قفسه سینه فشار می آورد، بلکه به سمت پایین (لگن و مثانه) نیز فشار وارد می کند. تکرر ادرار، گرفتگی عضلات پا، درد و تیر کشیدن برای شما پدیده تازه ای نیست.

خشکی و خارش پوست

تغییرات در میزان هورمون ها، موجب خشکی و خارش پوست شما می شود. پوستتان را نخارانید. یک مرطوب کننده خوب می تواند پوست شما را سالم نگه دارد و به جذب آب از طریق پوستتان کمک می کند. خارش های شدید در دوران بارداری می تواند نشانه اختلال کبدی نادری باشد که تحت عنوان کُلستاز بادراری شناخته می شود.

ترشحات سینه

شما ممکن است از این به بعد نیاز به پد سینه داشته باشید، چرا که آغوز ترشح می شود و لباس شما را لک می کند.

نوک پستان تیره تر

ممکن است نوک پستان شما تیره تر شود. رگ های سینه نیز از زیر پوست نمایان می شوند.

عفونت مجاری ادراری

مراقب علائم عفونت مجاری ادراری باشید، چرا که بدن شما در سه ماهه سوم بارداری بیشتر در معرض عفونت مجاری ادراری قرار دارد.

سوزش سر دل

سوزش سر دل یا سوء هاضمه ممکن است شما را در طول روز ناراحت نکند، اما در طول شب شما را بیدار نگه می دارد. لذا از خوردن وعده های غذایی سنگین اجتناب کنید و هر زمان که احساس گرسنگی کردید، وعده های کوچک و سبک مواد غذایی را مصرف کنید.

یبوست و بواسیر

اقدامات ویژه ای را برای مقابله با یبوست و بواسیر که از علائم شایع سه ماهه سوم بادراری است، انجام دهید. میزان مایعات مصرفی و مواد غذایی سرشار از فیبر را افزایش دهید. خوردن ماست به میزان زیادی به مدیریت یبوست و بواسیر کمک می کند.

ناخن های خشک و شکننده

شما ممکن است تغییرات هورمونی را برای ناخن های خشک و شکننده تان که هر ساعت رو به افزایش است، سرزنش کنید. لذا در دوران بارداری مجبور هستید، بیشتر مراقب ناخن هایتان باشید.

افزایش دمای بدن

دمای بدن شما ممکن است به دلیل افزایش حجم خون، کمی افزایش یابد.


تغییرات جنین در هفته بیست و نهم بارداری

جنین شما سالم است و لگد می زند، اما دیگر لگدهای او را مانند بال زدن یک پروانه احساس نمی کنید، بلکه به طور کامل مشت و لگد زدن های او را احساس می کنید. این ضربات می تواند دردناک باشد، اما هر چه این ضربات محکم تر باشد، جنین شما سالم تر و فعال تر است. لازم است بدانید، هنگامی که تمام فضای آزاد موجود در رحم شما اشغال شود، ضربات جنینتان کمتر می شود. لگد زدن های جنینتان را بشمارید، چرا که او یک الگوی حرکتی را توسعه می دهد. هر تغییری که زیاد طول بکشد، باید یک علامت هشدار دهنده باشد. در ادامه به معرفی سایر تغییرات جنین در هفته بیست و نهم بارداری می پردازیم.

جنینتان از بودن در رحم شما لذت می برد، چرا که می تواند بر چشمانش تمرکز کند.

شما ممکن است احساس کنید که جنینتان با صدای بلند می پرد، لذا باید بدانید که او تنها قادر به شنیدن صداها نیست، بلکه به آن واکنش نیز نشان می دهد. اگر شما می توانستید به درون رحم خود نگاه کنید، متوجه می شدید که جنینتان به سمت منبع صدایی که از خارج می آید، سرش را بر می گرداند.

پوست جنینتان از زمانی که وزن کسب کرده است، صاف تر و نرم تر شده است و ورنیکس و پرزهای مو مانند نیز به آرامی ناپدید می شوند. اما شما ممکن است در هنگام تولد اثری از ورنیکس و پرزهای مو مانند در نوزادتان پیدا کنید.

شُش های جنینتان به رشد و بلوغ خود ادامه می دهند. اما آن ها هنوز قادر به نفس کشیدن طبیعی در خارج از رحم شما نیستند.

جنینتان انگشتان و شست هایش را می مکد و برای بازتاب غذا خوردن پس از تولد آماده می شود.

مغز جنینتان در این مرحله تکامل می یابد، از این رو، سرش با سرعت بیشتری رشد می کند.

جنین شما در هفته بیست و نهم بارداری به اندازه یک کدو حلوایی است. طول جنینتان تقریباً 38.6 سانتی متر و وزنش حدود 1150 گرم است.

ویراست علمی فائزه محمدی – کارشناس ارشد مشاوره در مامایی

شما پیش از این، بخش عمده بارداریتان را پشت سر گذاشته اید و اکنون فقط چند هفته دیگر باقی است تا بزرگ ترین عشق زندگی تان پا به جهان بگذارد. کودک شما همه چیز، از جمله، عزت نفس پایین، خستگی، نوسانات خلقی، ناامیدی و اضافه وزن را درست می کند.


تغییرات مادر در هفته سی ام بارداری

اگر نمی توانید منتظر تاریخ زایمانتان باشید، احساس گناه نکنید. این حس بین تمام زنان در مراحل پایانی بارداری مشترک است. این بدان معنا نیست که نمی خواهید جنینتان را در رحم خود تغذیه کنید، بلکه فقط تغییرات شدید جسمانی و عاطفی است که قادر به مقابله با آن نیستید. در ادامه به معرفی سایر تغییراتی که در هفته سی ام بارداری در بدنتان اتفاق می افتد، می پردازیم.

افزایش وزن

ظاهری ترین تغییر، افزایش وزن شماست، اما شما تغییرات قابل توجه دیگری در این هفته مشاهده نمی کنید. شما می توانید هر هفته حدود 450 گرم وزن به دست آورید. از این رو، جنین شما پیش از ورود به جهان، یک جهش رشدی خواهد داشت. شما باید یک رژیم غذایی مغذی و متعادل داشته باشید، چرا که جنینتان اکنون به مواد مغذی بیشتری نیاز دارد.

عفونت استرپتوکوک گروه بی

از عفونت استرپتوکوک گروه بی (یک نوع عفونت باکتریایی) در واژن یا انتهای روده بزرگتان جلوگیری کنید. اگر چه این عفونت برای شما مضر نیست، اما می تواند منجر به عفونت جدی در کودکتان پس از تولد شود.

درد در ناحیه پایینی کمر

با ورزش منظم و قرار گرفتن در وضعیت صحیح، درد در ناحیه پایینی کمرتان را کنترل کنید.

خستگی

اگر شما به راحتی خسته می شوید، هراسان نشوید. خستگی در سه ماهه آخر بارداری شایع است، به خصوص اگر خواب خوبی نداشته باشید.

رویاهای عجیب و غریب

فقط اندازه شکمتان نیست که خواب شما را مختل می کند، بلکه دیدن رویاهای عجیب و غریب نیز می تواند به بی خوابی کمک کند. برخی از دانشمندان معتقدند، اختلال خواب در دوران باردرای موجب می شود، مادر پس از زایمان به راحتی از خواب بیدار شود و از نوزادش مراقبت کند.

دیابت بارداری

سطح قند خون شما ممکن است در دوران بارداری افزایش یابد. نگران نشوید، دیابت بارداری می تواند از طریق رژیم غذایی مناسب و سبک زندگی سالم کنترل شود.

کم خونی

کم خونی وضعیت دیگری است که شما باید مراقب آن باشید. میزان کم هموگلوبین می تواند منجر به کمبود آهن شود، زیرا پروتئین موجود در سلول های قرمز خون حاوی آهن است. کمبود آهن می تواند منجر به مشکلات رشدی در جنینتان شود. از این رو، با پزشک خود مشورت کنید. او ممکن است رژیم غذایی غنی از آهن یا مکمل های آهن را به شما توصیه کند.

تکرر ادرار

با بزرگ شدن جنینتان، به مثانه و سایر اندام های داخلی تان فشار وارد می شود. لذا شما احساس می کنید مثانه تان پُر است. مراجعه به توالت می تواند خسته کننده باشد، اما با دیدن این که تنها مقدار کمی ادرار در مثانه تان بوده است، بیشتر اذیت می شوید. لذا پیش از بیرون آمدن از توالت مثانه تان را به طور کامل تخلیه کنید. این کار به شما کمک می کند تا از مراجعه زود به زود به توالت خلاص شوید و از عفونت مجاری ادراری جلوگیری کنید.

نوسانات خلقی

برای نوسانات خلقی و تغییرات احساسی در سه ماهه سوم بارداری آماده باشید. شما ممکن است به مهارت فرزندپروری خود شک کنید و از خود بپرسید که آیا برای این کار آماده اید. فشارهای عاطفی همچنین ممکن است در طول سه ماهه دوم نیز رخ دهند. این تغییرات در عواطف و احساسات شما در دوران بارداری که به دلیل تغییرات هورمونی رخ می دهند، کاملاً طبیعی هستند. شما در دوران بارداری از لحاظ عاطفی و احساسی حساس تر می شوید و این روش طبیعت برای آماده کردن شما جهت تربیت و عشق بی قید و شرط به کودکتان است.

عدم تمرکز

شما ممکن است شروع به خواندن کتاب مورد علاقه خود کنید، ولی متوجه شوید که بدون فهمیدن آن صفحات را ورق زده اید. شما در سه ماهه سوم به سختی می توانید بر چیزی تمرکز کنید، زیرا ذهن شما تصمیم گرفته است که سرگردان باشد.


تغییرات جنین در هفته سی ام بارداری

شروع به خواندن لالایی کنید. جنینتان حقیقتاً به صدای آرامش بخش شما واکنش نشان می دهد و به خواب می رود. این روش خوبی است تا با چند لالایی با جنینتان آشناتر شوید. او همچنین مشغول تمرین مهارت های دیگری، مانند: مکیدن، تغییر حالات چهره خود و حرکت دادن پاهای خود به اطراف است. در ادامه به معرفی سایر تغییرات جنین در هفته سی ام بارداری می پردازیم.

قابل توجه ترین پیشرفتی که در این مرحله مشاهده می کنیم این است که سیستم عصبی جنینتان به طور قابل ملاحظه ای عملکردهای بدنش را تنظیم می کند. رشته های عصبی در غلافی به نام میلین قرار گرفته اند که به جنین اجازه می دهند، پیام ها را سریع تر منتقل کند.

ظاهر صاف مغز تغییر کرده است و چین و چروک های سطح آن تا آخر عمر ادامه می یابد، توسعه می یابد.

وزن جنینتان افزایش می یابد و لایه های چربی زیر پوستش ظاهر می شوند. بافت چربی چروک های پوست را از بین می برد.

پرزهای مو مانند هنوز در اطراف پوست جنینتان وجود دارد، اگر چه که با گذشت هر هفته به طور چشمگیری کاهش می یابند.

جنینتان به تمرین نفس کشیدن ادامه می دهد. اگر جنینتان در حین سونوگرافی در موقعیت مناسبی باشد، می توانید دیافراگم متحرک او را ببینید. تمرینات تنفس ممکن است منجر به سکسکه در جنینتان شود و شما احساس غلغلک یا لرزش در رحمتان کنید.

اگر دقت کنید، می توانید زمانی که نوزادتان به خواب می رود و یا زمانی را که بیدار می شود، متوجه شوید. هنگامی که جنینتان بیدار است، به شما لگد می زند، هر چند که برای حرکات آزادانه فضای کمی در رحم دارد.

اندام های حسی، قلب، دستگاه گوارش، اندام های دفع کننده، ماهیچه ها و شُش های جنینتان شروع به واکنش نشان دادن به دستگاه عصبی خود مختار می کنند و به طور مستقل عمل می کنند.

جنینتان همچنان به باز و بسته کردن چشمانش ادامه می دهد، گویی که درون رحم شما را بسیار جالب یافته است. وی به نور به طور واضح واکنش نشان می دهد. از طریق سونوگرافی می توانید جنینتان را مشاهده کنید که برای رسیدن و گرفتن پرتوهای نور در رحم شما تلاش می کند. قرار دادن شکمتان در معرض نور ایمن می تواند تمرین خوبی برای چشم های وی باشد. چشم های جنینتان با مژه ها و ابروهای زیبا تزئین می شوند.

از آن جایی که رحم شما فضای کافی ندارد، مقدار مایع آمنیوتیک شروع به کم شدن می کند.

ناخن های جنینتان رشد می کند و تقریباً تا انتهای انگشتانش رسیده اند. در چند روز اول پس از تولد لازم است ناخن های وی را کوتاه کنید تا از خراش دادن صورتش جلوگیری کنید.

جنین شما در هفته سی ام بارداری به اندازه یک کلم است. طول جنینتان تقریباً 39.9 سانتی متر و وزنش حدود 1300 گرم است.

ویراست علمی فائزه محمدی – کارشناس ارشد مشاوره در مامایی

شما در هفته سی و یکم بارداری به سر می برید و جنینتان مشغول حرکت در اطراف شکم شماست. اما این تنها تغییری نیست که در هفته سی و یکم بارداری اتفاق می افتد.


تغییرات مادر در هفته سی و یکم بارداری

تقریباً دو ماه دیگر به زایمان شما مانده است و به زودی جنینتان دنیا را مشاهده خواهد کرد. هنوز برای کامل شدن او و به دنیا آمدنش به زمان نیاز است. در طول این مدت باقی مانده، بدن شما شاهد تغییراتی خواهد بود که در ادامه به معرفی این تغییرات در هفته سی و یکم بارداری، می پردازیم.

افزایش وزن

بدن شما اکنون در معرض تغییرات بزرگی قرار دارد که یکی از آن ها افزایش وزن است. یک زن باردار متوسط، در این مرحله حدود 9 الی 12 کیلو وزن کسب می کند. شما همچنین ممکن است احساس کنید که شکمتان همواره پُر است. علت آن است که رحم شما چند سانتی متر به سمت بالا گسترش یافته است و به اندام های داخلیتان فشار می آورد و آن ها را از مکان اصلیشان دور می کند.

تنگی نفس

حرکت اندام ها از مکان اصلیشان به مکانی دیگر منجر به تنگی نفس می شود. از این رو شما باید تمرینات تنفس را برای مبارزه با تنگی نفس انجام دهید.

تکرر ادرار

رحم همچنین به مثانه نیز فشار می آورد و فضای کمی برای ذخیره ادرار باقی می ماند. در نتیجه شما به طور مکرر به توالت مراجعه می کنید. هنگامی که ادرار می کنید، چند لحظه منتظر بمانید و دوباره سعی کنید. این عمل به شما کمک می کند تا از مراجعه مکرر به توالت اجتناب کنید.

درد در ناحیه پایینی کمر

با بزرگ شدن رحم، فشاری بر ناحیه پایینی کمرتان وارد می شود و باعث ایجاد انحنای غیر طبیعی در کمرتان می شود. اما این تغییرات به وجود آمده باعث می شود که لگن شما شُل شده و فضای مناسبی برای یک زایمان طبیعی راحت به وجود آید.

واریس

هورمون های بارداری و برآمده شدن، جریان خون در رگ ها را افزایش می دهد که می تواند منجر به رگ های واریسی شوند. پیاده روی منظم به حفظ گردش خون و جلوگیری از رگ های واریسی کمک می کند.

شُل شدن مفاصل

آیا اشیا از دستتان می افتند و یا اغلب احساس خستگی می کنید؟ هورمون های بارداری مفاصل و رباط های شما را شُل می کنند و باعث عدم تعادل شما می شوند. برای اجتناب از این حوادث، در حین انجام کارها، راه رفتن بر یک سطح لغزنده و یا در حمام، دقت بیشتری به خرج دهید و کمتر فعالیت کنید.

گرفتگی عضلات

شما ممکن است ناراحتی بیشتری را به خصوص در هنگام خواب تجربه کنید. لذا در هنگام خواب یک بالش را بین دو زانویتان و زیر شکمتان قرار دهید و اگر گرفتگی عضلات پا شما را در شب از خواب بیدار می کند، سعی کنید روی یک سطح سرد و خنک بایستید. میزان کم کلسیم و منیزیم نیز منجر به گرفتگی عضلات پا می شود. شما ممکن است به مشاوره با یک پزشک نیاز داشته باشید تا میزان مکمل های مصرفیتان را مدیریت کند.

فراموش کاری

آیا اخیراً چیزهایی را فراموش می کنید؟ استرس حمل یک جنین در شکمتان به همراه فقدان خواب می تواند شما را خسته کند. مغز کُند می شود و شما چیزها را فراموش می کنید. با نوشتن چیزها و یادآوری آن ها در تلفن همراهتان فراموش کاریتان را مدیریت کنید.

انقباضات براکستون هیکس

انقباضات براکستون هیکس در طول هفته 31 بارداری شایع هستند. این انقباضات که انقباضات تمرینی نیز نامیده می شوند، بی ضرر و بدون درد هستند.

ترشحات واژن

ترشحات سفید مخاط مانند در طول سه ماهه سوم شایع هستند. این ترشحات تا زمانی که زیاد نشده و همراه با خونریزی شدید نیست، طبیعی است.

سوزش سر دل

هنگامی که جنین درون شکمتان برای کسب فضای بیشتر به شما فشار می آورد، سوزش سر دل یک اتفاق طبیعی است. پزشکان برای مقابله با سوزش سر دل، آنتی اسید تجویز می کنند و از شما می خواهند که مراقب رژیم غذاییتان باشید. لذا برای جلوگیری از ترش کردن از مواد غذایی اسیدی و چرب پرهیز کنید.

یبوست

یبوست نیز یکی دیگر از مشکلات شایع در طول هفته 31 بارداری است. لذا برای جلوگیری از یبوست، میزان فیبر و آب مصرفیتان را افزایش دهید.

تورم

آیا برای پوشیدن کفش های قدیمی خود با دشواری مواجه هستید؟ آیا دست ها و پاهایتان دچار تورم شده است؟ تورم در دوران بارداری بسیار شایع است. تورم از هفته 27 بارداری شروع می شود و تا زمان تولد نوزاد باقی می ماند. نوشیدن آب فراوان و حذف مواد غذایی شور، تورم را مدیریت می کند.


تغییرات جنین در هفته سی و یکم بارداری

در هفته 31 بارداری، جنین شما در میانه یک جهش رشدی است و خیلی سریع به قد و وزن زمان تولدش نزدیک می شود. جنین شما درون شکم شما بسیار حرکت می کند، ضربه می زند. همه این حرکات، احتمالاً شما را در شب بیدار نگه می دارد، اما این ها نشانه هایی هستند مبنی بر این که جنینتان فعال و سالم است. در ادامه به معرفی تغییرات جنین در هفته سی و یکم بارداری می پردازیم.

مغز، چشم ها و گوش های جنینتان به طور کامل تکامل یافته است و او می تواند به صدا و نور واکنش نشان دهد. به همین دلیل است، هنگامی که برای او آواز می خوانید، او واکنش نشان می دهد. پزشکان اغلب به مادران باردار توصیه می کنند که از صداهای بلند در طول سه ماهه سوم پرهیز کنند، چرا که این صداها ممکن است جنین را ناراحت کند.

جنینتان اکنون موهای پرز مانندی را که در روزهای اول بارداری بدنش را پوشانده بودند، از دست می دهد. اکنون موهای سر وی رشد کرده اند.

جنینتان علاوه بر حرکت به اطراف، سرش را از یک طرف به طرف دیگر می چرخاند، سکسکه می کند و انگشت شستش را می مکد.

دست ها و پاهای جنینتان در حال رشد و توسعه است و متناسب با سایر اعضای بدنش است. ناخن دست ها و پاها نیز توسعه یافته اند. در حقیقت، جنین ها گاهی درون رحم خودشان را می خارانند.

مثانه نیز در کنار سایر اندام ها رشد می کند. جنین شما روزانه درون مایع آمنیوتیک حدود دو پیمانه ادرار می کند. مایع آمنیوتیک در این مرحله بسیار مهم است و وجود مایع بسیار زیاد نشان دهنده این است که جنینتان به درستی آن را نمی بلعد و اگر مایع بسیار کم باشد، می تواند به این معنا باشد که جنینتان به درستی ادرار نمی کند. پزشکان شکم را اندازه گیری می کنند تا ببینند آیا مشکلی وجود دارد یا خیر.

مغز استخوان جنینتان در حال رشد است و به تولید سلول های قرمز خون کمک می کند.

سیستم گوارش و شُش های جنینتان تقریباً توسعه یافته اند.

جنین شما به اندازه کافی بزرگ شده است تا الگوی خوابش را شکل دهد. هنگامی که او فعال است، به اطراف ضربه می زند و هنگامی که ساکت است، خوابیده است.

جنین شما در هفته سی و یکم بارداری به اندازه یک نارگیل است. طول جنینتان تقریباً 41.1سانتی متر و وزنش حدود 1500 گرم است.

ویراست علمی فائزه محمدی – کارشناس ارشد مشاوره در مامایی

سه ماهه سوم بارداری، از هفته بیست و نهم تا هفته چهلم را شامل می شود که بخش مهمی از دوران بارداری است، زیرا جنین بالغ و آماده ورود به دنیا می شود. از آن جایی که شما در هفته سی و دوم و سه ماهه سوم بارداری هستید، باید بسیار مراقب خود باشید. این یک مرحله حیاتی است، در طول این مرحله نوزاد شما رشد می کند و همه اندام های ضروری اش توسعه می یابد و برای زندگی خارج از رحم آماده می شود. 


تغییرات مادر در هفته سی و دوم بارداری

در هفته سی و دوم بارداری، بدن شما رشد می کند تا از جنین متولد نشده تان حمایت کند. در این هفته، تورم دست ها و پاها، یبوست، حالت تهوع و استفراغ، گرفتگی عضلات و بسیاری تغییرات دیگر ادامه می یابد. در ادامه به معرفی برخی از تغییرات مادر در هفته سی و دوم بارداری، می پردازیم.

سینه های سفت و متورم

سینه ها و نوک پستان های سفت و متورم، نوزاد شما را قادر می سازد تا به راحتی از شیر مادر تغذیه کند.

نوسانات خلقی

با رشد و توسعه جنینتان، اضطراب و نوسانات عاطفی در شما آشکار می شود.

تیرگی نوک پستان ها

آرئول ها یا پوست اطراف نوک پستان از هفته هشتم بارداری تیره تر می شوند. در طول هفته سی و دوم، نوک پستان هایتان ممکن است سفت شوند.

تنگی نفس و سوزش سر دل

رحم شما روز به روز بزرگ تر می شود و ممکن است مشکلات تنفسی برای شما به وجود آورد. مشکلات تنفسی طبیعی است، زیرا رحم بزرگ شده، به دیافراگم فشار وارد می کند و از این رو شما احساس خفگی می کنید. شما همچنین دچار سوزش سر دل خواهید شد.

افزایش میزان خون

پس از گذشت سی و دو هفته از بارداری، میزان خون بدن شما 40 الی 50% افزایش می یابد. افزایش میزان خون از شما و جنینتان حمایت می کند و همچنین خونی را که در طول زایمان از دست خواهید داد، جبران می کند.

تغییرات فیزیولوژیک و روانی

بدن شما در دوران بارداری، انواع مختلفی از تغییرات فیزیولوژیک و روانی را تجربه می کند. این تغییرات می تواند شامل تغییرات قلب و عروق، تغییرات سوخت و ساز و تنفس، تغییرات هماتولوژیک یا کلیوی باشد. این تغییرات نسبتاً عادی هستند و جای نگرانی نیست. اما اگر در هنگام مقابله با این تغییرات احساس ناراحتی کردید، با پزشک خود مشورت کنید و از توصیه های او پیروی کنید. 


تغییرات جنین در هفته سی و دوم بارداری

در هفته 32 بارداری، پوست جنین شما صاف تر و نرم تر شده است و آماده ورود خود به دنیا است. در ادامه به معرفی تغییرات جنین در هفته سی و دوم بارداری می پردازیم.

شُش های جنینتان در حال توسعه هستند، اما توسعه کامل قلب و شُش های جنینتان درست پیش از تولد اتفاق می افتد. جنین شما با استنشاق مایع آمنیوتیکی که وی را در بر گرفته است، شُش هایش را تمرین می دهد.

اگر جنینتان پسر باشد، تا هفته 32، بیضه هایش از شکمش به کیسه بیضه می آیند.

جنینتان در این هفته مستعد افزایش وزن است. هفته 32 بارداری، مرحله پایانی است، از این رو، شما باید بیشتر مراقب خودتان و جنینتان باشید. مرحله پایانی بلوغ جنین، مرحله ایست که بدن و اندام های جنینتان به طور کامل توسعه می یابد. از این رو، شما باید به طور مناسب غذا بخورید و رژیم غذایی خوبی را رعایت کنید.

در این هفته، ناخن های دست و پای جنینتان توسعه می یابد و اسکلت وی کامل می شود. با این وجود، استخوان های جنینتان نرم و انعطاف پذیر است. از این رو، باید در حین حرکت بیشتر مراقبت کنید.

یک لایه چربی زیر پوست جنینتان ایجاد می شود.

جنینتان چشم هایش را باز می کند و تمرین تنفس می کند.

جنین شما در هفته سی و دوم بارداری به اندازه یک سیب زمینی بزرگ است. طول جنینتان تقریباً 42سانتی متر و وزنش حدود 1700 گرم است.

ویراست علمی فائزه محمدی – کارشناس ارشد مشاوره در مامایی

آیا به نظرتان زمان ایستاده است؟ آیا احساس می کنید بارداریتان کش می آید؟ نگران نباشید، اکثر مادرانی که در ماه هشتم بارداری هستند، چنین احساسی دارند. این موضوع فقط چند هفته طول می کشد و شما به زودی نوزاد خود را در آغوش می گیرید. اما پیش از آن باید با تغییراتی که در این هفته در بدنتان اتفاق می افتد، آشنا شوید.


تغییرات مادر در هفته سی و سوم بارداری

از مراجعه های مکرر به توالت گرفته تا ناراحتی در هنگام خواب، یک مادر باردار طیف وسیعی از عواطف و احساسات را تجربه می کند. از این رو، در ادامه به معرفی برخی از تغییرات مادر در هفته سی و سوم بارداری، می پردازیم.

بی خوابی

بی خوابی یک مشکل شایع در دوران بارداری است، اما این مشکل در سه ماهه سوم بیشتر آشکار می شود. تغییرات هورمونی، اضطراب نزدیک بودن زمان تولد، تکرر ادرار، سوء هاضمه، گرفتگی عضلات پا و افزایش ناراحتی حمل یک شکم بزرگ، دلایل احتمالی بی خوابی هستند. ایجاد یک روال معمول خواب به شما کمک می کند تا بهتر بخوابید. برای مثال: یک حمام آب گرم، نوشیدن یک لیوان شیر، گوش دادن به یک موسیقی آرامش بخش. برای جلوگیری از سوزش سر دل و ناراحتی، درست پیش از خواب چیزی نخورید و نیاشامید. از نوشیدن چای، قهوه و سایر نوشیدنی های حاوی کافئین پرهیز کنید، چرا که آن ها شما را بیدار نگه می دارند.

رشد سریع ناخن ها و موها

آیا ناخن هایتان سریع تر از معمول رشد می کند؟ آیا موهایتان ضخیم تر از معمول شده است؟ این تغییرات ناشی از ترشح هورمون استروژن است که به رشد جنینتان کمک می کند. در طول بارداری، استروژن از جفت و تخمدان ها ترشح می شود. این هورمون به جنینتان کمک می کند تا اندام های حیاتی، مانند: کبد، کلیه و … توسعه یابند و شما را برای شیردهی آماده می کنند. استروژن همچنین مسئول نوسانات خلقی شما در سه ماهه سوم است.

بی حسی دست و انگشتان

شما ممکن است احساس سوزن سوزن شدن در انگشتانتان داشته باشید یا دست ها و مچ هایتان اغلب بی حس شوند. سندرم تونل کارپال مچ دست در میان زنان در سه ماهه سوم شایع است. تورم و حبس مایع در دست ها، فشار را روی عصب مدیان افزایش می دهد و موجب بی حسی انگشتان و دست ها می شود. لذا برای جلوگیری از بی حسی دست ها و انگشتانتان، در هنگام خواب دستتان را روی یک بالش قرار دهید.

بیرون زدگی ناف

با بزرگ شدن رحم، شکمتان نیز بزرگ می شود و این اتفاق باعث می شود نافتان بیرون بزند. این امر طبیعی است، اما نمی توانید کاری انجام دهید. نگران نباشید، چرا که پس از زایمان نافتان به طور خودکار به جای اولش باز می گردد.

فراموش کاری

اگر چیزهایی را فراموش می کنید، نگران نباشید، این روش طبیعت برای آماده کردن شما جهت مادر بودن است. بخشی از مغز که با مهارت های عاطفی سر و کار دارد، در میان مادران باردار فعال تر می شود تا به آن ها کمک می کند تا با کودکانشان ارتباط بر قرار کنند. علی رغم همه این هیجانات، توانایی یک مادر باردار جهت تمرکز بر روی چیزها کاهش می یابد. اما این مرحله موقتی است و چند ماه پس از زایمان همه چیز به حالت عادی باز می گردد. تنها راهی که شما می توانید با این وضعیت مقابله کنید، این است که آرام باشید و سختگیری نکنید. چیزهای مهم را روی یک کاغذ یادداشت کنید و آن را جایی بگذارید که به راحتی ببینید و آن را در تلفن همراهتان یادآوری کنید. و از همه مهم تر، کارها و تعهدات شخصیتان را کاهش دهید.

عدم تعادل

آیا اغلب اشیا را رها می کنید و یا در هنگام راه رفتن سکندری می خورید؟ کمبود خواب و خستگی پایدار موجب این وضعیت در شما می شود. هیچ راهی برای جلوگیری از این اتفاق وجود ندارد، مگر این که احتیاط بیشتری به خرج دهید.

تنگی نفس

گسترش مداوم شکم شما، به همه اندام های داخلیتان، از جمله شُش ها فشار وارد می کند. فعالیت های ساده، مانند: بالا رفتن از پله ها یا پیاده روی، سخت می شود. خوشبختانه، جای نگرانی نیست. تنگی نفس یک علامت شایع در زنان باردار است و به جنین ضرر نمی رساند. هنگامی که دچار تنگی نفس شدید، تا جایی که می توانید صاف بایستید. این کار فضای بیشتری را در اختیار شُش هایتان قرار می دهد و به شما اجازه می دهد که به راحتی نفس بکشید.

انقباضات براکستون هیکس

انقباضات براکستون هیکس یا دردهای کاذب از ماه هشتم بارداری به بعد شایع هستند. این انقباضات گاهی بدون درد و گاهی دردناک هستند. بر خلاف زایمان واقعی، دهانه رحم گشاد نمی شود و انقباضات قوی تر نمی شوند. این انقباضات پس از مدتی فروکش می کنند. اما اگر درد افزایش یابد و یا طولانی شود، بهتر است با پزشکتان تماس بگیرید.

دردهای شکمی

دردهای شکمی در هفته 33 بارداری شایع هستند. رباط هایی که از رحم حمایت می کنند، به طور مداوم برای جا دادن به رحم کش می آیند. از این رو، دردی دو طرف شکم شما را در بر می گیرد. دردهای شکمی نباید موجب نگرانی شما شود، مگر این که همراه با تب یا خونریزی باشد.


تغییرات جنین در هفته سی و سوم بارداری

 

در هفته 33 بارداری، جنینتان به سرعت رشد می کند. چربی هایی زیر پوستش تشکیل می شود و اسکلتش به آرامی سخت می شود، اگر چه هنوز به طور کامل توسعه نیافته است. در ادامه به معرفی تغییرات جنین در هفته سی و سوم بارداری می پردازیم.

در ماه هشتم، چشم های جنینتان به طور کامل توسعه یافته است و می تواند نور را جذب کند. در حقیقت، جنینتان می تواند تفاوت بین روز و شب را تشخیص دهد. در پاسخ به نور، ضربان قلبش سریع تر از حد طبیعی می شود. یک نور کم وات را به شکمتان بتابانید و تکان خوردنش را در واکنش به این امر مشاهده کنید.

جنینتان کم و بیش برای زندگی در خارج از رحم آماده است. رسوبات چربی در پوست او چین و چروک ها و قرمزی پوست را کمتر نمایان می کند. به عبارت دیگر پوست وی به دلیل وجود چربی های زیر پوست، از قرمز به صورتی روشن تبدیل می شود.

گوش های جنینتان همچنان در حال توسعه هستند.

اگر چه شُش های جنینتان در حال توسعه است، اما بلوغ آن ها دور نیست. او به تمرین نفس کشیدن می پردازد تا بتواند در دنیای بیرون زنده بماند.

کلیه های جنینتان اکنون توسعه یافته اند.

استخوان های جنینتان در حال سفت شدن هستند. اما به طرز شگفت آوری، جمجمه نرم باقی می ماند تا در هنگام زایمان راحت عبور کند.

جنین شما به سرعت در حال رشد است و فضای کافی برای او وجود ندارد. در نتیجه، او به فعالی قبل نخواهد بود. اما ضربات او همچنان ادامه خواهد داشت.

به طور ایده آل، در هفته 33، سر اکثر جنین ها به سمت لگن و دهانه رحم می چرخد. این اتفاق در میان مادرانی که اولین فرزندشان را باردار هستند، شایع است.

جنین شما در هفته سی و سوم بارداری به اندازه یک آناناس است. طول جنینتان تقریباً 43.7سانتی متر و وزنش حدود 1900 گرم است.

ویراست علمی فائزه محمدی – کارشناس ارشد مشاوره در مامایی

فقط چند هفته دیگر زمان باقی است تا نوزادتان را در آغوش بگیرید. اما پیش از این که این لحظه سرشار از لذت و شادی فرا برسد، بهتر است بدانید چه تغییراتی در بدن خودتان و جنینتان رخ می دهد.


تغییرات مادر در هفته سی و چهارم بارداری

اکثر تغییراتی که از هفته های قبل تجربه کرده اید، ادامه می یابند و بدتر می شوند. انقباضات کاذب افزایش می یابند و شما را ناراحت می کنند. در ادامه به معرفی برخی از تغییرات مادر در هفته سی و چهارم بارداری، می پردازیم.

سوزش سر دل

اگر چه سوزش سر دل در تمام دوران بارداری با شما باقی می ماند، اما این شرایط هنگامی که شما به ماه هشتم نزدیک می شوید، بدتر می شود. نه تنها رحم در حال رشد به شکمتان فشار می آورد، بلکه ماهیچه های اطراف مری نیز شُل می شوند و این امر منجر به ترشح بیش از حد اسید می شود. متاسفانه، شما نمی توانید از شر این شرایط خلاص شوید، اما می توانید آن را کنترل کنید. از غذاهای تند و چرب پرهیز کنید و به فست فودها نه بگویید. بین غذا آب ننوشید و اگر باید آب بنوشید، جرعه جرعه بنوشید. 3 وعده در روز نخورید و هر وعده را به بخش های کوچک تر تقسیم کنید. آخرین وعده غذاییتان را حداقل 2 ساعت قبل از خواب بخورید. افزایش وزن در دوران بارداری نیز منجر به سوزش سر دل می شود. لذا اگر بیش از حد معمول افزایش وزن داشته اید، به تمرینات سبک بپردازید.

یبوست و هموروئید

یبوست معمولاً در سه ماهه سوم رخ می دهد. هورمون های بارداری، ماهیچه های اطراف روده ها را شُل می کنند و لذا بدن شما برای هضم غذا با دشواری رو به رو می شود. علاوه بر هورمون ها، رشد مداوم رحم به روده ها فشار می آورد و فضای کمی برای عملکرد موثر آن باقی می ماند. مکمل های آهن نیز به ایجاد این مشکل کمک می کنند. متاسفانه این مشکل تا زمان زایمان طول می کشد. پس از آن همه چیز به حالت عادی بر می گردد. گاهی اوقات، یبوست می تواند منجر به هموروئید (متورم شدن رگ های اطراف مقعد) شود. هموروئید بسیار دردناک و ناراحت کننده است. برای جلوگیری از یبوست، مواد غذایی غنی از فیبر (غلات، سبزیجات برگدار، میوه های تازه و خشک) بخورید. از مواد غذایی، مانند: پاستا، آرد سفید و برنج پرهیز کنید. به جای 3 وعده غذایی بزرگ، 6 وعده غذایی کوچک بخورید تا مانع از احساس نفخ شود. به میزان فراوان آب بنوشید. شما حداقل باید روزی 8 الی 10 لیوان کامل مایعات بخورید تا به هضم غذا کمک کنید. میوه هایی مانند: کیوی و آلو به عنوان ملین عمل می کنند. شما همچنین می توانید آب گرم بنوشید تا حرکات روده را تحریک کنید. تمرینات کگل (ورزشی برای تقویت عضلات لگنی) نیز می تواند به رفع یبوست کمک کند.

بدن درد

هورمون های استروژن و ریلاکسین به رباط های شما کمک می کنند تا شُل شوند. آن ها همچنین به پاها، زانوها و باسن و کمرتان فشار وارد می کنند. شما می توانید از این دردها اجتناب کنید. لذا بدن خود را با ایستادن های طولانی مدت یا بلند کردن اشیای سنگین خسته نکنید. یک کیسه آب گرم یا یک حوله داغ، چندین بار در روز در ناحیه درد قرار دهید. اما یخ را بیش از 20 دقیقه در ناحیه درد قرار ندهید، زیرا یخ می تواند به اعصاب آسیب بزند.

انقباضات براکستون هیکس

با شروع نیمه دوم بارداری، ماهیچه های اطراف رحم سفت می شوند و حدود 30 الی 60 ثانیه منقبض می شوند. این انقباضات تنها در حدود ماه هشتم بدتر می شوند. آن ها دهانه رحم شما را گشاد و آماده زایمان می کنند. انقباضات براکستون هیکس زمانی اتفاق می افتد که مادر یا جنین فعال باشند و یا زمانی که کسی شکم شما را لمس می کند. این انقباضات مداوم نیستند و شدت نمی یابند. هنگامی که این انقباضات را تجربه می کنید، سعی کنید موقعیت خود را تغییر دهید و یا دوش آب گرم بگیرید. نوشیدن آب نیز به کنترل این انقباضات کمک می کند.

تورم

دست ها و پاهای متورم در هفته 34 بارداری بدتر می شوند. حلقه ازدواج و کفشتان دیگر اندازه تان نیستند. برای تسکین تورم، پاهایتان را بالاتر از قلب خود قرار دهید. لباس های تنگ نبوشید و در هنگام نشستن، پاهایتان را روی هم نیندازید.


تغییرات جنین در هفته سی و چهارم بارداری

جنینتان به سرعت به رشد خود ادامه می دهد. او اکنون اکثر شکم شما را اشغال کرده است و همانند قبل تکان نمی خورد. در ادامه به معرفی تغییرات جنین در هفته سی و چهارم بارداری می پردازیم.

اگر جنینتان تا به حال در لگنتان قرار نگرفته باشد، این اتفاق در این هفته رخ می دهد. این فرایند به وسیله شکمتان که به پایین و جلو آمده است، مشخص می شود. در حالی که از سوزش سر دل شما تسکین می یابد، مراجعه شما به توالت بیشتر از قبل خواهد شد. سر اکثر نوزادان در هفته 34 در ناحیه لگن قرار می گیرد. اما اگر این فرزند دوم شماست، این فرایند می تواند دیرتر رخ دهد.

اندام های داخلی جنین شما در حال توسعه هستند. کیسه های هوایی درون شُش های جنینتان اکنون با مواد شیمیایی که به تنفس نوزادتان بلافاصله پس از تولد کمک می کنند، پوشانده شده است.

رفتار جنین شما دیگر مانند قبل نامنظم نیست. او الگوی خواب معینی دارد. او دیگر به فراوانی قبل ضربه نمی زند، اما ضربات او قوی تر از قبل است.

مغز جنین شما به طور کامل بسته نشده است. مناطق خاصی وجود دارد که استخوان های جمجمه وی متصل نشده اند. استخوان جمجمه به طور کامل توسعه نیافته است. سر همانند یک الماس است و کمی به سمت جلو می باشد. این وضعیت به جنینتان کمک می کند تا در هنگام زایمان به راحتی بیرون بیاید.

لایه های چربی زیر بدن جنین، به وی اجازه می دهد تا با محیط بیرون انطباق یابد.

تقریباً همه جنین ها آماده بیرون رفتن از رحم هستند، اما آن ها هنوز نوزادان نارس هستند.

اگر جنین شما پسر است، بیضه هایش توسعه یافته اند و از شکم به کیسه بیضه راه یافته اند.

ناخن های دست و پای جنینتان به طور کامل توسعه یافته اند.

موهای جنینتان به رشد خود ادامه می دهند. رنگ موی او به رنگ موی والدینش یا خاندانش می رود.

ورنیکس که یک ماده کرم مانند است و از پوست جنین برای جلوگیری از چروک شدن محافظت می کند،  در اطراف پوست جنین ضخیم تر می شود.

جنین شما در هفته سی و چهارم بارداری به اندازه یک گرمک است. طول جنینتان تقریباً 54 سانتی متر و وزنش حدود 2100 گرم است.

ویراست علمی فائزه محمدی – کارشناس ارشد مشاوره در مامایی

تنها یک ماه دیگر به زایمان شما باقی مانده است و احتمالاً تا به حال یکی از احساسات سردرگمی، اضطراب، هیجان و یا وحشت را تجربه کرده اید. اگر بارداریتان به نظر بی پایان به نظر می رسد و یا اگر می خواهید از سلامت و امنیت جنینتان باخبر شوید.


تغییرات مادر در هفته سی و پنجم بارداری

در ماه آخر بارداری شما باید زمان های مراجعه به پزشکتان را به منظور نظارت بر رشد جنینتان از ماهی یک بار با هفته ای یک بار جایگزین کنید. پزشک شما ممکن است در کنار بررسی دهانه رحمتان، میزان اضافه وزنتان را بررسی کند. در ادامه به معرفی برخی از تغییرات مادر در هفته سی و پنجم بارداری، می پردازیم.

تکرر ادرار

اندام های داخلی شما، مانند: مثانه و شُش ها تحت فشار زیادی قرار دارند تا بتوانند در کنار رحم در حال گسترش جا بگیرند. ظرفیت مثانه برای نگهداری ادرار کاهش می یابد و این بدین معنی است که شما دیگر نمی توانید مدت زیادی کنترل ادرار خود را داشته باشید. اگر سر جنینتان به سمت پایین حرکت کند، مراجعه شما به توالت بیشتر از همیشه خواهد بود. راه هایی وجود دارد که می تواند مراجعه شما به توالت را کاهش دهد. ورزش کگل باعث تقویت عضلات لگن می شود و به کنترل بی اختیاری ادرار کمک می کند. با این حال مصرف مایعات را قطع نکنید. شما باید به منظور جلوگیری از یبوست و تورم، مقدار فراوانی آب بنوشید. نوشیدن آب همچنین به کودکتان کمک می کند تا مواد مغذی را از سلول های خونی جذب کند.

سوزش سر دل

متاسفانه سوزش سر دل تا زمانی که نوزاد به دنیا بیاید، همراه شما است. رحم در حال گسترش، نه تنها بر مثانه فشار می آورد، بلکه معده تان را تحریک می کند و باعث سوزش سر دل شما می شود. عضلاتی که مانع از ورود مواد گوارش شده به مری می شوند، هم اکنون شُل شده و لذا سوزش سر دل اتفاق می افتد. خوشبختانه این مشکل موقتی است و پس از زایمان ناپدید می شود. اما راه هایی وجود دارد که این مشکل را کنترل و درمان کنید. برای مثال: از خوردن مواد غذایی تند و پُر چرب که باعث سوزش سر دل می شود، امتناع کنید. کافئین باعث اسیدی شدن معده می شود، لذا آن را با قرص نعنا مصرف کنید. قبل و بعد از غذا آب فراوان بنوشید، اما در طول غذا از نوشیدن آب پرهیز کنید. لباس های راحت بپوشید و بدنتان اجازه دهید نفس بکشد. حداقل دو ساعت پیش از خواب غذا بخورید و به معده تان اجازه دهید غذا را هضم کند. هیچ وعده غذایی را از دست ندهید، زیرا معده خالی ممکن است باعث اسیدی شدن و سوزش سر دل شود.

یبوست و هموروئید

رحم در حال گسترش به روده نیز فشار می آورد و اجازه نمی دهد که روده به طور موثر عمل کند. مکمل های آهن نیز به این مشکل کمک می کنند. هورمون های بارداری نیز که عضلات اطراف لگن را شُل می کنند، مسبب این وضعیت هستند. این وضعیت طبیعی است و جای هیچ نگرانی نیست، اما اگر آن را به موقع درمان نکنید، ممکن است منجر به هموروئید شود. مصرف زیاد مواد غذایی غنی از فیبر، مانند: غلات کامل و میوه ها برای تسکین این درد موثرند. آب کیوی نیز یک مُسهل موثر است. نوشیدن مقادیر فراوان آب به حرکت سیستم گوارشتان کمک می کند. مایعات گرم نیز حرکات روده را تحریک می کند. محصولات پروبیوتیک نیز به رفع این وضعیت کمک می کنند.

تورم مچ پا و پاها

آیا تورم مچ پا و پاهایتان شما را آزار می دهد؟ رحم در حال گسترش به رگ های لگن فشار می آورد و مانع از جریان یافتن خون از پاها به قلب می شود. رگ ها مایعات را به داخل مچ پا و پاهای شما هُل می دهند و موجب تورم می شوند. این وضعیت در سه ماهه سوم بارداری، به خصوص هنگامی که جنین در دهانه رحم قرار می گیرد، بسیار شایع است. این وضعیت در اواخر روز بدتر می شود. تورم نباید مایه نگرانی شما باشد، مگر این که در صورت و اطراف چشم هایتان باشد و یا دست ها و پاهایتان به طور غیر معمولی متورم شوند. در این صورت فوراً به پزشکتان مراجعه کنید تا احتمال مسمومیت بارداری (پره اکلامپسی) را رد کند. برای جلوگیری از تورم، پاهایتان را تا حد امکان بالا بگیرید. به یاد داشته باشید، هر زمان که می توانید پاهایتان را بکشید و مچ پایتان را بچرخانید. کفش های راحتی بپوشید که پاهایتان را جمع نمی کند. و مهم تر از همه این که آب فراوان بنوشید. پاهایتان پس از زایمان و هنگامی که تمام مایعات اضافی از بدنتان حذف شود، به اندازه طبیعی باز می گردد.

درد در ناحیه پایینی کمر

همان طور که جنین رشد می کند، سایر اندام های داخلی راه را برای گسترش رحم باز می کنند که این امر موجب درد در ناحیه پایینی کمر می شود. اضافه وزن به دست آمده، احساس ناراحت کننده و ناخوشایندی به شما می دهد. تغییرات هورمونی بدن نیز به این مشکل کمک می کند. به طوری که عضلات لگن را شُل و آماده زایمان می کنند. این هورمون ها همچنین عضلات اطراف ستون فقرات را شُل می کنند و لذا منجر به کمر درد می شوند. برای تسکین کمر درد، از پوشیدن کفش های پاشنه بلند و خوابیدن به پشت اجتناب کنید. اگر کمر درد همچنان ادامه داشت، از پزشکتان بخواهید که آیا می تواند داروهای ضد درد تجویز کند یا خیر.

حرکت سر جنین به سمت پایین

در حدود هفته های 34 الی 36، سر جنین ها به سمت پایین قرار می گیرد. به عبارت دیگر سر آن ها به سمت کانال تولد می چرخد. این اتفاق اغلب در بارداری های اول رخ می دهد. در مراحل اولیه بارداری زمانی که فضای کافی برای حرکت جنین وجود دارد، احتمال کمی وجود دارد که سر جنین رو به پایین قرار گیرد. اما با بزرگ شدن جنین، رحم شما کوچک به نظر می رسد. بنابراین، جنین به سمت موقعیت راحت تر حرکت می کند. در بارداری های بعدی، رحم برای جا دادن جنین در خود، کش می آید. گاهی اوقات جنین درست پیش از زایمان به سمت پایین می چرخد. هنگامی که دو قلو  باردار باشید، ممکن است هر دو و یا یکی از جنین ها به سمت پایین نچرخند. اگر پزشک پیش بینی کند که سر جنین به سمت بالا است، ممکن است عمل سزارین را پیشنهاد کند.


تغییرات جنین در هفته سی و پنجم بارداری

همان طور که پیش از این گفتیم، جنین شما به دلیل فضای کمی که در اختیار دارد، مانند قبل لگد نمی زند، اما هنگامی که ضربه می زند، مانند یک حرفه ای این کار را انجام می دهد. در ادامه به معرفی تغییرات جنین در هفته سی و پنجم بارداری می پردازیم.

در سه ماهه سوم بارداری، جنین ها بیشترین میزان وزن را، یعنی حداقل یک چهارم کیلو در هر هفته به دست می آورند. جنین شما به ساختن چربی، به خصوص در اطراف شانه هایش ادامه می دهد. در هفته 35، جنین شما حدود 15% چربی دارد. زمانی که او آماده به دنیا آمدن می شود، میزان این چربی ها به حدود 30% افزایش می یابد. چربی ها چین چروک پوست را از بین می برند و نوزاد را در خارج از رحم گرم نگه می دارند. افزایش وزن به جنین کمک می کند تا سرش را به سمت پایین حرکت دهد.

در هفته 35 بارداری، رشد جنینتان، به جز چند اندام داخلی، مانند: شُش ها که هنوز به حد بلوغ نرسیده اند، تقریباً کامل شده است. مغز جنین نیز به سرعت به توسعه خود ادامه می دهد. کلیه هایش به طور کامل توسعه یافته اند، در حالی که کبد شروع به کار کرده است. جنینتان در حال تمرین چشمک زدن است. گوش هایش به طور کامل تشکیل شده است و کار می کنند، احتمالاً به همین دلیل است که هنگامی که صحبت می کنید، جنینتان به طور هیجان زده ضربه می زند. جنینتان همچنین به ریختن ورنیکس و موهای پرز مانند ادامه می دهد.

جنین شما در هفته سی و پنجم بارداری به اندازه یک طالبی است. طول جنینتان تقریباً 46.2 سانتی متر و وزنش حدود 2400 گرم است.

ویراست علمی فائزه محمدی – کارشناس ارشد مشاوره در مامایی

شما در ماه آخر بارداری به سر می برید و تمایل دارید کم کم خانه را برای ورود نوزاد کوچکتان آماده کنید. اما در تمیز کردن زیاد به خود فشار نیاورید.


تغییرات مادر در هفته سی و ششم بارداری

در هفته 36، بدن شما تقریباً آماده زایمان است. اکثر نوزادان بین هفته های 37 الی 40 به دنیا می آیند. از لحاظ جسمانی، جنین در ناحیه لگن قرار گرفته و آمده تولد است، اما از لحاظ احساسی، این آمادگی هنوز وجود ندارد. در ادامه به معرفی برخی از تغییرات مادر در هفته سی و ششم بارداری، می پردازیم.

بی اختیاری ادرار

مراجعه شما به توالت بیشتر از همیشه است. در هفته 36 بارداری، اکثر جنین ها در ناحیه لگن قرار می گیرند. فشار بیش از حد به مثانه بدین معناست که ادرار نمی تواند مانند سابق در مثانه باقی بماند. هورمون گنادوتروپین جفتی انسان، جریان خون را به ناحیه لگن و کلیه ها افزایش می دهد و به بدن اجازه می دهد که فوراً مواد زائد را از بین ببرد. برای کاهش مراجعه به توالت می توانید دو بار ادرار کنید (پس از این که ادرار کردید، چند لحظه منتظر بمانید و سپس دوباره ادرار کنید). این کار به شما کمک می کند تا مثانه تان را به طور کامل تخلیه کنید. هرگز به فکر قطع مایعات نیفتید، گرچه محدود کردن مصرف مایعات در شب ها می تواند کمک کننده باشد. بدن شما برای جلوگیری از تورم و عفونت ادراری به مایعات نیاز دارد.

افتادن جنین با سر در لگن

اگر جنینتان تا کنون در لگن قرار نگرفته است، در این هفته قرار خواهد گرفت، به خصوص اگر اولین فرزندتان باشد. شُش ها و دیافراگم شما اکنون فضای کافی برای تنفس در اختیار دارند و شما از تنگی نفسی که مدت ها گرفتار آن بودید، رهایی خواهید یافت. شما همچنین قادر خواهید بود با لذت و بدون سوزش سر دل یک وعده کامل غذایی را نوش جان کنید.

شُل شدن عضلات ناحیه لگن

هورمون گنادوتروپین جفتی انسان، مفاصل اطراف لگن شما را شُل می کند و موجب راه رفتن اردک وار شما می شود. مفاصل شُل شده به جنین کمک می کند تا به استخوان های لگن فشار بیاورد. شما ممکن است دردی را اطراف شکم و لگن خود تجربه کنید. حمام آب گرم و کمپرس در ناحیه پایینی کمر می تواند به کاهش درد کمک کند.

ترشحات واژن

گاهی اوقات ممکن است ترشحات صورتی رنگی (گاهی اوقات قرمز و گاهی اوقات قهوه ای) را تجربه کنید، به خصوص پس از رابطه جنسی یا معاینه جسمانی. این ترشحات لوکوره نامیده می شوند و زمانی اتفاق می افتد که میزان استروژن در جریان خون به سمت ناحیه لگن افزایش می یابد. با وجود این که ترشحات واژن بوی خفیفی دارند، اما کانال تولد را عاری از عفونت می کنند و تعادل سالمی از باکتری های خوب برقرار می کنند. ترشحات واژن طبیعی است و جای هیچ نگران نیست، مگر این که این ترشحات سبز رنگ و بد بو شوند. از دوش واژینال استفاده نکنید. از نوار بهداشتی استفاده کنید و ناحیه واژن را خشک و تمیز نگه دارید.

ناراحتی عمومی و بدن درد

شکم بزرگ شده، ماهیچه های شُل شده و بی خوابی، همگی به ناراحتی عمومی کمک می کنند. بدن شما، به خصوص در نواحی پایینی شکم، کمر و باسن درد می کند. دوش آب گرم و استراحت در تختخواب می تواند به تسکین این دردها کمک کند.

بی خوابی

شکم در حال رشد، بدین معنی است که شما نمی توانید و نباید به روی شکم و همچنین به پشت بخوابید. تنها گزینه ای که دارید، خوابیدن به پهلوها است که ناراحت کننده و موجب بی خوابی است. علاوه بر این هرگز راحت نیست که با یک موجود در شکمتان بخوابید. تنها راهی که دارید، این است که آرام باشید و همه اضطراب ها را از خود دور کنید. استرس فقط موجب سوزش سر دل و در نتیجه بیدار نگه داشتن شما می شود. یک دوش آب گرم، یک ماساژ ملایم و یک موسیقی آرامش بخش می تواند شما را بخواباند. پیش از خواب، لباسی تمیز و گشاد بپوشید. همچنین مطمئن شوید که ملحفه هایتان تمیز و راحت است.


تغییرات جنین در هفته سی و ششم بارداری

در هفته 36 بارداری، جنینتان تقریباً آماده تولد است، زیرا به اندازه کافی رشد کرده و کمتر فعال است، اما همچنان به رشد خود ادامه می دهد و تکان می خورد. در ادامه به معرفی تغییرات جنین در هفته سی و ششم بارداری می پردازیم.

استخوان جمجمه جنینتان نرم است و این امر باعث می شود به راحتی از ناحیه لگن عبور کند و خود را با شکل کانال تولد مادر وفق دهد. نه تنها جمجمه، بلکه اکثر استخوان های جنین نرم هستند و با بزرگ تر شدن کودک سفت و سخت می شوند.

مکونیوم که ماده ای سیاه، چسبناک و قیر مانند است تا زمان تولد در روده جنین باقی می ماند. اما گاهی اوقات جنین ها هنگامی که در رحم هستند، مکونیوم را از روده خارج می کنند و مایع آمنیوتیک را چرک و لکه دار می کنند. اگر کیسه آبتان پاره شد و سبز رنگ بود، فوراً به پزشکتان مراجعه کنید.

سر جنین شما به سمت پایین قرار می گیرد و اگر این اتفاق نیفتد، پزشک فشار ملایمی را به جنین وارد می کند و وی را تشویق می کند تا سرش را به سمت پایین بچرخاند.

از آن جایی که جنینتان فضای کافی در اختیار ندارد، کمتر فعال خواهد بود.

جنین شما در هفته سی و ششم بارداری به اندازه یک کاهو است. طول جنینتان تقریباً 47.4 سانتی متر و وزنش حدود 2700 گرم است.

ویراست علمی فائزه محمدی – کارشناس ارشد مشاوره در مامایی

این سفر که 9 ماه پیش آغاز شد، در آینده ای نزدیک پایان خواهد یافت. از هیجان و شوق گرفته تا اضطراب و وحشت، شما همگی این احساسات را تجربه کرده اید. چند روز آخر چالش برانگیز خواهد بود. با خود فکر می کنید که آیا قادر به تشخیص انقباضات تمرینی از انقباضات واقعی خواهید بود؟ چه احساسی داخل اتاق زایمان خواهید داشت؟ چه زمانی کسیه آبم پاره می شود؟ اگر این سوالات شما را سردرگم کرده است، بهتر است مقاله ای که در ادامه می آید و به معرفی تغییرات مادر و جنین در هفته سی و هفتم بارداری می پردازد، مطالعه نمایید.


تغییرات مادر در هفته سی و هفتم بارداری

اگر چه در کتب پزشکی، مدت زمان یک بارداری کامل بین 37 الی 40 هفته است، اما پزشکان انتظار دارند که بارداری تا هفته 39 ادامه یابد، به خصوص زمانی که قرار باشد، شما سزارین شوید. اما در موارد اورژانسی، مداخله زود هنگام اتفاق می افتد. در ادامه به معرفی برخی از تغییرات مادر در هفته سی و هفتم بارداری، می پردازیم.

انقباضات براکستون هیکس

همان طور که بدن شما برای زایمان آماده می شود، ممکن است متوجه افزایش انقباضات براکستون هیکس شوید. این انقباضات فقط تکرار شونده نیستند، بلکه ناراحت کننده تر از همیشه هستند. همان طور که به زمان زایمانتان نزدیک می شوید، این انقباضات ریتمیک و دردناک می شوند و اغلب شما را فریب می دهند که شما در حال زایمان هستید. این انقباضات تمرینی هستند و برخلاف انقباضات واقعی قوی تر نمی شوند. اما گاهی اوقات، دشوار است که این انقباضات تمرینی را از انقباضات واقعی تشخیص داد. لذا اگر بیش از 4 انقباض در ساعت داشتید و در هفته 37 بارداری بودید، به جای تکیه بر تشخیص خود، فوراً با پزشکتان تماس بگیرید.

گشاد شدن دهانه رحم

در هفته 37 بارداری، پزشکتان ممکن است شما را برای بررسی علائم زایمان، به طور هفتگی معاینه کند. این معاینات شامل گشاد شدن و نازک شدن دهانه رحم است. پزشک با بررسی دهانه رحم به شما می گوید که دهانه رحمتان چقدر گشاد شده است. دهانه رحم حداقل باید 10 سانتی متر گشاد شود تا به نوزاد اجازه عبور از رحم به کانال تولد را بدهد. پزشک همچنین بافت دهانه رحم را بررسی می کند. نازک شدن دهانه رحم به اندازه کافی، شروع فرایند زایمان را اطلاع می دهد. پزشک همچنین حرکت جنین به سمت پایین لگن را بررسی می کند.

هنگامی که جنینتان حرکت خود را به سمت پایین ادامه می دهد، سرش به شدت به لگن و باسن شما فشار می آورد. این فشار عظیم در اطراف ناحیه لگن ممکن است است شما را در هنگام خوابیدن ناراحت کند. یک دوش آب گرم می تواند عضلات شما را شُل کند و کمر دردتان را تسکین دهد. اگر نتوانید بخوابید، نگران نشوید، این امر طبیعی است. شما لزوما نباید در طول شب بخوابید. هر زمان که توانستید، چشم هایتان را روی هم بگذارید و بخوابید.

علائم کشیدگی

در اواخر بارداری باسن، سینه ها و شکم شما بزرگ تر از همیشه به نظر می رسد. خوشبختانه این تغییرات موقتی است و با داشتن یک رژیم غذایی مناسب و یک سبک زندگی فعال پس از زایمان می توانید به وزن پیش از بارداری خود بر گردید. اما علائم کشیدگی که با افزایش وزن سریع بر روی سینه ها و شکم شما ایجاد می شود و غالباً هم ارثی است، تا پس از زایمان از بین نمی روند. اما شما می توانید مراقب افزایش وزن خود باشید، چرا که افزایش وزن سریع، یکی از علت های ایجاد علائم کشیدگی است. برای از بین رفتن و کمتر قابل توجه بودن علائم کشیدگی باید صبر کنید تا بدنتان به شکل اصلی خود باز گردد.

گرفتگی عضلات

گرفتگی عضلات پا، یکی از علائم شایع در سه ماهه سوم بارداری است و بدین علت رخ می دهد که رگ های خونی اطراف پا به دلیل افزایش وزن فشرده می شوند. گاهی اوقات یک رژیم غذایی نامناسب باعث گرفتگی عضلات پا می شود. مصرف مواد غذایی غنی از کلسیم و منیزیم و همچنین انجام تمرینات کششی به کاهش این درد کمک می کنند.


تغییرات جنین در هفته سی و هفتم بارداری

در هفته 37 بارداری، فرایند رشد و توسعه جنین تقریباً تکمیل شده است و از این به بعد جنینتان فقط وزن اضافه می کند. در ادامه به معرفی تغییرات جنین در هفته سی و هفتم بارداری می پردازیم.

شُش ها و مغز جنینتان به بالغ شدن خود ادامه می دهند.

جنینتان موهای پرز مانند و ورنیکس را از دست می دهد.

جنینتان از طریق دم و بازدم در مایع آمنیوتیک به تمرین تنفس می پردازد.

او انگشتانش را می مکد و چشمانش را باز و بسته می کند.

برخی جنین ها درون رحم مادر، سکسکه می کنند و لذا شما ممکن است جهش های درون شکمتان را تشخیص دهید.

سیستم گوارش جنینتان به طور کامل تکمیل شده است و حاوی مکونیوم (ماده ای چسبنده، سیاه و قیر مانند) است. گاهی اوقات، به خصوص در حاملگی های طولانی مدت، مکونیوم به مایع آمنیوتیک نشت می یابد. در چنین شرایطی پرستاران باید به دقت بر جنین نظارت کنند و علائم فشار بر وی را جستجو کنند.

اگر چه حرکات جنینتان منظم نیست، اما قوی تر و متمایزتر از قبل است. در ماه نهم بارداری، پزشکان معمولاً به زنان باردار توصیه می کنند که تعداد ضربات جنین را بشمارند و اگر جنین به طور غیر معمولی ساکت و آرام بود، آن را گزارش دهند. اما اگر جنینتان فعال باشد، هر بار که سرش را می چرخاند، شما در ناحیه دهانه رحم خود احساس سوزش می کنید.

جنین شما در هفته سی و هفتم بارداری به اندازه برگ چغندر سوییسی است. طول جنینتان تقریباً 48.6 سانتی متر و وزنش حدود 2900 گرم است.

ویراست علمی فائزه محمدی – کارشناس ارشد مشاوره در مامایی

جنین شما اکنون آماده است که جهان را ببیند. احتمالاً چند روز آینده را با اضطراب می گذرانید و منتظر به دنیا آمدن فرزندتان خواهید بود. با این حال ممکن است کودکتان تصمیم بگیرد چند روز دیگر در رحم شما باقی بماند و فعلاً به دنیا نیاید.


تغییرات مادر در هفته سی و هشتم بارداری

اغلب زنان چند روز آخر بارداری را صرف فکر کردن به حوادثی می کنند که ممکن است پس از زایمان شروع شود. آن ها از لحاظ ذهنی برای زایمان آماده می شوند و  به کارهایی که باید پس از به دنیا آمدن نوزادشان انجام دهند، فکر می کنند. در ادامه به معرفی برخی از تغییرات مادر در هفته سی و هشتم بارداری، می پردازیم.

پلاگ های مخاطی

یک ماده غلیظ ژلاتین مانند، به نام پلاگ مخاطی خود را در دوران بارداری به رحم متصل می کند. در هفته 38، این پلاگ مخاطی ترشح می شود و بدین معناست که شما می توانید به زودی (احتمالاً طی یکی دو روز آینده) زایمان کنید. گاهی اوقات، این پلاگ مخاطی کمی خون آلود می شود و گاهی اوقات بدون خون می باشد و گاهی اوقات این ترشحات چند هفته پیش از زایمان ترشح می شود. جای هیچ نگرانی نیست، مگر این که این پلاگ مخاطی بیش از حد خون آلود باشد و شما هنوز به پایان بارداری خود نرسیده باشید. اما در هفته 38 بارداری، این ترشحات فقط نزدیک بودن زایمان را نشان می دهند.

ترشحات سینه

ترشحات سینه، یک اتفاق شایع در هفته 38 بارداری است. اگر چه همه زنان آن را تجربه نمی کنند، اما اگر سینه های شما آغوز ترشح نکرد، نگران نشوید.

اضطراب عاطفی و بی قراری

شما به شدت منتظر پایان این سفر هستید، نه تنها به دلیل این که می خواهید فرشته کوچک خود را در آغوش بگیرید، بلکه بدین علت که می خواهید بدن قبلی خود را داشته باشید. شما همچنین مدام از خود می پرسید، آیا مادر خوبی خواهم بود؟ آیا قادرم وزنم را کم کنم؟ چقدر درد زایمان طول می کشد؟ این ها تنها برخی از سوالاتی است که شما ممکن است از خودتان بپرسید. اما به یاد داشته باشید که اضطراب، تنها هورمون های استرسی را که برای شما و جنینتان بد است، تحریک می کند. لذا سعی کنید خود را برای خوشامد گویی به نوزادتان آماده کنید.

ناراحتی عمومی

اکثر زنان در ماه و هفته های آخر بارداری خسته می شوند و می خواهند هر چه زودتر این دوران تمام شود. ناراحتی های عمومی که پیش از این تجربه کرده اید، در این اواخر بیشتر می شود. پاهایتان متورم تر از قبل می شود، کمر دردتان ادامه می یابد، بی خوابی همچنان همراهتان است و شما درباره این موارد هیچ کاری نمی توانید انجام دهید، مگر این که راه های مختلفی را برای تکسین دردهایتان امتحان کنید.

انقباضات براکستون هیکس

انقباضات براکستون هیکس یا انقباضات تمرینی و کاذب در هفته 38 بارداری به مراتب افزایش و شدت می یابد. این انقباضات، عضلات اطراف رحم را انعطاف پذیر و آماده زایمان می کنند. به یاد داشته باشید که سایر علائم زایمان را در خود جستجو کنید، چرا که این انقباضات می توانند واقعی نباشند.


تغییرات جنین در هفته سی و هشتم بارداری

جنین شما اکنون در مراحل پایانی آماده سازی برای زندگی در دنیای واقعی است. در ادامه به معرفی تغییرات جنین در هفته سی و هشتم بارداری می پردازیم.

شُش های جنینتان به بلوغ خود ادامه می دهند.

سیستم عصبی جنینتان تکامل می یابد.

بدن جنینتان برای کمک به تنظیم درجه حرارت بدن در خارج از رحم به ذخیره کردن چربی ادامه می دهد.

جنینتان همچنان ورنیکس را از خود می زداید، اگر چه مقداری از آن بعد از تولد نیز روی بدن وی وجود دارد.

جنین شما در هفته سی و هشتم بارداری به اندازه خربزه است. طول جنینتان تقریباً 49.8 سانتی متر و وزنش حدود 3000 گرم است.

ویراست علمی فائزه محمدی – کارشناس ارشد مشاوره در مامایی

بارداری در هفته 39 به طور رسمی کامل شده است. اگر شما مایل به انتخاب عمل سزارین باشید، اکنون وقت آن رسیده است که پزشکان زایمان را برنامه ریزی کنند.


تغییرات مادر در هفته سی و نهم بارداری

در هفته های پایانی، پزشک برای یافتن علائم زایمان، معایناتی انجام می دهد. علاوه بر سونوگرافی، او ممکن است به معاینه دهانه رحم بپردازد تا ببیند آیا دهانه رحم باز و نازک شده است یا خیر. او همچنین بافت دهانه رحم را بررسی می کند تا ببیند نرم شده است یا خیر. در ادامه به معرفی برخی از تغییرات مادر در هفته سی و نهم بارداری، می پردازیم.

انقباضات براکستون هیکس

از سه ماهه دوم به بعد، عضلات رحم شروع به سفت شدن و منقبض شدن می کنند. در ابتدا، این فرایند به ندرت محسوس و قابل توجه است، اما زمانی که به روز زایمان نزدیک می شوید، انقباض عضلات شدیدتر و تکرار شونده می شود. گاهی اوقات، این انقباضات ریتمیک و نزدیک به یکدیگر می توانند شما را فریب دهند که به زمان زایمان نزدیک شده اید. اما انقباضات واقعی به مرور زمان قوی تر و طولانی تر می شوند و با نشانه های دیگری همراه هستند. اگر این انقباضات به طور فزاینده افزایش یافتند و یا متوجه شدید جنینتان به طور غیر معمولی غیر فعال است، حتی اگر نشانه های دیگری مشاهده نکردید، فوراً با پزشک خود تماس بگیرید.

ناراحتی در اطراف لگن

اگر جنین شما در ناحیه لگن شما قرار گرفته باشد، احتمال بیشتری وجود دارد که اندام های داخلیتان، مانند: مثانه، باسن و لگن، تحت فشار باشند. در نتیجه، شما ممکن است احساس ناراحتی در اطراف شکمتان احساس کنید. گاهی اوقات شما ممکن است سوزش کمی را در اطراف لگنتان احساس کنید، این پدیده زمانی رخ می دهد که سر جنینتان چرخیده باشد.

ناراحتی و درد عمومی

استرس احساسی، همراه با نشانه های جسمانی بارداری ممکن است گاهی اوقات شما را خسته و کسل کند. اما اگر شما این احساس را به طور مداوم داشتید، فوراً با پزشکتان تماس بگیرید. شما ممکن است کم خونی داشته باشید و یا خواب کافی نداشته باشید. و در برخی موارد نیز، خستگی می تواند نشانه نزدیک شدن به زمان زایمان باشد.

ترشحات واژن

اگر پلاگ های مخاطی هنوز ترشح نشده باشند، ممکن است این اتفاق در این هفته رخ دهد. این ترشحات ممکن است به یک باره بیرون بریزد و یا کم کم تخلیه شود. پلاگ های مخاطی معمولاً سفید رنگ هستند، اگر چه گاهی اوقات خون آلود نیز هستند. در حقیقت، پلاگ های مخاطی یکی از علائم اولیه زایمان هستند. اما منتظر باشید، هنوز زمان بستن ساک بیمارستان فرا نرسیده است. گاهی اوقات، ترشحات واژن درست پیش از زایمان رخ می دهد و گاهی اوقات یکی دو روز پیش از زایمان. گاهی اوقات این ترشحات ممکن است در توالت تخلیه شوند و شما اصلاً متوجه آن نشوید.


تغییرات جنین در هفته سی و نهم بارداری

جنین شما اکنون آماده به دنیا آمدن است. او اکنون در ناحیه لگن قرار گرفته است و در موقعیت تولد می باشد. در ادامه به معرفی تغییرات جنین در هفته سی و نهم بارداری می پردازیم.

جنینتان به انباشتن چربی در اطراف زانوها و شانه های خود ادامه می دهد. این کار به او کمک می کند تا حرارت بدنش را در خارج از رحم کنترل کند.

شُش ها و مغز جنینتان به تکامل و بلوغ خود ادامه می دهند.

جنینتان همچنان وزن کسب می کند.

جنینتان اگر تا به حال ورنیکس را که ماده ای سفید رنگ و پنیر مانند است و پوست را می پوشاند و از آن محافظت می کند و آن را مرطوب نگه می دارد، از دست نداده باشد، اکنون از دست می دهد.

پوست جنینتان به دلیل لایه های چربی که روی رگ های خونی قرار می گیرند، سفید می شود.

جنین شما در هفته سی و نهم بارداری به اندازه هندوانه است. طول جنینتان تقریباً 50.7 سانتی متر و وزنش حدود 2800 الی 4100 گرم است.

ویراست علمی فائزه محمدی – کارشناس ارشد مشاوره در مامایی

شما اکنون در هفته 40 بارداری هستید، و احتمالاً در چند روز آینده زایمان خواهید کرد. آیا شما نگران عوارضی که پس از زایمان ایجاد می شود، هستید؟ آیا احساس می کنید بارداریتان تا ابد ادامه دارد؟ نگران نباشید، تا چند روز دیگر نوزاد خود را در آغوش می گیرید.


تغییرات مادر در هفته چهلم بارداری

تنها درصد کمی از نوزادان در تاریخی که برای زایمان تعیین شده است، به دنیا می آیند و اکثر آن ها پیش از زمان تعیین شده متولد می شوند. این اتفاق نباید موجب نگرانی شما شود، چرا که جنینتان هر وقت که آماده باشد، می آید. شما باید برای معاینات پزشکی به پزشکتان مراجعه کنید. پزشکتان ممکن است برای اطمینان از وضعیت جنینتان یک سونوگرافی تجویز کند. سونوگرافی، وزن، قد و ضربان قلب جنین را اندازه گیری می کند. پزشکتان همچنین از میزان کافی مایع آمنیوتیک درون رحمتان اطمینان حاصل می کند. در ادامه به معرفی برخی از تغییرات مادر در هفته چهلم بارداری، می پردازیم.

قرارگیری جنین در ناحیه پایینی لگن

اگر جنینتان هنوز در کانال تولد قرار نگرفته باشد، در این هفته به سمت آن حرکت می کند. این اتفاق نشانه آن است که به زودی زایمان خواهید کرد. همان طور که جنینتان به لگنتان فشار وارد می کند، شما درد و ناراحتی را در بخش پایینی شکم احساس می کنید. وی وزنش را در اطراف ناحیه لگن می اندازد و این امر موجب وارد شدن فشار زیادی بر ناحیه کمر، لگن و شکم می شود. شما همچنین ممکن است درد و سوزشی را در ناحیه لگن خود احساس کنید، این اتفاق زمانی رخ می دهد که سر جنینتان به یک طرف حرکت می کند.

انقباضات براکستون هیکس

همان طور که به زمان زایمان نزدیک می شوید، انقباضات کاذب افزایش می یابد. بر خلاف انقباضات واقعی، انقباضات کاذب نامنظم هستند و قوی نیستند. اما گاهی اوقات، تشخیص انقباضات کاذب از انقباضات واقعی دشوار است و تنها راه تشخیص آن معاینه دهانه رحم است. پزشکتان ممکن است از شما بخواهد که زمان بندی این انقباضات را بیان کنید. برای مثال: فاصله بین شروع یک انقباض تا شروع انقباض دیگر.

ترشحات واژن

در سراسر بارداری، پلاگ های مخاطی در دهانه رحم ذخیره می شوند. هنگامی که جنینتان به دهانه رحم فشار می آورد، این ترشحات از واژن تخلیه می شوند. این ترشحات سفید و شفاف هستند و گاهی به خون آغشته اند، به طوری که به رنگ صورتی ظاهر می شوند. با این وجود، ترشحات واژن نشانه دقیقی از زایمان حتمی نیستند. پس از این که پلاگ های مخاطی را از دست دادید، چند ساعت تا چند روز بعد انقباضات زایمان شروع خواهد شد.

اسهال و تهوع

گاهی اوقات پیش از این که زایمان شروع شود، شما ممکن است حرکات روده ای مکرر و غیر عادی را تجربه کنید. برخی زنان نیز از تهوع و استفراغ شکایت می کنند. اگر اسهال ناشی از عوامل خارجی (آب و غذا) نباشد، جای نگرانی نیست. به یاد داشته باشید که برای جلوگیری از کم آبی، به مقدار فراوان آب و مایعات بنوشید.

علائم اولیه زایمان

جنین شما اکنون به طور کامل رشد کرده و برای ورود به جهان خارج آمده است. او علائم درستی را به بدن شما برای زایمان ارسال می کند. برخی از این علائم شامل: ترشحات واژن، پاره شدن کیسه آب و انقباضات زایمان است. پزشکتان ممکن است به شما بگوید که وقتی این علائم را تجربه کردید، چه کار کنید. به یاد داشته باشید که آرام باشید و خونسردی خود را حفظ کنید.


تغییرات جنین در هفته چهلم بارداری

در هفته 40 جنین شما به طور کامل رشد کرده و برای خروج از رحم و زندگی در خارج از آن آماده است. در ادامه به معرفی تغییرات جنین در هفته چهلم بارداری می پردازیم.

جنینتان به اضافه کردن وزن ادامه می دهد. لازم به ذکر است که پسرها بیشتر از دخترها وزن کسب می کنند.

چربی های زیر پوست جنینتان به او کمک می کنند تا بدنش پس از تولد، دمای بیرون را کنترل کند.

مغز جنینتان به سرعت تکامل می یابد و این روند تا 3 سالگی ادامه می یابد.

جنین شما در هفته چهلم بارداری به اندازه کدو تنبل است. طول جنینتان تقریباً 51.2 سانتی متر و وزنش حدود 2800 الی 4100 گرم است.

ویراست علمی فائزه محمدی – کارشناس ارشد مشاوره در مامایی